guncel46.com

TEMA PAZARCIK'TA BİR DİZİ ZİYARET GERÇEKLEŞTİRDİ

GÜNDEM

AKBABA, 110 ÜLKE ÇÖLLEŞME İLE KARŞI KARŞIYA

 TEMA Vakfı Pazarcık ilçe Gönüllü Sorumlusu Abdurrahman Akbaba, “Dünyada kuraklık 4 milyar hektardan fazla alanı ve 110 ülkede yaşayan 1,4 milyar insanın hayatını tehdit ettiğini, Türkiye, tatlı suyunun yüzde 70'ini tarımsal üretimde kullanıldığını, Bu suyun yüzde 80'ini tasarruflu olmayan vahşi sulama sistemleri ile tüketildiğini, yüksek oranda su kullanımı nedeniyle toprakların tuzlandığını  ve su varlıklarının hızla azaldığını söyledi.
TEMA Vakfı Pazarcık ilçe Gönüllü Sorumlusu Abdurrahman Akbaba,İlçe Gönüllü Sorumlusu Yardımcısı Ahmet Tilki ve Tema Gönüllüleri ile birlikte Erozyonla Mücadele Haftası Kapsamında Farkındalık oluşturulması konusunda bir dizi ziyaretlerde bulundular.
 TEMA Pazarcık İlçe Gönüllü sorumlusu Akbaba TEMA Vakfı olarak Genel Merkezimizin Proğramları ve çalışmaları doğrultusunda bizde ilçemizde 17-23 Kasım tarihleri arasında Erozyonla Mücadele Haftası etkinlikleriyle erozyon, su ve kuraklık konusuna dikkat çekmek ve toplum bilinci oluşturmak istiyoruz, Bu nedenle ilçemizde Belediye Başkan Yardımcısı Celalettin Nadir Aras, Gıda Tarım ve Hayvancılık  İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, İlçe Müdürü Cemal Karasakal, KASKİ Pazarcık Şube Müdürü Ali Kemal Kemaloğlu, Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Kemal Salim'i ziyaret ederek gerekli bilgilendirmeleri yaparak ilgili kurumların bu konuda çalışma yapmalarını talep ediyoruz.  Garnizon Komutan Binbaşı Nabi Aslan, Belediye Başkanı Yakup Hamdi Bozdağ, İlçe Müftüsü Ahmet Sevinç, Milli Eğitim Müdürümüz Mehmet Çilo, Ziraat Odası Başkanı İsmail Davutoğlu ve Okullarımızı ziyaretlere ve konu hakkında bilgiler vermeye devam ettik'' dedi.
 TEMA Pazarcık ilçe Gönüllü Sorumlusu Akbaba yaptığı açıklama şu bilgileri verdi: 
“TEMA Vakfı Genel Merkezimizin ve Genel Merkezimizin proğramları doğrultusunda Yurt genelindeki temsilciliklerimiz  her yıl düzenlediği Erozyonla Mücadele Haftası etkinlikleriyle erozyonla mücadelenin, ağaçlandırmanın ve doğal varlıkları korumanın öneminin altını çizmektedir. Maalesef günümüzde  Dünyada kuraklık 4 milyar hektardan fazla alanı ve 110 ülkede yaşayan 1,4 milyar insanın hayatını tehdit ediyor. TEMA Vakfı Erozyonla Mücadele Haftası'nın 2014 yılı temasını "Su ve Kuraklık" olarak belirledi ve tüm Türkiye'de temsilci ve gönüllü sorumlularının katılımıyla hafta boyunca düzenlenen Toprağa Saygı Yürüyüşleri'nde kamuoyunun dikkatini bu konuya çekmeyi hedefliyor.
 TEMA Vakfı 17-23 Kasım tarihleri arasında düzenlediği Erozyonla Mücadele Haftası etkinlikleriyle erozyon, su ve kuraklık konusuna dikkat çekiyor. Erozyonla Mücadele Haftası kapsamında tüm Türkiye'de TEMA Vakfı temsilcileri ve gönüllü sorumluları tarafından gerçekleştirilen Toprağa Saygı Yürüyüşleri ile doğal varlıkların korunması için harekete geçme çağrısında bulunuluyor. TEMA Vakfı, su varlıklarının korunması, kuraklık ve erozyonla mücadele edilmesinin devlet politikalarında mutlaka yer alması gerektiğini vurguluyor.
Erozyonla Mücadele Haftası kapsamında 20 Kasım Çarşamba Günü TEMA Vakfı temsilcileri Sapanca Gölü'nü ziyaret ederek incelemeler yaptı. TEMA Vakfı ekibi Sapanca Gölü ve çevresinde bulunan toprakları erozyon, su ve kuraklık çerçevesinde inceleyerek değerlendirmelerde bulundu. Sürdürülebilir bir yaşam için su varlıklarının gözetilmesi, erozyon ve kuraklıkla mücadele edilmesinin yararı anlatılacak ve ön plana çıkarılacak''dedi.
