Arıların oğul vermesiyle başlayan yolculuğu, ''kraliçe'', ''işçi'' ve ''erkek'' arıların disiplin içerisinde çiçekten çiçeğe nektar toplama heyecanı yıl boyunca farklı bölgelerde sürüyor. 1-2 kilo ham nektar toplamak için bir gün boyunca aralıksız çalışan ortalama 900 arı, topladığı nektarın ancak bir kısmını bala çevirebiliyor. Çiçek özlerinden elde edilecek balın oranı ise arıların topladığı nektarın şeker yoğunluğuyla orantılı.
Ortalama 17 bin bal arısı 450 gram saf bal elde etmek için 10 milyon civarında çiçeği ziyaret ediyor. Arıların günlük yiyecek bulabilmesi için de yaptığı bir gezinti yaklaşık 30 dakika sürüyor ve bu esnada yaklaşık 500 çiçek ziyaret ediliyor.
Üreticiler ise verimli bal elde edebilmek için arılarla birlikte yolculuğa çıkıyor. Bir yılda ortalama 3-4 mekan değiştiren arıcılar, mevsime göre farklı bölgelerden farklı bal verimi elde ediyor. Hasat dönemini yaylalarda tamamlayan üreticiler, yeni bir yolculuk için ise rakımı düşük bölgelere göç ediyor.
Kahramanmaraş Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Metin Özdemir, kentin iklimi nedeniyle zengin floraya sahip olduğunu ve bunun da arıcılık açısından önemli olduğunu söyledi.
Arıcılık için elverişli olan Kahramanmaraş'ta keven, kekik ve yonca bitkisinin yoğun bulunduğunu anlatan Özdemir, ''Kahramanmaraş'ta 125 bin kovan arı bulunuyor. Biz arıcılar adeta dört mevsim geziyoruz. İlkbahar ayı Kahramanmaraş için çok elverişlidir. Mayıs ayından itibaren yaylalara çıkmaya başlarız'' dedi.
Taze bitki aramak için mevsime göre arılarla göç ettiklerini, göçün şubat ayında Çukurova bölgesinden başladığını belirten Özdemir, şu bilgileri verdi:
''Şubat ayında Kahramanmaraş bölgesine geliriz. Ardından yaylalara çıkarız. Sonra Kayseri ve Sivas bölgesine gidilir. Ortalama 3-4 yer değiştiririz. Arıların göçünde çiçek florasını esas alırız. Ürettiğimiz balın petekleri tam dolmaz. Bunun nedeni şeker vermediğimizdendir. Eğer şeker vermiş olsak peteklerimizin tamamı dolu olur ve albenisi olurdu. Ürettiğimiz ballar katkısız keven ve kekik rehası olan ballardır.''
Bal üreticisi Mehmet Bilgiç ise 2003 yılından beri arıcılıkla ilgilendiğini, mevsime göre floranın bol olduğu bölgelere göç ettiklerini söyledi.
Arıcılığın zor ve özen gerektiren bir meslek olduğunu anlatan Bilgiç, ''Arılarla birlikte yolculuğumuzda 3 ay evden uzak kalırız. Arılar nerede, biz oradayız. Arıların göç yolculuğunu takip ederiz. Biz geçimimizi arılar üzerinden sağlıyoruz. Yolculuk zor da olsa kaliteli bal üretmek için bu göçe mecburuz'' diye konuştu.
ARILARIN ÇİÇEKLERE YOLCULUĞU
ARILARIN ÇİÇEKLERE YOLCULUĞU
guncel46.com guncel46.com
YAŞAM
Taze bitki aramak için binlerce kilometre yol kat eden arıların çiçeklere yolculuğu 4 mevsim devam ediyor