guncel46.com

YENİ BİR TEŞVİK POLİTİKASINA İHTİYAÇ VAR

GÜNDEM

YENİ BİR HİKAYE YAZACAK EKONOMİ MODELİNE İHTİYACIMIZ VAR












YENİ BİR HİKAYE YAZACAK EKONOMİ MODELİNE İHTİYACIMIZ VAR

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük, 5084 sayılı teşvik sistemine benzer bir sistemin yatırımcıya umut ve heyecan olacağını belirterek: “Yeni bir hikaye yazacak ekonomi modeline ihtiyacımız var” dedi.

 Bloomberg Tv’de Sami Altınkaya’nın hazırlayıp sunduğu “Çıkış yolu” programının canlı yayın konuğu olan Karaküçük, 80’li yıllarda 30 milyar dolar ihracat hedefinin hayal gibi göründüğünü bugün gelinen noktada ise 150 milyar dolar ihracata ulaşıldığını söyledi.

12-13 yıllık istikrarlı bir dönem sonrasında Türkiye olarak ihracatımızı 5 kart arttırmış önümüzdeki 10 yıllık dönemde ise 3 kat arttırmak için hedef koyulduğunu belirten Karaküçük: “Zor bir hedef değil yakalanabilir bir hedef.  Bu hedefi yakalamamız için doğru enstrümanları kullanmamız lazım. AK Parti'nin ilk döneminde uygulanan 5084 teşvik yasası Turgut Özal’lı yıllarda verilen kaynak kullanımı destekleme primleri, Türkiye'nin ve Anadolu'nun kalkınmasına büyük öncülük yapmış teşvik modelleridir. Bu 10 yıl içerisinde başarıyla yürüttüğümüz ve gelmiş olduğumuz ihracat rakamlarında 5084 sayılı teşvik yasasının çok önemli bir katkısının olduğunu düşünüyorum” dedi  

YENİ BİR TEŞVİK POLİTİKASINA İHTİYAÇ VAR

2023 yolunda güçlü Türkiye güçlü şehirler için mutlaka yeni bir teşvik politikasının olması gerektiğine vurgu yapan Başkan Karaküçük: “2023 vizyonuna 500 milyar dolar ihracat hedefine buluşturacak yeni bir ekonomik efektif teşvik politikasına ihtiyacımız var.  Hükümetimizin kurulmasından sonra gelen istikrar ile ülkemizde hissedildi. Bizde sanayici ve iş adamı olarak Sayın başbakanımızdan ve ekonomi bakanımızdan yeni bir efektif teşvik politikası tekrar gündeme taşınmasını arzu ediyoruz. Türkiye geçmişteki 2 yıl boyunca 4 tane seçim atlattı ve artık Türkiye kendi ana gündemine dönmesi lazım diye düşünüyoruz. ekonomi birinci sırada öncelikle olması lazım diye düşünüyoruz. Türkiye 4 Seçimden sonra ciddi bir sınavdan geçerek tekrar geri aydınlık Tertemiz sayfa açtı. Artık önümüze bakmamız büyümemiz kendimizi ve ülkemize kalkındırmamız gereken hedefler odaklanmamız gerektiğini düşünüyorum”

VERGİ MUAFİYETİ YETERLİ OLMUYOR

Başkan Karaküçük’ün konuşmasından diğer satırbaşları ise şu şekilde: “Yeni bir teşvik modeli benimsememiz gerektiğini düşünüyorum.  Şu anda uygulanan bölgesel teşvik politikalarında sadece vergi muafiyetleri ile sağlanan teşvik politikaları maalesef istenilen sonuca ulaştırmaya yeterli olmuyor. Bir yatırıma teşvik edecek bir sanayici heyecanlandıracak yatırım düşüncesi yok iken yatırım yaptıracak bir etki oluşturmuyor. Biz yeniden insanları teşvik edip yeniden yatırım hamleleri dönüşte bileceğimiz daha efektif 5084 modeli gibi bir çeşit politikanın yeniden gündeme taşınması gerektiğini düşünüyoruz. 500 milyar Dolar ihracat hedefine ancak böyle ulaşabiliriz. Her geçen gün yapmış olduğumuz yatırımlarla en modern ve son teknoloji yatırımlarını dahil ediyoruz. Katma değeri artırıcı yatırımlar yapıyoruz.

