guncel46.com

YABANİ HAYVANLAR AŞILANIYOR

GÜNDEM

YABAN HAYVANLARI KUDUZA KARŞI AĞIZDAN AŞILANIYOR

 Kahramanmaraş Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Onikişubat İlçe Müdürlüğü elemanlarınca yaban hayatında kuduz hastalığı ile mücadele amacıyla yaban hayvanları Kuduza karşı ağızdan aşılanıyor.
Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Onikişubat İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü elemanları tarafından Onikişubat İlçemiz Çukurhisar, Kaynar, Kumarlı, Çağlayan, Şahin kayası, Hacı İbrahimuşağı, Çamlıbel, Çamlıca, Kale, Hartlap, Fatmalı, Dönüklü, Kümperli kırsalında yaban hayatının olduğu bölgelerde aşılama çalışması yapıldı. Doğadaki yaban hayvanların aşılanması kapsamında 5 bin 600 Oral kuduz aşısı kullanıldı.
Aşılama çalışmalarını yerinde inceleyen İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu; "İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz ve Onikişubat İlçe Müdürlüğü ekiplerimizle bugün Kaynarlı, Kumarlı, Çukurhisar ve Değirmendere mahallelerimizde kuduz hastalığı ile mücadele kapsamında, özellikle doğal hayatta yaşayan hayvanlara yönelik aşılama faaliyetlerinde bulunuyoruz. Bu kapsamda Bakanlığımız tarafından İl Müdürlüğümüze gönderilen peret aşılarını özellikle Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekiplerindeki Orman Muhafaza Memurlarının da yardım ve destekleri ile birlikte veteriner hekimlerimizin sahada yaptıkları yoğun gayretler neticesinde özellikle doğal hayatın yoğun bulunduğu bölgelere aşılarımızı bıraktık. Bu amaçla hayvanlarımızı oral yoldan aşılamayı hedefliyoruz" dedi.
Veteriner Hekim Fatih Başaran da; "İlimizde görülen kuduz hastalığına karşı Bakanlığımızca yürütülen oral yolla kuduz hastalığı ile mücadele projesi kapsamında, hastalık mihrakları bulunan kaynar kumarlı çukur hisar, Değirmendere, söğüt obası, çağlayan bölgelerinde bugün oral yolla aşılama çalışması yapıyoruz dört ekip halinde çalışmalarımızı yürütmekteyiz" dedi. Başaran, şunları söyledi:
"İlimizde bu yıl içerisinde özellikle yabani hayvanlarda(kurt, tilki, sansar, porsuk) gibi kuduz hastalığı görülmüştür. Hastalık hayvanlardan hayvana veya hayvandan insana direkt ısırma ile bulaşır. Ayrıca mevcut yaralara virüsle bulaşık salyanın bulaşması ile de enfeksiyon meydana gelmektedir. Enfeksiyon zincirinin taşıyıcıları olan köpek, kedi, yaban hayatı etoburları (tilki, çakal, kurt) ve yarasalar virüsün anakonakçılarıdar. Bu hayvanlar enfeksiyon siklusunda önemli rol oynarlar ve enfeksiyonun son konakçı olan hayvanlara ve insanlara naklinde büyük bir değer taşırlar. Hastalık yabani hayatta yerleştiğinden çok kısa sürede uzak mesafedeki hayvanlara bulaştırılabilmektedir. Kuduz hastalığı karnivorlarda on gün içerisinde ölümle sonuçlanmaktadır.
Aşılamanın insan sağlığı için önemine değinilerek, "yemleme ile aşılamanın amacına ulaşılabilmesi için atılan yem aşılarına insanların direk temas etmemesi gerekmektedir. Eğer aşı bütünlüğü bozulmamış bir aşı yemi ise diğer kişilerin göremeyeceği bir yere doğru ayakla iletilebilir. Açılmış kapsülle temas eden kişilerin önce kapsülle temas eden vücut bölgelerini su ve sabunla yıkamaları ve en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir" (HABER MERKEZİ)  
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.