Şener, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) tarafından Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Teknokent AŞ işbirliğinde KMTSO toplantı salonunda düzenlenen "Kahramanmaraş Uluslararası Lojistik Konferansı"nda, Türkiye'nin lojistik ve ihracat gelişimine ilişkin bilgi verdi.
Avrupa pazarında Türkiye'nin Çin'den güçlü olduğuna işaret eden Şener, "Çin'in Avrupa'ya bir ayda ulaştırdığını, Türkiye 4 günde ulaştırıyor. Dolayısıyla Çin'in Türkiye ile rekabet edememesinin temel sebebi lojistik güç ve hız" dedi.
Taşımacılıktaki gücü kullanıp ülkeye daha fazla döviz kazandırmak gerektiğini dile getiren Şener, şöyle konuştu:
"Türkiye, son dönemde hizmet ithal eden konuma geldi. Biz artık mal ihraç etmek için hizmet ithal ediyoruz. Türkiye'nin 2023'te 150 milyar dolarlık hizmet ihracat planı var. Bunun yarıya yakını da lojistik. Ülkemiz dizi film, sağlık turizmi, eğitim turizmi ve taşımacılıkta önemli gelişme gösteriyor. Çünkü, Türkiye gerçekten bölgesel bir lojistik merkez. Lojistik sadece taşımacılık da değildir. Türkiye'nin AB ülkelerine yaptığı ihracatın yüzde 50'si Türkiye'deki yerleşik Avrupalılar tarafından yapılıyor. Yüzde 29'u da yine Türkiye'deki yerleşik Almanlar tarafından gerçekleştiriliyor."
"Lojistik sektörü ihracatı taşıyan motorize bir güçtür"
Şener, Türkiye'nin hammadde kaynakları ile pazara yakınlığı ve kalifiye elemanları ile bölgesel güç olduğunu söyledi.
Çok uluslu şirketlerin Türkiye ofislerinin, daima en başarılı ofisler seçildiğini dile getiren Şener, bunun da kalifiye insan kaynağıyla alakalı olduğunu ifade etti.
Türkiye'nin ihracatla büyüme modelini seçtiğini belirten Şener, lojistik sektörünün de ihracatı taşıyan motorize bir güç olarak önem taşıdığını vurguladı.
Taşıma zorluğu yaşanan ve Türkiye'ye taşıma vizesi vermeyen ülkelerle ticaretin gelişmediğine işaret eden Şener, "İtalya ile ticaret geriye gitti ancak Almanya, Hollanda, Danimarka ve İngiltere gibi ülkelere ticaret çok hızlı arttı. Bu da vizelerle ilgili. Sanılır ki önce ticaret olur, sonra nakliyeci ayarlanır. Doğru değil. Nakliye zorluğu varsa ticaret olmaz. Şu anda Afrika'da ticaretimiz arttı. Gitmiyorduk ama gittik arttı" diye konuştu.
Sınır ülkelerin son 10 yılda Türkiye'nin gelişiminin çok gerisinde kaldıklarını aktaran Şener, şunları kaydetti:
"Dünyada ticareti engellemenin tek yolu taşımayı engellemektir. Şu anda Türkiye hangi istikamete giderse gitsin engellerle karşı karşıyadır. Malların serbest dolaşımı anlaşması imzalamışız. Biz malların serbest dolaşımına tarafız. Ama araçlar serbest değil. Bu mal tekerlekli mi nasıl gidecek? Sürücüler de serbest değil. Benden geçemezsin ama malların geçsin diyorlar. Bu konuda Avrupa Birliği ile büyük bir mücadele içerisindeyiz." Haber: Ersoy SEVİNÇ