SORUNLARI ORTADAN KALDIRACAK!
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Ağır, A'dan Z'ye toplu taşımadaki dönüşüm sistemini gazetemize anlattı. Sistemden kimsenin mağdur olmayacağını belirten Ağır " Vatandaşlarımız, konforlu ve hızlı bir şekilde seyahat edecekler" dedi.
Dönüşüm sisteminin Kahramanmaraş'taki trafiği de rahatlatacağını dile getiren Ağır, minibüsçüler odası ile 5-6 aylık istişareler sonucu bu projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Sistemin devreye girmesi ile Kahramanmaraş'ta Toplu Taşıma'da ve Ulaşımda birçok problemin ortadan kalkacağını ifade eden Ağır, sistem ile toplu taşıma araçlarının daha konforlu hale geleceğini söyledi. Abonman Kart Sisteminde kar-zarar durumuna göre fiyatların değişeceğini aktaran Ağır, ücret politikasının Ulaşım Kontrol Merkezi (UKOME) kararı ile devreye girdiğini söyledi.
Dönüşüm sistemi ile eski araçlar yerine klimalı, engelli uyumlu modern araçların geleceğini belirten Ağır, sistemin vatandaşa hizmet odaklı olduğunu söyledi. Ağır, sistem boyunca ulaşımın aksamayacağını söyledi. Ağır şunları kaydetti:
"Toplu Taşıma da dönüşüm sistemi, yani hasılat paylaşımına dayalı rotasyonlu sistem; bu sistemin amacı bütünleştirilmiş toplu taşıma sistemi ile Kahramanmaraş şehir merkezinde yaşayan vatandaşların toplu taşıma sistemini kolaylaştırmak, daha konforlu, daha güvenli, yüksek standartlı toplu taşıma işleticiliği yapılmasıdır. İşleticilerin hizmet kalitesini artırmak üzere Kahramanmaraş Minibüsçüler Odası'na kayıtlı olan şehir içi yolcu taşıyan 382 minibüs ile 84 özel halk otobüsleri her ikisi bir sistem dahilinde, idarenin belirleyeceği haklardan yararlanılacak, hasılat paylaşımına dayalı, toplu taşıma yaptırılmasının genel adıdır.
Dönüşümün amacı çevreye duyarlı toplu taşımanın yapılması, şehir içi trafik karmaşasının önlenmesi, bir bütün olarak toplu taşımanın planlanması, her noktaya erişebilirliğin sağlanması, yakıt, yolcu rahat optimizasyonun önlenmesi, kayıt dışı ekonominin önüne geçilmesi, 65 yaş üstü yolcuların problemlerinin çözülmesi, seyahat süresinin azaltılması, Kahramanmaraş ili, şehir içi yolcu taşıyan ve Kahramanmaraş minibüsçüler odasına kayıtlı M Plaka dolmuşların, özel halk otobüsüne dönüşülmesinde, şehir içi trafiğin yönlendirilmesinde, hatlara konulacak yoğunluğun sağlanması, hatlardaki yolcu yoğunluğu, hatlardaki gelişim seyri, şehirleşmenin olduğu alanlar vb. alanlar doğrultusunda, geliştirilen, bütün bunların ortaya çıkardığı sorunlara çözüm getiren, herkesin memnun olacağı bütünleşik bir sistemdir.
Bu sistem çok komple ve geniş alt detayları olan, sistemdir. Dolayısıyla ulaşıma ait bütün problemlerin, bir bakıma çözüme kavuşturulduğu çözümün diğer adı dönüşüm sistemidir."
ABONMAN KART FİYAT TARİFELERİ DEĞİŞEBİLİR
"Abonman Kart sistemi dönüşümün alt bileşenlerinden bir tanesidir. Bu dönüşümün bize faydaları bütün Kahramanmaraş ile ilgili ulaşım planlamasını yaptığımız, çözüm yollarını gösterdiğimiz bir sistemdir. Abonman Kart sistemi bir fiyat politikasıdır. Şuanda Serbest Kart, İndirimli Kart bir de tam kart var. Abonman kartta bunların yanında bir seçenek olarak sunulacak ve toplu taşımaya sevk etmek, araç yoğunluğunu azaltmak için, araçlarla insanların şehir merkezine gelip, oluşturduğu trafik yoğunluğunu ortadan kaldırmak için, geliştirilmiş ve toplu taşımaya özendirilmek için atılmış bir adımdır. Ücret politikası Ulaşım Kontrol Merkezi(UKOME) kararı ile devreye giriyor.