MONTAJ DEĞİL ÜRETİM YAPIYORUZ

Tekstil sektörü Türkiye'de en büyük üretim kulvarı ve ihracatın şampiyonudur. İstihdamında şampiyonu Tekstil sektörüdür. Biz Türk pamuğunu, Türk emeğini, Türk sermayesini, Türk işçisinin yapmış olduğu alın terini ihraç ediyoruz. Bu bizim için çok önemli. Diğer sektörlerin yapmış olduğu ihracat da tabii ki önemli ama şunun altını çizmek istiyorum ;biz montaj yapmıyoruz biz üretiyoruz ve ürettiğimiz Türkiye'nin topraklarından çıkan tarım ürünlerini biz konfeksiyon haline getiriyoruz, kumaş haline getiriyoruz ve üzerlerine gerekli Türk gerekse yabancı firmaların markalarını vurarak ihraç ediyoruz.

TARIM’DAN SANAYİYE DÖNÜLDÜ

Kahramanmaraş tarımla alakalı en büyük üretimini pamukla yapmıştır.  Geçmişe şimdi bakıldığı zaman sanayici olan arkadaşlarımızın pamuk ticareti yapmış, pamuk ziraatı yapmış, tüccarlık yapmış olan arkadaşlardır. Bu kültür, 80’den sonra sanayiye dönüşmüş olan kültürdür. Anadolu'da daha çok mutfak eşyalarında bakır ve bakırcılık ön plandaydı. 80’li yıllardan sonra İnovasyon ile bakırdan çelik mutfak eşyası dönüştürmüş bu değişimi de başarıyla gerçekleştirmiş önemli bir il.

TOMSUKLU OSB

Yeni bir OSB kuruyoruz. Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi 5 bin dönüm arazi üzerine. Birçok sanayicimiz burada yeni yatırım yapacak, ülkemize katma değer sağlayacak. Ülke ekonomisi için önemli olan istihdamı, İhracat ve döviz sağlayacak. OSB’ler iş demek aş demek Türkiye'nin geleceği demek.

MARKA ÜRETİMİ

Pamuk Çiftçiliğinden iplik ihracatına giden Kahramanmaraş kendi markalarını üretip kendi markalarının ihracatını yapar ise; gerçekten müthiş bir iş yapmış olur. Bunu yapmak için biz zaten çalışmalarımızı mevcut. Sanayici ve iş dünyasında dönüşüme yönelik konuşmalarımızı zaman zaman yapıyoruz. Ekonomi bakanlığımızın da model, marka ve tasarım konusunda teşviklerin sürekli kendi aramızda anlatıyoruz. Bu konularda eğitim temel eğitim seminerleri düzenliyoruz.

KMTSO 90 YAŞINDA

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası 1926 yılında kuruldu. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kurulan ticaret ve sanayi odalarından olan Kahramanmaraş önemli ticaret ve üretim şehri. Cumhuriyetin ilk yıllarında bu oluşum sağlanmış bu şehrin Ticaret ve Sanayi Odası kuruluş o günden bugüne hem tarımda hem sanayide önemli hamleler de Türkiye'nin lokomotif illerinden Anadolu'nun Parlayan Yıldızı olmaya devam ediyor.  90. yıla gelmekle birlikte Kahramanmaraş sanayisi ekonomisi için 90.yıl övünç ve kıvanç vesilesi inşallah Kahramanmaraş Türkiye'nin yüzüncü yılında Ticaret Odası'nın yüzüncü yılında çok daha iyi yerlere geleceğine inanıyoruz. Kahramanmaraş üretmeye Kahramanmaraş yatırım yapmaya Maraş ihracat ve istihdam oluşturmaya devam ediyor ve bu konuda da gayet moralli bir şekilde önümüzde Daha aydınlık geleceğe doğru Ümit ‘le bakıyoruz. Kahramanmaraş;  Türkiye'nin en büyük dördüncü ovasına sahip çok büyük arazileri var. Türkiye'de arazileri geniş olan iller tarım ve tarıma dayalı olarak sanayiler konusunda gelişmiş durumda. Ama Kahramanmaraş'ta Cumhuriyetin ilk yılları ile birlikte 60’lı yıllara kadar ciddi bir tarım ekonomisi;70’ lerden sonra bilhassa Turgut Özal ’lı yıllar ile başlayan artık pamuk çeltik un yerine daha çok sanayi endüstriye dönüştüren başarılı bir şehir seksenli yıllarla birlikte başlayan serüveninde Kahramanmaraş sanayileşmeyi başarmış bir yandan da tarama hala elinde tutabilen ovaları çok ciddi anlamda ekilebilen başarılı bir Anadolu şehridir. Bu yönüyle de hem tarımda hem ticarette hem de sanayide iyi bir noktadayız. 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.