Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Mehmet Kacır, “Ülkemiz tarihinin en geniş alanda yıkıma ve en çok can kaybına yol açan deprem felaketini hep birlikte yaşadık. 14 milyondan fazla vatandaşımız depremlerden doğrudan etkilendi.” dedi.
Kahramanmaraş’ta Sanayi Teknoloji Bakanlığı ile Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOGAKA) tarafından hazırlanan ‘Deprem Bölgesi Yatırımları’ için hazırlanan destek programı imza töreni düzenlendi.
EXPO arasta çarşısında 4 ayrı proje için düzenlenen imza töreninde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Mehmet Kacır, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı destekleri ile hazırlanan 4 projenin imza töreni ve deprem bölgesini ayağa kaldırmayı hedeflediklerini söyledi.
Asrın felaketinin yaralarını, devlet-millet el ele vererek, dayanışmayla sarmaya gayret ettiklerini belirten Bakan Kaçır, “Depremden etkilenen 11 ilimizi inşallah birlikte ayağa kaldıracağız. Tüm hedefimiz depremden etkilenen illerimizin yeniden ihya ve inşası. Bu doğrultuda gerek kamu kurumlarımız, gerek özel sektör gerekse de sivil toplum kuruluşları omuz omuza çalışıyoruz. Vatandaşlarımızın geleceklerine güvenle bakmalarını temin edecek altyapıyı kuracağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Şehirlerimizi tarihi kimliklerini ve demografik yapılarını koruyarak tekrar ve daha güçlü şekilde ayağa kaldıracağız. Bu doğrultuda öncelikle kalıcı konutların yapımıyla ilgili hazırlıklar sürüyor. Deprem bölgesinde, 507 bini konut ve 143 bini köy evi olmak üzere toplam 650 bin yeni yuvayı inşa çalışmalarına hızlıca başladık. Bunlardan 319 binini bir yıl içinde hak sahiplerine teslim edeceğiz. Zemin etütlerini bitirdiğimiz yerlerde hemen temelleri attık. Şu anda deprem bölgesinin dört bir yanında kalıcı konutların silüetleri görünmeye başladı.” diye konuştu.
Türkiye genelinde riskli binaların dönüşümüyle ilgili de kapsamlı bir hazırlık yaptıklarını hatırlatan Bakan Kacır, “Türkiye Ulusal Risk Kalkanı" modeliyle şehirleri en kısa sürede depremlere, sellere, heyelanlara, yangınlara ve diğer tüm risklere karşı dayanıklı, güvenli, huzurlu hale getirmekte kararlıyız. Tüm sektörlerde ülkenin en nitelikli yatırımlarını ve insan kaynağını buralara çekerek tarihi ve kültürel zenginlikleri, sanayisi, tarımı, ticareti, yetişmiş insan kaynağı ile bölgemizi cazibe merkezi haline getireceğiz. Depremden bu yana 4 aydan fazla bir süre geçti. Şüphesiz iki büyük depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş, en ağır can ve mal kaybı yaşayan illerimiz arasında yer alıyor.
Devlet olarak ilk günden itibaren Maraşlı kardeşlerimizin yanında olduk. Seçim gündeminin, Devlet işlerinin ve günlük hayatın meşgalelerinin deprem bölgesini unutturmasına asla izin vermedik, vermeyeceğiz. Önceliğimiz depremzedelerimizin yaralarının sarılması oldu. Nerede olursak olalım, hangi işle uğraşırsak uğraşalım, kalbimizle, düşüncelerimizle, gayretimizle hep burayla, buradaki insanlarımızla birlikteyiz. Depremin ilk anından itibaren Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak bölgenin acil ihtiyaçlarının temini noktasında, sanayicilerimizle yakın iş birliği içinde olduk. Bakanlığımız bünyesinde depremden hemen sonra kriz masası oluşturduk, 7gün 24 saat esasıyla çalışmalara başladık. Bu doğrultuda AFAD, Kızılay ve diğer kurumların afet bölgesindeki öncelikli ihtiyaçlarını karşılamak üzere acil kalemlerde üretim yapan yerli ve yabancı üreticilerle temasa geçtik.” şeklinde konuştu.
Asrın felaketinin ardından deprem bölgesi arasında adeta bir yardım koridoru oluşturduklarını dile getiren Bakan Kacır, şunları kaydetti:
“Deprem bölgesinde ihtiyaç duyulan, barınma, arama-kurtarma ekipmanları, gıda, hijyen malzemeleri, giyecek başta olmak üzere 50'den fazla kalemde ayni yardımın deprem bölgesine hızlıca ulaştırılmasını sağladık. Bu ihtiyaçlarının karşılanmasının yanında, Kahramanmaraş başta olmak üzere, bölge sanayiinin hasar tespit çalışmalarını yürüttük. Kısa sürede, hem planlı sanayi alanlarımız olan organize sanayi bölgeleri ve sanayi sitelerinde hem de müstakil üretim tesislerinde hasar tespit çalışmalarını tamamladık. Bölgedeki sanayilerimizde 170 milyar liranın üzerinde altyapı, bina hasarı, makine hasarı ve stok hasarına yönelik maliyet oluştu. Bölgede üretimde olan 34 OSB’nin 7’sinin altyapısında kısmi hasar meydana geldi. OSB ve sanayi sitelerinde yıkılan, ağır ve orta hasarlı olan 5 bin 600’e yakın tesis var. Bunların yanında bazısı kısmi olmak üzere 33 bin tesis üretime devam ediyor. Kahramanmaraş özelinde baktığımızda ise üretimde olan 8 OSB’de ve faal olan 12 Sanayi Sitesinde yıkılan, ağır, orta ve az hasarlı binalar bulunuyor. Kahramanmaraş’ta firmalarımızın uğradığı hasar 60 milyar liranın üzerinde. Özellikle son 10-15 yıllık dönemde büyük bir atak içerisinde olan Kahramanmaraş, bölgenin parlayan yıldızı haline geldi. 2015 yılında, sanayinin ekonominin içindeki payı yüzde 40 iken Kahramanmaraş’ta bu payı son 7 yıl içerisinde yüzde 51'e çıkarmayı başardık. Binlerce yıldır sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış kadim şehrimizi yeniden ayağa kaldırmak için sanayinin ve üretimin ne kadar önemli olduğunun farkındayız. Bu doğrultuda hem şehrimizin hem bölgenin yeniden ayağa kalkabilmesi için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz. Sanayicisinden, işçisine, çiftçisinden esnafına toplumun tüm kesimlerini destekledik. Zarar gören sanayi bölgeleri ve fabrikaların yeniden inşasından bölgedeki yatırımları korumaya ve yeni yatırımlar çekmeye, KOBİ’lerimize özel desteklerden bölgesel kalkınmaya kadar bir dizi eylem planını devreye aldık. OSB’lerimizin ve sanayi sitelerinin tekrar üretime katılarak faal duruma gelmesi için sanayicimizin ihtiyaçları konusunda çalışmalar yaptık.
Bu doğrultuda, öncelikle OSB ve Sanayi Sitelerinin Bakanlığımıza olan borçlarını bir yıl erteledik. Üretimin çarklarının önümüzdeki dönemde daha hızlı dönmesi için; İlimizde toplam 1.046 hektarlık alana sahip üç bölge sayın Cumhurbaşkanımız tarafından sanayi alanı ilan edildi. Afşin Sanayi Alanı, Elbistan Çiçek Mahallesi Sanayi Alanı ve Dulkadiroğlu Denizli Mahallesi Sanayi Alanı önümüzdeki yıllarda sanayicilerimize ev sahipliği yaparak üretimimize güç katacak. Yerinde dönüşüm için ilimizin en büyük sanayi sitesi Kahramanmaraş Merkez Küçük Sanayi Sitesinde 14 adada alan bazlı dönüşüm çalışmalarını başlattık. Önümüzdeki dönemde de alan bazlı dönüşüme öncülük edecek çalışmaları genişleteceğiz. Kuyumcukent-Altınşehir Sanayi Sitesinde güçlendirme projesini kısa sürede bitireceğiz. Göksun ve Narlı Küçük Sanayi Sitelerinde güçlendirme çalışmaları yapacağız. Hızlı bir şekilde yapım çalışmalarını tamamlayarak sanayicilerimizi işyerleri ile buluşturacağız. Mevcut işyerlerinin dönüşümü ve güçlendirilmesi yanında, İlimize yeni sanayi tesisleri kazandırmaya da devam ediyoruz. Kahramanmaraş Küçük Sanayi Sitesi’nin kuzey etabında 356 işyerinin yapımında tamamlanma oranımız yüzde 70’in üzerinde, burada hızlanacağız.”