Abonman Kartın ücretleri de UKOME kararı ile belirleniyor. Dolayısıyla arz-talep, kar-zarar ve fiyat analizleri doğrultusunda, fiyatlar yükselmesi gerekiyorsa, belediye tarafından yükseltilecek, düşürülmesi gerekiyorsa düşürülecektir. Bunların hepsi sistem devreye girdikten sonra yapılacak hususlardır. Abonman Kartta sivil dediğimiz tam karta karşılık gelen sistemde 72 TL olarak belirlenmiş durumda, öğrenci için 48 TL olarak belirlenmiştir.
Abonman Karta sahip olmak isteyen kişi 72 TL ödeyecek ve bir ay boyunca 72 TL'ye 160 defa binme imkânına sahip olacaktır. İkinci ay tekrar abonman kart tutarını ödeyerek kartı aktif hale getirecektir. Abonman kartın uygulama da getireceği yenilikler bunlardır."
MALİYET ARTARSA İNDİRİM YOK
"Dönüşüm ile ilgili bütün hesaplamalar, programlar yapılmıştır. Bu bir ücret politikasıdır. Eğer maliyetler artarsa, bu abonman kart ücretleri artacaktır. Maliyetler arttığı zamanda indirim uygulanmayacak. Bizim yaptığımız hesaplamalara göre yaptığımız indirimlerin düşük olduğunu düşünüyoruz. Zarar söz konusu olmayacak. Dolmuş ve ya Halk otobüsü sahiplerinin yolcu sayıları artacağı için karları da artacaktır. Bu sistemin amacı vatandaşın daha konforlu, klimaları, engelliye uyumlu modern araçlarla seyahat etmesini sağlamaktır. Araçların kapasitesi artacağı için yolcu sayısı da artacak. Yolcu talebine cevap vermiş olacaklar.
Vatandaşlarımıza faydalı olacak bir sistem getirmiş olacağız. Eski model, trafikte egzozundan zararlı gazların çıktığı, çevreyi rahatsız eden, araçların ortadan kaldırılması, hem minibüsçü esnafımızın, hem de Kahramanmaraş'taki halkımızın yararına olacaktır. Dolayısıyla mutabakat içerisinde, tarafların görüşü alınarak yapılan bir sistemdir. Bu sistemden bütün herkes kazançlı çıkacak. Vatandaş, rahat ve konforlu araca binecek. Ucuz ve konforlu seyahat edecek. Esnafımız da birbirleri ile yarışmadığı, rekabetin olmadığı, hat karmaşası olmadığı, vatandaş ve hizmet odaklı, bir toplu taşıma işletmeciliği hizmeti yapacak.
Kahramanmaraş'ta 382 tane minibüs var, bu minibüsler 15-20 yolcu kapasitelidir. Ayakta yolcu alamıyorlar. Dolayısıyla şimdiki alacakları araçlar, 60 kişilik olacaklar. Her birinde kapasite 4 katı artıyor. Şuanda mevcut kapasiteyi aşacak çok nitelikli araçlar var. Dolayısıyla toplu taşıma da aksaklık olması mümkün değildir."
HİÇBİR TARAF MAĞDUR OLMAYACAKTIR
"Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatih Mehmet Erkoç Bey'in emirleri ile hiç kimseyi mağdur etmeden dönüşümü yapmayı amaçlıyoruz. Herkesin hakkını koruyacağız. Bu hem UKOME kararında var hem de sözleşmede geçiyor. Dolayısıyla onların hakları korunduğu gibi ek haklarda onlara sunduk. İşletmecilerle ve ya taşıyıcılar ile yaptığımız sözleşmelerin detayında var.
Bunların hepsi tek tek hüküm altına alınmış, hüküm altına alınmış, mağduriyeti gerektirecek herhangi bir durum söz konusu değildir. Taraflarla 5-6 ay görüşerek onlarında görüşleri alınarak yapılan bir sistem olacak. Dolayısıyla o konuda halkımızın ve ya minibüsçü esnafımızın dert etmesine gerek yoktur. Mağduriyet söz konusu olmayacaktır. Olursa da sistem esnektir, sistemi değiştirme konusunda çalışmalar yapılır."
