Kahramanmaraş’ın yanı sıra Diyarbakır’daki yatırımlarıyla büyümesini sürdüren İSKUR Grup’un Yönetim Kurulu Başkanı A. Kadir Kurtul, 2021 yılı İSKUR Grup satışlarının toplamının 3 milyar 800 milyon lira, bu satışın içerisindeki ihracat rakamının ise 92 milyon dolar olduğunu belirterek, 2022 yılında ihracatı 100 milyon doların üzerine taşımayı hedeflediklerini belirtti. Sürdürülebilirlik çalışmalarına da hız kesmeden devam etiklerini ifade eden Kurtul, yağmur suyunu da ekonomiye kazandırmaya hazırlandıklarını söyledi.
Tarım, Tekstil, Otomotiv, Enerji gibi birçok sektördeki yatırımlarıyla ekonomiye değer katan Türkiye’de önde gelen tam entegre kuruluşlar arasında yer alan İSKUR, bugün Tekstil alanında İplik, Örme Kumaş, Denim, Dokuma, Boya ve Konfeksiyon olmak üzere faaliyetlerini büyüterek sürdürüyor. Günlük 212 Ton/Gün İplik üretimi, 60 Ton/Gün Örme Kumaş üretimi, 55 Ton/Gün Boya 50 bin metre Dokuma Kumaş, 60 bin metre/Gün Denim Kumaş ve 350.000 Adet/Ay Konfeksiyon parça ürün kapasitesinin yanı sıra, 2017 yılında faaliyete geçirdiği geri dönüşüm tesislerinde de aylık 1.000 Ton/Ay kapasitesi ile üretim yapan İSKUR, 2022 yılında ihracata odaklandı.
İSKUR Grup Yönetim Kurulu Başkanı A. Kadir Kurtul, grup olarak 100’ü aşkın ülkeye ihracat yaptıklarını belirterek, “Geçen yıl itibariyle Avrupa’da önemli ticari ilişkiler başlattık ve halihazırda var olan ticari ilişkilerimizi geliştirdik. Bunun yanı sıra Rusya ve Ukrayna pazarlarında da birçok yeni gelişme oldu ve çok yol kat ettik. Son olarak Uzak Doğu ülkelerinde de yeni pazarlara açıldık ve önemli rakamlarda ihracatlar gerçekleştirdik.” dedi.
YENİ YATIRIMLAR
Kahramanmaraş’ta bulunan ana kampüslerinde her yıl olduğu gibi bu yılda gelişen teknolojiye ayak uydurmak ve üretim miktarlarımızı artırmak adına yeni yatırımlarının devam ettiğini hatırlatan Kurtul, “Hem Open End hem de Ring tarafında süren bu yatırımların yanında örme ham kumaş üretimi yaptığımız işletmelerimizde de kalitemizi ve kapasitemizi artırarak daha iyi hizmet sunabilmek adına yeni yatırımlarımız devam etmektedir.” diye konuştu.
DİYARBAKIR TESİSLERİ
Diyarbakır’da ikinci iplik fabrikası inşaatının devam ettiğini dile getiren Kurtul, tesislerin tamamlanmasıyla birlikte Türkiye’nin en büyük ve en yeni teknolojik donatılarına sahip işletmesi olacağını hatırlatarak şunları söyledi:
“Hedefimiz 2022 yılında 100 ton/gün kapasite ile Diyarbakır’daki bu ikinci fabrikamızda üretime başlamak. Bu yatırımın yanı sıra, yine 3’üncü etap OSB’de 100.000 iğ kapasiteli ring iplik işletmesi, 100 ton/gün kapasiteli örme ve boya işletmesi, 1 milyon adet/ay kapasiteli konfeksiyon işletmelerinin de inşaat çalışmalarının eş zamanlı olarak 3 parselde birden devam etmektedir. Bunun yanında yine şehrimizde iki farklı lokasyonda katı atıktan enerji üretimi için yatırımlarına başladığımız Bio Kütle Enerji Santrallerimiz bu yıl içerisinde devreye alınarak üretime başlayacak. Ayrıca rüzgar enerjisi ve hidroelektrik enerjisi üretimlerimiz de devam etmekte olup bu alanlarda da her an yeni yatırım yapmaya hazırlanıyoruz.”
Gruplarında 4 bin kişiye istihdam sağladıklarını belirten Kurtul, 2022 yılında devam eden yatırımlar ile birlikte buna ilave olarak bin 500 kişiye daha istihdam sağlamayı hedeflediklerini bildirdi.
2030 VİZYONU
A. Kadir Kurtul, 2030 vizyonu ve sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında enerji yatırımlarının da hız kesmeden devam ettiğini hatırlatarak, “Günümüzde küresel enerjinin yüzde 80’i fosil yakıtlardan elde ediliyor. Yenilenebilir enerji kaynakları kömür, petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltmada en kritik rolü üstlendiğini düşünüyorum. Bu düşünce ile Kahramanmaraş’ta bulunan ana kampüsümüz ve diğer lokasyonlarda bulunan fabrikalarımızın çatılarının tamamını Güneş enerji panelleri ile kaplatarak son iki yılda güneş enerjisi alanında çok önemli yatırımlar yaptık.” dedi.
