guncel46.com

ŞEHİRDEN KÖYLERE GÖÇ BAŞLAYACAK

GÜNDEM

ŞEHİRDEN KÖYLERE GÖÇ BAŞLAYACAK

 ŞEHİRDEN KÖYLERE GÖÇ BAŞLAYACAK

Kahramanmaraş’ta Doğamar Gıda Hayvancılık tarafından geliştirilen yumurta üretim sistemi olan Modüler Panel Sistemi ile ‘Şehirden Köylere Göç’ başlayacak. Geliştirilen sistem ile birlikte salma tavukçuluk ile yumurta üretimi yapmak isteyen girişimcilere birçok imkanlar sağlanacak ve devlet mülkiyetinde olan hazine arazileri kiralama yöntemi ile kullanılabilip, üreticiler de birçok maliyetten kurtarılacak.

İşletme yöneticisi Selim Karaküçük, kurdukları yumurta üretim tesisinin otomatik olduğunu belirterek, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından da sistemin destekleneceğini kaydetti. Karaküçük, “Modüler Panel Sistemi geliştirdik. Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde teknik destek veriyoruz. Yapılan kümes şartları bu işi en ideal şekli ile yapılabilmesine olanak sağlıyor. Kuş gribi gibi salgın hastalıklara karşıda özel dizayn edilerek bu salgın hastalıkların yok edilmesine ve sirayetinin önlenmesine yönelik iklimlendirme şartlarına ayrıca yer verildiğini ve yapılan sistemle aslında Modüler Tavukçuluk ile hayvanlara ferah yaşam alanları dizayn ettik. TARSİM tarafından da desteklenmesi bizim için olumlu bir gelişme oldu” dedi.

2 BİN ADET YUMURTA ÜRETMEK İÇİN 70 BİN TL YETERLİ

Karaküçük, 70 bin lirayla günlük 1700-1800 adet yumurta üretimi yapılabileceğini ifade etti. Kahramanmaraş, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Elazığ ve Amasya gibi birçok yerlerde projeler uyguladıklarını söyleyen Karaküçük, “Şimdi Adana’daki arkadaşlar organik sertifikalarını aldılar. Yatırım maliyeti çok düşük olduğu için çiftçimiz veya köyüne dönmek isteyen yurttaşlarımız işletmelerini hayata geçirebilecekler. Geliştirdiğimiz bu sistemlerle düşük maliyetli tam otomatik sistemler bölgemizde kuruluyor” diye konuştu.

KÖYDEN KENTE GÖÇÜ ÖNLEMEK İÇİN BİR PROJE KURULABİLİR

Karaküçük, İçişleri Bakanlığı tarafından organize edilen, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının da sorumlu olduğu ‘İç Göç Özel Uygulama Projesi’nin, köyden kente göçün engellenmesi için örnek bir çalışma olabileceğini belirtti. Ayrıca Büyükşehir Belediyeleri’nin de çiftçilere hayvansal destekleri olduğunu dile getiren Selim Karaküçük, Tarımsal Destekler Şube Müdürlüğü kurulduğunu ve destekler verildiğini kaydetti. Doğammar Gıda Hayvancılık tarafından yapılan projenin 2 yıldır faaliyette olduğunun altını çizen Karaküçük, “Bu sistem yumurta tavukçuluğunda salma ve kafes sitemine dahi dönebiliyor. Kapalı tavukçuluk yapmak isteyenler de salma tavukçuluk yapmak isteyenlerde yararlanabiliyorlar. Isıtma sisteminde tamamen otomatik sisteme geçiyoruz. Ar-Ge çalışmalarımız devam etmektedir bunlar yakın zaman da ortaya konulacak” dedi.

 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.