Bu sistem UKOME kararı ile uygulamaya konmuştur, UKOME kararında 31 Aralık 2015 tarihi son tarihtir. Bu tarih son tarihtir. Ondan önce sistem 1-2 ay içerisinde işlemeye başlayacaktır. Araç almak isteyen esnafımız, sisteme dahil olacaklardır. Bu bir 341 tane toplu taşıma aracı olacak. 2015 model sıfır araç olacak. Bunlar aşama, aşama bizden belgesini alıp, sisteme dahil olacaklar. Bu sistem nihayetinde bir problem olmazsa bu yılın sonunda bitmiş olacak."
MERKEZDEN İLÇELERE TOPLU TAŞIMA ARTACAK
"Belediyemiz Büyükşehir Belediyesi olduğundan, belediyemizin görev alanı il idaresi içerisinde bütün alanı kapsıyor. Merkez'den ilçelere ulaşım ile ilgili bütün çalışmaları yapıyoruz. Ulaşım Master Planı dediğimiz planla, yolcu sayıları, arz-talep durumu, o ilçedeki araçların durumu, bütün K Plaka, J Plaka dediğimiz servislerini planını yapıp yolcu sayılarının analizlerini yapıp bunlarla ilgili çalışmalar yapıyoruz.
Havuz sistemi dediğimiz sistem, İstanbul'da, Ankara'da, Sivas'ta, Gaziantep'te, Aksaray'da uygulanan ve uygulanan yerler de bu karmaşayı ortadan kaldırıp, insanlara mutlu bir şekilde, seyahat etmelerini sağlayan bir sistem olduğu için, bu sistem herkesin menfaatine olduğu için bu sistemler diğer bölgelere de örnek olacaktır. Şuanda biz bazı ilçelerimize belirli tarifeler uygulanan araçlar çalıştırmaktayız.
Vatandaşlarımızda bundan çok memnun. Bunu geliştirerek, vatandaşın ihtiyacına göre şekillendirmemiz gerekiyor. K Plakalı, J Plakalı esnafları mağdur etmeden, beraberce ortaklaşa, bu sorunu ortadan kaldıracağız."
TRAMVAY METROBÜS ÇALIŞMASI GELEBİLİR
"Toplu taşıma da şehirleşmenin, şehir nüfusunun yoğunluğunun büyük önemi var. Bunun için ulaşım master planı dediğimiz planın detaylı olarak yapılması, bunun dışında yapacağımız Dönüşüm sisteminin doğru şekilde yapılması, eğer vatandaşlarımızın taleplerinin yerine getiremeyeceği tespit edilirse, buna ilişkin sorunları ortadan kaldırmak için, uzman kişilerin önerileri doğrultusunda toplu taşımanın İstanbul ve Ankara'daki gibi tramvay,metrobüs gibi seçeneklerin değerlendirilmesi gündeme gelebilir.
Tabi ki bunlar şehir nüfusunun yoğunluyla ilgilidir. Bunun bir maliyeti var. Kahramanmaraş gibi şehir merkezi 590 bin olan bir ile bunu yaptığınız zaman bu Kahramanmaraş'a yarar değil, zarar getirecektir. Şehrin büyümesine bu tür alternatifler değerlendirilecektir. Dönüşüm ile ilgili yaptığımız işlemlerin, Türkiye'de ve Dünya'da sonuçları ne ise, nasıl faydalar sağlanmışsa bizde ona göre bunu yapıyoruz. Yaptığımız sistemin, vatandaşımızı, esnafımızı mağdur edecek hiçbir yönü yoktur. Sadece kendi içerisindeki huzursuzluğu, yarışı, vatandaşlarımızın sıkıntılarını bu sistem ile halletmeye çalışıyoruz. Bu sistemde hiç kimsenin mağduriyeti kalmayacak. Bu sistem ile beraber, elektronik ücret toplama sistemi ile entegre olacak.
Dolmuşlarda para alıp-verme, para üstü verme, para uzatma gibi uğraşmalar olmayacak. Aktarmaların olduğu, aktarmalarda düşük ücretlerin alındığı bir sistem olacak. Vatandaşın ulaşım da en iyi araçları kullanması ve gideceği yere en hızlı şekilde gitmesi bu sistemin amacıdır. Bu sistemde mevcut yolcu sayısı 100 binse, kendi aracı ile seyahat edenlerin sayısı da 100 bin ise bu sistem ile ulaşım rahatlayacak. Çünkü, insanlar kendi araçlarını kullanmak yerine toplu taşımayı seçecekler. Otopark sıkıntısı ortadan kalkacak. Bir şehirde, bir aile de her bir birey şehir merkezine araba ile gelmek isterse, bu şehirdeki sorunu çözmek kolay olmaz. "