guncel46.com

KÜLTÜREL ESERLER GELECEĞE TAŞINIYOR

YAŞAM

Kahramanmaraş Belediyesi tarafından kentin kültür ve turizmine kazandırılan Dedeoğlu1 konağının ardından, Dedeoğlu 2 ve 3 konaklarında restorasyon çalışmaları başladı.

Kurtuluş Mahallesinde bulunan Geç Osmanlı Dönemine ait önemli yapı ve yapı gruplarından olan Dedeoğlu 2 ve 3 Konaklarında çalışmalar başladı. Belediye Başkanı Mustafa Poyraz ve Başkan Yardımcısı Cevdet Kabakçı, Maraş Mutfağı ve Geleneksel El Sanatları Etnoğrafya Müzesi şeklinde fonksiyonlandırılan konaklarda incelemelerde bulunarak İmar ve Şehircilik Müdür Yardımcısı Fatih Adanır’dan bilgiler aldılar.
Dedeoğlu 2 konağının mimarisini anlatan Adanır, zemin üzerine 2 kat şeklinde inşa edilen konağın plan olarak dış sofalı eyvanlı bir görünümüne sahip olduğunu belirterek, girişin ise geniş kemerli enikli kapıdan olduğunu söyledi. Adanır, yine 20. yüzyılda inşa edildiği bilinen Dedeoğlu 3. konağının da kentin geleneksel konut mimarisinin özelliklerini taşıdığını kaydetti. 3 nolu konağın diğerine göre özgünlüğünü daha fazla kaybettiğine dikkat çeken Adanır, “Yapılacak restorasyonlarla konağı eski görünümüne kavuşturmayı amaçlıyoruz” dedi.
Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, atıl durumdaki bu konakların restore edilerek Kahramanmaraş kültür ve turizmine kazandırıldığına dikkat çekerek, 12 Eylül’de başlayan çalışmaların 12 Mart 2012’de biteceğini ifade etti. Poyraz, şöyle konuştu:
“Geçmişimizden bizlere miras kalan bu eserlere sahip çıkmak adına elimizden geleni yapıyoruz. Gerek tarihi kalemizde, gerekse Ulu Cami ve çevresinde yaptığımız restorasyonlar, yine konaklarımızın restore edilerek turizme kazandırılması konu üzerindeki hassasiyetimizi gösteriyor. Bu konaklarımız tamamlandığında geleneksel Maraş mutfağı ile el sanatları etnoğrafya müzesi olarak dizayn edilecek. İnşallah çalışmalarımız arzu ettiğimiz şekilde son bulacak.”
Başkan Poyraz, bu tür kültürel eserlerin geleceğe taşınması adına yaptıkları çalışmaların aralıksız devam edeceğini sözlerine ekledi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.