banner711

Buluntu, “Teşvik ve destekler artırılmalı”

Buluntu, “Teşvik ve destekler artırılmalı”

Deprem felaketinin yaşandığı Şubat ayından bu yana iki aylık seyirde Kahramanmaraş ihracatında üst üste düşüş yaşandığını ve açıklanan Mart ayı verilerine göre ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 51 azaldığını belirten Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Buluntu, bölgenin üretim, ihracat, istihdam ve ticari faaliyetlerini sürdürebilmesi için teşvik ve desteklerin artırılması gerektiği söyledi.

6 Şubat’ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen deprem felaketi sonrası ağır hasar alan kent sanayi ve ticaret tesislerinin yeniden ayağa kaldırılması noktasında hızlı bir şekilde reaksiyon göstererek, çalışmalarını aralıksız sürdüren KMTSO Başkanı Mustafa Buluntu, TİM tarafından açıklanan Mart ayı ihracat rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bölgenin üretim üssü Kahramanmaraş’ın ihracat oranlarında deprem sonrası gerilediğini ve kent ihracatının 2023 Mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 51 azalarak 149.9 milyon dolardan 73.1 milyon dolara düştüğünü kaydeden Buluntu, Kahramanmaraş’ın Ocak-Mart 2023 döneminde 238.5 milyon dolar ihracatla ihracatçı iller sıralamasında 22. sırada yer aldığını aktardı.

Mart ayında Kahramanmaraş’tan 78 bölgeye ihracat yapıldığını söyleyen Buluntu, konuşmasının devamında şunları kaydetti:

“Şubat ayında Tekstil ve Hammaddeleri ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 52 azalarak 45.7 milyon dolar oldu. Demir ve demirdışı metaller (Metal Mutfak Eşyaları) ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 49 azalarak, 10.9 milyon dolara düştü. Mart ayında çimento ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 397 arttı. Kahramanmaraş’ın Mart ayında en çok ihracat gerçekleştirdiği ülkeler İtalya, Almanya, Bangladeş, Mısır oldu. Ocak-Mart döneminde en çok ihracat yapılan ilk 10 ülkeye ihracatta ortalama yüzde 18 düşüş yaşandı. Mart ayında Kahramanmaraş’tan 78 ülke/bölgeye ihracat yapıldı.

Deprem bölgesi ihracatında Mart ayı ortalama düşüş yüzde 18 oldu. Mart ayında Osmaniye, Elazığ ve Kahramanmaraş en yüksek oranda düşüş yaşayan iller oldular. Ocak-Mart döneminde en fazla düşüş yaşayan iller ise Osmaniye, Hatay ve Kahramanmaraş oldu. Ocak – Mart döneminde 11 il ihracatında önceki yılın aynı ayına göre yaklaşık 1 milyar dolarlık kayıp gerçekleşti.”

Bölgenin en büyük sanayi ve ticaret merkezlerinin yer aldığı Kahramanmaraş’ın yaralarının sarılması, hasarın onarılması, rekabet gücünün artması, sosyal ve ekonomik anlamda devamlılığının sağlanabilmesi için iş dünyasından gelen taleplerin ilgili mercilere iletildiğini ifade eden Buluntu, mevcut durum göz önünde bulundurularak, çok daha etkin destek ve teşvik mekanizmalarının hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Güncelleme Tarihi: 05 Nisan 2023, 19:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER