guncel46.com

Kahramanmaraş’ın Düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yıl dönümü

YAŞAM

Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden Kurtuluşunun 102. yıl dönümü düzenlenen törenlerle kutlandı.

Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında tarihi Kahramanmaraş Kalesi'nden yapılan top atışları ve Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör’ün Türk bayrağına kırmızı şeritli madalyayı takmasıyla başladı.

Kurtuluş Bayramı etkinlikleri, Trabzon Bulvarı üzerindeki alanda saygı duruşunda ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Kur'an-ı Kerim tilavetiyle devam etti.

AK Parti Grup Başkanvekili ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, 102 yıldan bu yana büyük bir gururla Kahramanmaraş’ın Düşman işgalinden kurtuluşunu kutladıklarını ifade etti.

Maraş’ın Kurtuluşunda büyük bir kahramanlık sergileyen Aslanbey’in Sütçü İmam’ın yaşadığı o duyguyu yaşatmak için bu meydanlarda olduklarını dile getiren Ünal, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizim özgürlüğümüze olan aşkımızdı o duygu bizim bayrağımızı olan sevdamız o duygu, Türk’ün bu topraklarda bin yıldan beri boyun eğmeyen baş eğmeyen dik durmanın kaydıydı. Varoluşuna duyulan bir kişinin bir kimsenin bir milletin bir Ülkü'nün imanın kavgasıydı. O yüzden biz aslında her 12 Şubat’ta bu kahramanları hatırlarken aslında o kahramanların duygusunu hatırlıyoruz. O kahramanların bu topraklarda bin yıldan beri kalplerinde yaşattıkları ve nesilden nesile bir miras olarak aktardıkları o duyguyu tekrar tekrar her 12 Şubat’ta yaşamak için burada bir araya geliyoruz, o duyguyu çocuklarımıza aktarmak için bir araya geliyoruz. Yani bağımsızlığımızı yani özgürlüğümüzü yani baş eğmeyen boyun eğmeyen ve Allah’ın dışında hiç kimsenin önünde eğilmeyen o dik duruşlu Maraşlının duruşunu yaşatmak için daha yüzlerce bu meydanlar toplanacağız.”

Vali Ömer Faruk Coşkun, Maraş, bağımsızlık uğruna kadını, erkeği, genci yaşlısı şehrin bütün fertleriyle canı pahasına mücadele eden “her ferdi kahraman” olan bir şehir olduğunu söyledi.

Maraş, kalesinde Türk bayrağı dalgalanmadığı için cuma namazı kılınmayan, mananın maddeye galip geldiği, “Maraş bize mezar olmadan, düşmana gülzar olamaz” diyen inanmış ruhun adı olduğunu hatırlatan Coşkun, “Maraş, 21 Ocak 1920 tarihinde başlayan ve 22 gün süren mücadelede, birliği, beraberliği ve destansı mücadelesi ile Anadolu’ya cesaret veren milli direniş şuurunun oluştuğu ve kurtuluş savaşının ilk kıvılcımının yandığı yerdir.” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Kahramanmaraş’ın 102 yıllık bir zaferinin hatırlamak ve asla unutmamak için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.

Güngör, “Kurtuluş haftamızda, şehrimizin her noktasında ve ilçelerde, bu ruhu diri tutacak, ecdadımızın aziz hatıralarını hayırla yad edecek programlar planladık ve yaptık. Taşıdığımız mirası ve büyük hatıraları, bize yakışan bir asalet ve vakarla temsil etmeye gayret ettik. Ve Allah’a sonsuz şükürler olsun ki, böylesine ulvi bir mirasın varisleri olarak yaşıyoruz.” şeklinde konuştu.   

Kutlama etkinliklerinde öğrenciler şiir okudu. 102 yıl önce yaşanan kahramanlık destanının anlatıldığı tiyatro gösterisinin ardından geçit töreniyle son buldu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.