Toplumda daha kısa bir süre öncesine kadar, dışarı çıkarmaktan kaçındığımız engelliller; değişen toplum yapısı ile birlikte de bir bir ortaya çıkarak yaşamlarını sürdürüyorlar. Bedensel, zihinsel çok sayıda engellinin yaşandığı ülkemizde özellikle sportif anlamdaki gelişmeler bu engelli kardeşlerimizi de toplumun içinde gün yüzüne çıkarıyor.
Kahramanmaraş'ta engellilerin spor yapmaya başlamaları da çok yeni bir gelişmedir. Yüzme antrenörlerinden Osman Çullu'nun özel gayretleri ile başlayan yüzme dalındaki çalışmalar bugün futbol, basketbel, tenis, halter gibi bir çok spor branşında kendini gösteriyor.
KISA SÜREDE BÜYÜK İŞLER YAPIYORLAR
Kahramanmaraş'ta Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nde çalışan ve tenis dünyasının çok yakından tanıdığı Arman Özmen, yeni kurduğu spor kulübünde engellilerin de spor yapmasına imkan veriyor.
Sağlıkçı Mernuş Ağır başta olmak üzere bir grup arkadaşı ile kurduğu spor kulübünde özellikle tenis çalışmaları ile öne çıkan Özmen, diğer branşlarda da zaman içerisinde faaliyet göstereceklerini belirtti. Geçen yıl kurdukları Arman Özmen Akademi Spor Kulübü ile spora hizmet veren bir avuç insanın gayretini alkışlamak gerekiyor.
Önce sömestr tatilinde tenisin yanına futbolu eklediler. Kısa süreli bu çalışma genç dimağların spor sahalarına çekilmesine vesile oldu. Futbolun genç ama tecrübeli isimlerinin yanısıra tenisin de deneyimli isimleri, Arman Özmen ile birlikte kısa süreli dersler verdiler.
Okulların yaz tatiline girmesi ile de geniş kapsamlı bir yaz spor okulu açıyor, Arman Özmen ve Arkadaşları. Tenisin yanısıra, futbol, basketbol ve taekwondo branşlarında genç bedenlerin sağlıklı bir ruh yapısı ve güçlü bir bedenle geleceğe adım atmalarını sağlayacaklar.
BİR ELİN PARMAKLARI KADAR…
Kahramanmaraş'ta bir elin parmakları kadar engellilere spor yaptıran spor kulübü var. Tüm kulüpler kendi imkanları ile bir şey yapmaya çalışıyor ve bunların sadece bir kaçı destek sağlayabiliyor. Bu anlamı ile de bu işin gönüllülük yanı ön plana çıkmaktadır.
Arman Özmen ile konuşuyoruz:
- Kulübü ne zaman kurdunuz?
- Geçen yıl. Birkaç arkadaş ile bir araya gelerek spora hizmet etmek, Kahramanmaraş'ta yaşayan gençlere spor yaptırmak istedik. Bunu da eğitimli spor adamları ile yapmak istiyorduk ve bu konuda da başarılıyız. Futbol dünyasının yakından tanıdığı arkadaşlar gençlere futbol öğretiyor. Yine tenis, basketbol, yüzme, taekwondo gibi branşlarda da alanında yetkin hocalarla çalışıyoruz.
- Hedefiniz nedir?
- İlk önce Kahramanmaraş'a sonra da dünya sporuna hizmet edeceğiz. İmkanlarımız ölçüsünde de sporcuya yeterli altyapı eğitimi veriyoruz.
- Kaç engelli sporcunuz var?
- Şimdilik tenis branşında 3 aktif sporcumuz var.
- Bu sayıyı artırmayı düşünüyor musunuz?
- Elbette. Kulübümüzün imkanları ölçüsünde daha fazla engelli kardeşimize spor yaptırmak isteriz. Şimdilik tenis branşında engellilerimize spor yaptırıyoruz.
- Tenise başlama yaşı nedir, sizce?
- Biz yavrularımızı 4 yaşından itibaren tenise başlatıyoruz. Yaz okulumuzu aktif hale getirdik. Bu ilk yaz spor okulumuzda 4 yaşında olan yavrularımıza tenis öğreteceğiz. İlerleyen yaşlarda hem Kahramanmaraş'ın hem de Türkiye'nin tanıtımına katkıda bulunacaklar.
- Tenis, zengin sporu olarak biliniyor; bu doğru mu sizce?
- Hayır. Aksine her ekonomik durumdaki insanlar kort tenisi yapabilirler. Bunda bir sınırlama yok. Ama ülkemizdeki ve şehrimizdeki algı bu yöndedir. Bunu zaman içerisinde aşacağımıza inanıyorum.
