guncel46.com

SAĞLIK KURUMLARINDA YÖNETİCİ OLMAK

GÜNDEM

İl Sağlık Müdürü Coşkun, Sağlık Yöneticisi Olmanın Zorluklarını ve Fırsatlarını Anlattı

 SAĞLIK KURUMLARINDA YÖNETİCİ OLMAK

İl Sağlık Müdürü Coşkun,  Sağlık Yöneticisi Olmanın Zorluklarını ve Fırsatlarını Anlattı

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF)  Sağlık Yönetimi Bölüm Başkanlığı ve KSÜ Sağlık Yönetimi Öğrenci Topluluğu tarafından “Sağlık Kurumlarında Yönetici Olmak: Zorluklar ve Fırsatlar” konulu konferans düzenlendi.

KSÜ Cahit Zarifoğlu Konferans Salonunda gerçekleştirilen, Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Coşkun’un konuşmacı olarak katıldığı konferansın açılış konuşmasını Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü ve İİBF Sağlık Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdullah Soysal yaptı. Bölüm ve topluluk olarak amaçlarının sağlık alanıyla alakalı farkındalık oluşturmak olduğunun altını çizen Prof. Dr. Soysal, uygulama alanında olayların nasıl geliştiğini öğrencilere göstermek açısından bu tür programların yapılmasının önem arz ettiğini söyledi.

İnsan yönetiminin diğer yönetim alanlarıyla kıyaslandığında zor bir alan olduğunu ifade eden Soysal, “Yönetim, bir bilim dalı olmasının yanında aynı zamanda bir sanattır.” diye konuştu.

Açılış konuşmasının ardından Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Coşkun “Sağlık Kurumlarında Yönetici Olmak: Zorluklar ve Fırsatlar” konulu konferans sunumunu gerçekleştirdi. Sağlık yönetimi ve sağlık yöneticisi kavramlarına ilişkin bilgilendirme yapan Coşkun, iyi bir yöneticide bulunması gereken yeti ve yetenekleri; otorite (yetki), güç, etkileme, ikna etme, itaat, liderlik, teknik bilgi ve beceri, deneyim, strateji oluşturma ve eyleme dönüştürebilme yeteneği ve insan ilişkileri olarak sıraladı.

Yöneticinin yeti ve yetenekleri arasında bulunan en etkili unsurun güç olduğunu ifade eden Coşkun, yöneticinin, astları kendi istediği yönde davranışlara sevk edebilme yeteneği olarak tanımladığı gücün kaynaklarının ise işe son verme, rütbe tenzili gibi cezalandırmaya ilişkin davranışlar ile birlikte ücret artışı sağlama, terfi ettirme, daha fazla sorumluluk ve yetki verme, statü değiştirme ve övme gibi ödüllerin olduğunu söyledi.

Sağlık alanında karşılaşılan en büyük zorluğun, hizmetin çok sayıda değişkenin etkisi altında olması olduğunu vurgulayan İl Sağlık Müdürü Coşkun, dinamik ve doğrudan insanla ilgili olan sağlık sektörünün birçok zorluğu içerisinde barındırdığının altını çizdi.

Sağlık alanında son yıllarda gerçekleştirilen reformlarla birlikte, oluşturulan yeni teşkilat yapılarının çok sayıda sağlık yöneticisinin istihdam edilmesine olanak sağladığını belirten Coşkun, bu çalışmaların birçok fırsatı da beraberinde getirdiğini söyledi. Coşkun, Merkezi Hekim Randevu Sisteminin (MHRS) kurulması, sağlıkta gelişmişlik ölçütü olan parametrelerin iyileştirilmesi, anne/bebek ölüm oranlarının düşürülmesi, gereksiz ilaç kullanımının önlenmesi, vatandaş memnuniyetinin artırılması, personel çalışma şartlarının iyileştirilmesi, artan milli gelirden sağlık hizmetlerinin daha fazla pay alması, nitelikli hizmet talebindeki artış, yeniliğe ve değişime açık olma gibi sağlık alanında birçok fırsat olduğunu söyledi.

İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Coşkun, sağlık yöneticisi adayı öğrencilere, “Misyonunuz, vizyonunuz, ilkeleriniz olsun. Detayları öğrenin, mutfak bilginiz olsun. Sevdiğiniz işi yapın, değilse işi sevin. Başarısızlıktan korkmayın, girişimci olun. Dürüstlüğünüzü koruyun. Hayalleriniz ve hedefleriniz büyük olsun. Açık ve doğal olun. Pozitif insanlarla beraber olun. Sağlığınız için spor yapın. Kişilerin farklı özelliklerini değerlendirmeyi öğrenin. Dinleyin, eleştirin; tribünde değil sahada olun. Tarafsız, önyargısız, özgün olun. Dil öğrenin ve dünya ölçeğinde düşünün.” tavsiyelerinde bulundu.

İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Coşkun’un katılımcıların sorularını cevaplandırması ile tamamlanan konferans sunumunun ardından, KSÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Güneşaçar tarafından Coşkun’a günün anısına teşekkür plaketi takdim edildi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.