PANDEMİYE RAĞMEN YATIRIM HIZ KESMEDİ
2020 yılında tüm Dünya’nın etkisi altına girdiği COVİD-19 salgınına rağmen ilave yatırımlarına hız kesmeden devam ettiklerini belirten Kadir Kurtul, “Şu an mevcutta faaliyet gösteren 22 MW GES, 37 MW Hidroelektrik (HES), 20 MW Kojenarasyon, az önce de ifade ettiğim üzere 2022 yılında devreye alacağımız iki projeden oluşan ve 2 MW kapasiteli Bio Kütle Enerji Santrallerimiz ile bu rakamı 74 MW’a çıkarıyoruz. Buna bağlı olarak 2022 yılı yatırım planında bulunan 24 MW Jeotermal Elektrik Santrali (JES) ve 20 MW RES kurulu güç ile ve devamında 9+9 MW şeklinde kapasite artırımı gerçekleştirerek Eco Bio Enerji yatırımlarımızla Genel toplamda 136 MW Enerji Üretimi sağlayarak yolumuza devam edeceğiz.” diye konuştu.
YAĞMUR SUYUNU GERİ KAZANMA PROJESİ
Kurtul, sürdürülebilirlik anlamında projelerini sadece elektrik üretimine odaklı olmadığını, “Yağmur suyunu geri kazanma” projesi kapsamında, çatılarına dizayn edilecek olan yağmur hasadı sistemini de bu yıl devreye almayı planladıklarını sözlerine ekledi.
DÜNYADA VE TÜRKİYE’DE TEKSTİL
Dünya’da ve Türkiye’de tekstil sektörünün pandemiden sonra bir kez daha önemini ve büyüklüğünü kanıtladığını belirten Kurtul, “Özellikle ülkemizde 2021 yılı tekstil sektörü için çok önemli bir yıl oldu. Birçok firma önemli karlılıklar elde ederken yeni yatırımlar hızlandı ve birçok firma yeni yatırım kararı aldı. Kullandığımız maskelerden eldivenlere, tulumlardan önlüklere, tek kullanımlık birçok ürün tamamen tekstil sektörünün ürünleridir. Hatta pandemi sürecinde bazı zamanlarda tedarikte yaşanan zorluklar nedeniyle öyle anlar yaşadık ki tekstil sektörü önemi o anlarda daha da kanıtladı. Durum böyle iken rüştünü bir kez daha ispat eden tekstil sektörünün dünyada ve ülkemizde daha da büyüyeceğini düşünüyorum.” dedi.
SEKTÖRDEKİ YENİ TRENDLER
A.Kadir Kurtul, son yıllarda müşterilerin özellikle doğaya daha az zarar veren, daha az israf ve daha çok tasarruf anlayışıyla hareket eden, sürdürülebilirlik ve geri dönüşüm konularına eğilen ve bu konularda ilerleme kat eden firmaların arayışında olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:
“Bu değişime ayak uydurabilmek adına öncelikle elyaf geri dönüşüm tesisi kurduk ve akabinde iplik fabrikalarımızda da geri dönüşümden elde ettiğimiz elyaflardan iplik üretmeye başladık. Bu iplikleri örme, dokuma, denim kumaşlarımızda ve ilgili diğer alanlarda kullanmaktayız. Ve yine doğaya hiçbir zarar vermeksizin kendi enerjimizi kendi bünyemizde üretmeliyiz anlayışıyla çıktığımız yolda şu an itibariyle ihtiyacımız olandan çok daha fazla enerjiyi yenilenebilir enerji kaynakları ile sağlamaktayız. Her geçen gün yol aldığımız ve yakından takip ettiğimiz Ar-ge projelerimizle üretimin her aşamasında daha az fire vermeye ve verdiğimiz bu fireleri de tekrar üretime katmak arzusundayız. Son yıllarda yaptığımız yatırımlar ve projelerde de sürekli bu hassasiyette olduk ve müşterilerin ve gelişen dünyanın şartlarına her zaman olduğu gibi yine ayak uydurmayı başardık.”
AR-GE VE TEKNOLOJİ YATIRIMLARI
İSKUR Grup olarak ilk AR-GE merkezlerini yaklaşık beş yıl önce kurduklarını anımsatan A.Kadir Kurtul, “Geçtiğimiz yıl İSKUR Denim firmamız adına yaptığımız AR-GE merkezi başvurumuz kabul edildi ve bu yıl çalışmalarına büyük bir hızla başladı. AR-GE merkezlerimizde gerek sürdürülebilirlik gerek geri dönüşüm, gerek daha az enerjiyle ve tasarrufla üretim yapabilmek konularında çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.” dedi.
A.Kadir Kurtul, şirket satın alma gibi bir planlarının olmadığını ancak, yeni yatırımlarında ortaklı girişimlerle yol alabileceklerini, bu konunun ülkenin ekonomik gidişatı içerisinde önümüzdeki süreçlerde netleşeceğini sözlerine ekledi.