21 YAŞINDAKİ PELİN, BİR YILDIR TENİS YAPIYOR
Arman Özmen'in aktif engelli sporcularından Pelin Doğan, bir yıl önce tenise başlamış. Bedensel engelli olan Pelin, henüz 21 yaşında ve hayatının baharında…
"Benim engelli olmam, spor yapmama engel değildir" diyor.
- Pelin ne kadar zamandır tenis oynuyorsun.
- Bir yıl önce başladım. Tekerlekli sandalye tenisi ile hayata tutunuyorum. Bu sporu seviyorum.
- Tenis senin için ne ifade ediyor.
- Ben tenis sporu ile hayata tutunuyorum. Benim için çok şey ifade ediyor.
- Buraya (spor alanına) nasıl gelip-gidiyorsun?
- Sağolsun Arman Hocam, antrenman zamanı beni evimden kendi aracı ile alıyor ve antrenman sonrasında da geri evime bırakıyor. Benim engelli olmam, spor yapmama engel değil. Aslında hiç kimsenin engeli, spor yapmasına engel olmamalıdır. Herkesin başarabileceği bir spor branşı mutlaka vardır.
- Topluma mesajınız var mı?
- Elbette. İnsanlar engelli olabilir. Ama bu sosyal hayatın, sporun, günlük hayatın içerisinde yer almayacaklar anlamına da gelmez. Engellilerimizi evlere kapatma değil, aksine günlük hayata çekmemiz ve onların da hem sporun hem sosyal hayatın içinde yer almasını sağlama görevidir toplumun…
GÜLLECİ VE DİSKCİ SADULLAH KILIÇ
Arman Özmen'in aktif engelli sporcularından biri de gülle atmacı ve disk atmacı Sadullah Kılınç. 27 yaşındaki Sadullah Kılınç, 2015 Türkiye Gülle ve Disk Atma Şampiyonası'nda şampiyonluğu kazanarak önemli bir başarıya imza attı.
Türkiye Bedensel Engelliler Federasyonu'nun geçenlerde Ankara'da düzenlediği gülle ve disk şampiyonasında gösterdiği başarı, Katar'daki Dünya Şampiyonası barajına yetmemiş Sadullah Kılınç'ın… "50 santim gibi çok kısa bir farkla dünya şampiyonasını kaçırdım" diyor.
Onikişubat İlçesi'nde bulunan Kahramanmaraş'ın ilk mahalle spor tesisi olan İstiklal Mahallesi Spor Tesisleri'nde tenis antrenmanında izledik bir süre Kılınç'ı…
- Gülle ve diskin yanında tenis te yapıyorsun?
- Evet. Engelliler Federasyonunun Mayıs ayı içerisinde yaptığı atletizm yarışmalarında gülle ve disk atmada yarıştım. Bu yarışmalarda Türkiye Şampiyonu oldum. 50 santim gibi çok kısa bir farkla dünya şampiyonasına katılma şansını kaybettim.
- Bundan sonrası?
- Ben çalışmalarımı sürdürüyorum. Ağustos ayında milli takım seçmesi ve Türkiye Şampiyonası var. Hedefim milli takıma seçilmek ve dünya şampiyonasına katılmaktır.
11 YAŞINDAKİ MUSTAFA KARAGÜN DE TENİS YAPIYOR
Arman Özmen Akademi Spor Kulübü'nün diğer aktif engelli sporcusu ise henüz 11 yaşında olan Mustafa Karagün de, geleceğe umutla bakıyor. Tekerlekli sandalye ile tenis kortunda antrenman yaparken bulduğumuz Mustafa, yaşının küçüklüğünden konuşmadı, konuşmak istemedi. Biz de fazla ısrar etmedik ama önümüzdeki zaman diliminde onunla da konuşma fırsatı bulacağız.
Engelli tenisçilerin en büyük sıkıntısı özel imal edilen sandalyelerin temininde zorluk yaşamaları. Yetkililerin bu konuda biraz daha duyarlı davranması gerekiyor. Engelli olup, spor yapmak isteyenlere bir takım imkanlar sağlanabilir, destek olunabilir.
Sadullah Kılınç'ın söylediği "Bu tekerlekli sandalyeleri sağdan-soldan temin ettik. Sandalyelerimiz kişiye özeldir. Birimizin kullandığını, diğerimiz kullanamıyoruz. Çünkü bunlar bizim engel durumumuza göre imal ediliyor. Bunlar bizim elimiz-ayağımız" sözü unutulmamalıdır.
ENGELLİLER GELECEĞE UMUTLA BAKIYORLAR
Biz bir taraftan sohbet edip bir taraftan fotoğraf çekerken, bu üç engeli kardeşimizin hayata umutla baktıklarını tespit ettik. Hem Pelin, hem Sadullah hem de Mustafa, engellerini bir kenara bırakıp edindikleri özel sandalye ile tenis antrenmanı yapmaya devam ediyorlardır.