“YENİ ANAYASA VE ÇALIŞMA HAYATI" KONFERANSI
Kahramanmaraş'ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca Yeni Anayasa ve Çalışma Hayatı konferansı verildi.Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansta, yeni anayasada çalışma hayatıyla ilgili hükümlerin güçlendirilmesi, sosyal devlet, sosyal haklar gibi konularda sunumlar yapıldı.
Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ali Yüce, yaptığı açılış konuşmasında, bu gün toplanmalarının nedeninin Türkiye'nin gündemini oluşturan, değiştirilmesi artık gündemde olan ve kamuoyunu meşgul eden yeni anayasa olduğunu söyledi.
Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi Özel Hukuk Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Küçük, yeni anayasa, sosyal devlet ve sosyal haklar konusunda konuştu.
Yeni anayasanın bir ihtiyaç olduğunu belirten Küçük, şunları kaydetti: "Bir insan susamışsa su arar. Çünkü ihtiyacı var. Bu insan susamamışsa sen buna ne kadar ihtiyacın var dersen o insan su içmek istemez. Hariçten söylemeyle bu iş olmuyor. Önce bu toplumun yeni anayasaya ihtiyacı olduğunu hissetmesi gerekiyor. Şimdi ihtiyaç var mı, kanaatimce var. Niye var? Çünkü Türkiye'de şimdiye kadar hiçbir anayasa toplumsal sözleşme manasında, toplumun iradesini yansıtacak şekilde yapılabilmiş değil."Küçük, anayasal metinlerin toplum tarafından yapılmadıkça tutulmadığını dile getirerek, "Toplum ona sahip çıkmaz. Birileri getirir, diğeri götürür. O açıdan her şeyden önce bu toplumun kendi ihtiyacına uygun bir anayasa yapma ihtiyacının varlığı önem arz ediyor. Bu anayasa her ne kadar 18 defa değiştiyse de otoriter ruhundan bir şey kaybetmiş değildir." diye konuştu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Hukuk Müşaviri Prof. Dr. Faruk Bilir de anayasanın 65. maddesinin sosyal hakların sınırı maddesinde devlete bir takım hükümlülükler yüklediğini ancak devletin bunları ekonomik durumuna göre yerine getirdiğini anlattı. Bilir, bunu bütünüyle kabul etmenin doğru olmadığını söyledi.
Bazı haklarda mazeretin öne sürülemeyeceğine ifade eden Bilir, "Öyle haklar vardır ki devletin ekonomik gücüne bağlanamaz. Mesela sendika hakkı gibi, sağlık hakkı gibi, sosyal güvenlik hakkı gibi. Devlet bunlar da ekonomik mazeret öne süremez. Aslına bakarsanız 1982 anayasasında da 1961 anayasasında da sosyal hakların düzenlenmesi gerçekten bu haklara değer verildiği için değildir, sadece görüntü olarak yer verilmiştir." dedi.Mustafa Kemal Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Kahraman da sosyal haklar konusunda sunum yaptı.
“YENİ ANAYASA VE ÇALIŞMA HAYATI“
“YENİ ANAYASA VE ÇALIŞMA HAYATI“
guncel46.com guncel46.com
GÜNDEM
YANİ ANAYASA BİR İHTİYAÇ