POYRAZOĞLU, AFŞİN-ELBİSTAN YÖRESİ HIZLA KANSERLİLER MEZARLIĞI HALİNE GELİYOR
POYRAZOĞLU, AFŞİN-ELBİSTAN YÖRESİ HIZLA KANSERLİLER MEZARLIĞI HALİNE GELİYOR
guncel46.com guncel46.com
GÜNDEM
POYRAZOĞLU, AFŞİN-ELBİSTAN YÖRESİ HIZLA KANSERLİLER MEZARLIĞI HALİNE GELİYOR
AFŞİN-ELBİSTAN YÖRESİ HIZLA KANSERLİLER MEZARLIĞI HALİNE GELİYOR
Afşin ve Elbistan bölgesine 2011 yılında 11 kişinin hayatını kaybettiği ve hala 9 madencinin çıkarılamadığı kömür havzası şeklinde zihinlerdeki yerini koruyan santraller bölgede adeta ölüm saçıyor. 225 bin nüfusuyla bölgenin en yoğun ilçeleri olan Afşin veElbistan'da artan kanser vakaları ve tarımdaki tehlike halkı tedirgin ediyor. 29 yıldır baca gazı arıtma tesisi olmadan çalışan santralden çevreye kansere yol açan tonlarca kül yağıyor.
Yöredeki kanser hastalarının ve kanser kaynaklı ölümlerin en acı yanı, toplumun bu durumu kabullenmiş olması. Karaciğerinde oluşan kanser nedeniyle 43 yaşında hayatını kaybeden Elbistanlı Hasan Yılmaz’ın ailesi bunlardan sadece biri. 2 yıldan bu yana kanser tedavisi gören Hasan Yılmaz’ın vefatı ailede büyük üzüntüye neden olmuş. Yılmaz ailesinin fertleri, “Kanser dolayısıyla ölenlerin sayısı belirsiz. Bizim yakınımız bu hastalıktan dolayı ölenlerin ne ilki ne de sonu olacak gibi. Kiminle konuşsak ailesinde bir kanser vaakası olduğunu anlatıyor” diyerek acı tabloyu özetliyor.
Türkiye'nin 4. büyük verimli ovası Elbistan’da. Santrallerin tarımın Azrail’i olduğunu belirten Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, “Avrupa termik santralleri bırakıyor. Biz yıllardır bu Azrail’le boğuşuyoruz. En büyük kanser hastalığı bu bölgede. Benim billur suyumu alıyor, buradan 40 kilometre uzaklıktaki yere taşıyor, orada hovardaca kullanılıyor. Ceyhan, cennet ırmaklarından biri. Dünyada şehirden doğan iki ırmaktan biri durumunda. Böyle bir inciyi kurutup bu hale getirmek vicdanlara sığmaz. Halk olarak çok duyarsızız.” diyor.
Verimli arazilerin santrallerden dolayı her yıl kuraklaştığına dikkat çeken Bulut, yapılması planlanan yeni santraller yüzünden bölgede yaşanamayacağını kaydediyor.
AFŞİN-ELBİSTAN YÖRESİ HIZLA KANSERLİLER MEZARLIĞI HALİNE GELİYOR
Bölgenin kanserliler mezarlığına dönüştüğünü belirten Doğa Savaşçıları Çevre Örgütü Kahramanmaraş İl Başkanı Poyraz Poyrazoğlu, şu önemli bilgileri veriyor: “En ilkel teknolojiyle çalışan A termik ve B termik santralinin olumsuz etkileri sonucunda 200 milyon ton katı sıvı ve gaz halindeki atıklar bölgemize atılmıştır. Netice itibarıyla; 150 mg/m3 olması gereken S02 Kükürt dioksit EÜAŞ raporlarına göre 2000-15000 mg/m3 arasında seyretmekte olup kendi ifadeleriyle kontrol edilememektedir. Bu değer 8000 mg/m3 olduğunda yaşam durmaktadır. Bölgemizde açılan davalara istinaden hazırlanmış rapora göre, topraktaki nikel miktarı 75 ppm’i geçince orada tarım yapılmasına müsaade edilmez denilmekte, ne acı ki bölgemizde bu değerler 400 ppm’leri geçmiştir.”
Kanserli hasta sayılarıyla da ilgili detaylar veren Poyrazoğlu, “Türkiye ortalamasına göre Elbistan’daki yıllık hasta sayısı 60 bin olması gerekirken bu değer 1 milyona ulaşmıştır. Başta Ankara Onkoloji Hastanesi olmak üzere hastanelerde yatan kanserlilerin ve ölümlerin yüzde 60’ı Afşin-Elbistan bölgesindendir. Durum bu kadar acı iken 6 adet daha termik santrali yapılmak istenmekte. Ekonomik durumu iyi olanlar bölgeyi terk etmekte, geride kalanlar ne zaman kanser olup öleceğinin tedirginliğini yaşamakta. Sonuç itibarıyla Afşin-Elbistan yöresi hızla kanserliler mezarlığı haline gelmektedir.” şeklinde konuşuyor.
Afşin-Elbistan bölgesinde kanserli hasta sayısı kesin olarak bilinmiyor. İsminin açıklanmasını isteyemeyen bir doktor sadece bir hafta içerisinde 4 ayrı kanser tanısı konulduğunu belirtirken bu tanının diğer sağlık kurumlarıyla birlikte katlandığını aktarıyor.Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu tarafından 2015 yılında yayınlanan kanser istatistikleri raporunda Ankara, Edirne, Antalya gibi büyük kentlere yer veriliyor Kahramanmaraş’a yer verilmiyor. Konuyla ilgili araştırma yapan Elbistanlı vatandaşlardan Hüseyin Kaya, rakamların kasıtlı olarak saklandığını belirtiyor. Elbistan’da yaşanan her 10 ölümden en az 6 tanesinin kanser nedenli olduğunu kaydeden Kaya, yetkilileri gerçek rakamları vermeye çağırıyor.
HASTANELER HASTA REKORU KIRIYOR
Elbistan Devlet Hastanesi gerek kronik hastalıklar ve diğer hastalıkların tedavisi için başvuruların merkezi durumunda. 300 bin kişinin yaşadığı bir bölgeye hizmet veren hastane günlük 3 bin 500 hasta müracaatını kabul eder durumda. Kanser tanısı konulan hastalar soluğu Kayseri, Kahramanmaraş, Malatya ve Ankara gibi geniş tedavi imkanlarının olduğu büyük şehirlerde alıyor.