Akbaba, Erozyonla Mücadele Haftası'na ilişkin açıklamasını şöyle sürdürdü: ''Çöl gibi aşırı kurak bölgeler dâhil edilmediğinde, Dünya'daki kara parçalarının yüzde 40'ının kurak alanlardan oluşturuyor. Kuraklığın dünyada 4 milyar hektardan fazla alanı ve 1,4 milyar insanın hayatını tehdit eder hale geldi, Dünya'da erozyon sebebiyle 110 ülkenin çölleşme tehlikesi ile karşı karşıyadır.” 
“Aynı alanda iklim değişikliğine bağlı kuraklık, çölleşme ve ani hava olayları ile birlikte şiddetli erozyon görülmeye başladığını Türkiye tarım alanlarının yüzde 59'unun erozyon alanı olması göz önünde bulundurulduğunda, tehdidin çok tehlikeli boyutlara gelebileceğinin altını çizerek açıklamasını şöyle sürdürdü: “Erozyon, arazi yüzeyinin koruyucu bitki örtüsünden yoksun bulunduğu bölgelerde sıklıkla görülüyor. Erozyona en hassas araziler, bitki örtüsünden en yoksun alanlar olan tarım arazileridir. Dünyada tarım arazilerinin yıllık ortalama 24 milyar tonu, erozyon sebebi ile yok oluyor.
Tarım alanlarımızın yüzde 59'unda, meralarımızın yüzde 64'ünde ve orman varlığımızın yüzde 54'ünde erozyon yaşanıyor. En yaygın ve etkili erozyon türü olan su erozyonuna Türkiye topraklarının yüzde 90'ı maruz kalıyor.
Toprak ekosisteminin en hayati kısmı, toprağın üst kısmıdır. Çünkü bitki beslenmesinde büyük önemi olan organik maddenin biriktiği, ayrıştığı ve su ile birlikte bitkinin köklerine ulaştığı yer burası.
Türkiye her yıl ortalama 1mm, 10 yılda 1 cm toprak kaybediyor. 1 cm kalınlığında bir toprak tabakasının oluşması için en az 300 ile 1000 yıl arasında bir süre gerekiyor.
Dünyada kuraklık 4 milyar hektardan fazla alanı ve 110 ülkede yaşayan 1,4 milyar insanın hayatını tehdit ediyor. Türkiye, tatlı suyunun yüzde 70'ini tarımsal üretimde kullanıyor. Bu suyun yüzde 80'ini tasarruflu olmayan vahşi sulama sistemleri ile tüketiyor. Yüksek oranda su kullanımı nedeniyle topraklarımız tuzlanıyor ve su varlıklarımız hızla azalıyor.
Su varlıklarının sürdürülebilir olmayan kullanımı ve iklim değişikliği gibi insan faaliyetinden kaynaklı etkiler hem kuraklığın sıklığını ve şiddetini artırıyor hem de yağış rejimlerini değiştirerek ani yağışların artmasına neden oluyor. Kuraklık, toprağın yani toprak içindeki yaşamsal döngünün bozulmasına neden oluyor. Bozulan toprak, erozyona karşı daha hassas hale geliyor. Ani yağışlar ise, toprağın su erozyonu ile akıp gitmesine neden oluyor. Bitki örtüsünün zayıf olduğu alanlarda ise daha fazla su erozyonu yaşanıyor''dedi
TEMA Pazarcık ilçe Gönüllü sorumlusu Akbaba son olarak ise şunları söyledi: ''TEMA Temsilcilikleri olarak çalışmalarımız Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın  Deniz Ataç hanımefendi ve Genel Merkezimizin belirlediği ilkeler doğrultusunda devam edecektir.
Pazarcık caddelerinde arkadaşlarımızla birlikte önlüklerimizle toplu olarak gezerek genel merkezimizden gelen broşür ve afişleri dağıttık. Ziyaretlerimizde kurum amirlerimizden, halkımızdan ve Basınımızdan gördüğümüz ilgi, alaka ve destek bizleri son derece mutlu etmiştir.  TEMA Ailesi olarak teşekkür ediyorum. Hafta boyunca çalışmalarımız ve ziyaretlerimiz devam edecektir” şeklinde konuştu.
 TEMA Vakfı olarak çağrımızı bir kez daha yineliyoruz ''Türkiye Çöl Olmasın ''
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.