'Velilere kitap okutmak, sonra bu velileri dörderli guruplara ayırmak ve oluşan veli guruplarını öğrencilerin huzurunda yarıştırmak' gerçekten sıra dışı bir anlayışın ürünüydü.
Bu sıra dışı yarışmayla ilgili daha fazla bilgi almak için Okul Müdürü Mehmet Fatih Erdoğan'a sorduk.
- Sayın Müdür, örneğine gerçekten çok az rastlanacak olan bu formatta bir yarışma düzenlemek ve Onları öğrencilerin ve misafirlerin huzurunda kıyasıya yarıştırmak fikri nasıl oluştu?
- 'Günümüzde okumanın önemini bilmeyen kimse kalmadı.' Ama okuyan insan sayımız maalesef artmıyor. Araştırmalara göre ülkemiz okuma alışkanlığı bakımından birçok ülkenin gerisinde yer alıyor. İlimizde de nüfusun tamamına yakınının okur-yazar olmasına rağmen okuma alışkanlığının yeterli seviyede olmadığını biliyoruz. İşte bu gerçeklerden yola çıkarak okuma alışkanlığını artırma adına hazırladığımız projeyle okulumuzun tüm paydaşlarını işin içine katmayı düşündük.
- Projeyle ilgili neler yaptınız?
- Personelimizin, öğrencilerimizin ve velilerimizin katılabileceği samimi ve gerçekçi etkinlikler düşündük. Velilerin kitap okutmasını istemek alışılmış/bilinen bir yöntemdi. Sıra dışı olan, 'velileri okudukları kitaplardan hazırlanan sorularla yarıştırma düşüncesiydi. Bu fikri ortaya atan 3-B Sınıfı Öğretmenimiz Zekiye Aytemiz oldu. Kendisine teşekkürlerimi sunuyorum.
Yarışma sonrası yarışmanın fikir sahibi 3-B Sınıfı Öğretmeni Zekiye Aytemiz'in duygu ve düşüncelerini öğrenmeye çalıştık.
- Öğretmenim, yarışmayı izledik, örneğine çok az rastlanan bir yarışma olduğuna şahit olduk. Velilerin bir birleriyle samimiyeti, soruları doğru cevaplama adına gösterdikleri çabaları, sınav/yarışma için harcadıkları emeği bizzat izledik. Bir yarışmayla tüm bu güzelliklerin yaşanabileceği nerden ve nasıl aklınıza geldi.
- Çok teşekkür ediyorum. O kadar güzel şeyler söylüyorsunuz ki duygulanmamak mümkün değil. Okulumuzda görev yapan biz öğretmenler okumanın önemine yürekten inanıyoruz. Koyan insanlarda tüm duyu organları ve beyin fonksiyonları daha fazla gelişiyor. Anlamak, yorum yapmak, fikir üretmek okumayla mümkün olabiliyor. Öğrencilerin okuma alışkanlıklarının gelişmesine aile de destek verirse, anne, baba ve ailedeki diğer bireylerde her gün belirli bir saat diliminde düzenli okurlarsa çocuklar kendilerinden istenilen okuma alışkanlığını daha çabuk kazanıyorlar. İçin içine aileyi mutlaka çekmemiz gerekiyor. Çocukların katılacağı tüm sınavlarda uyaran, çalışmalarını isteyen güç anne ve babalardır. Kendilerinin katılacağı bir yarışmada ise rollerin değişeceğini ve uyaran tarafın çocukları olacağını düşündüm. Düşündüğüm gibi oldu. Velilerimizin bu denli başarılı olmalarındaki etkenlerden biriside öğrencilerimizin kendilerini çalışmaya zorlamalarıdır. Ben bu yarışmaya katılan ve mazeretleri sebebiyle katılamayan tüm velilerimize ve siz değerli misafirlerimize teşekkür ediyorum.
Okul Müdürü Mehmet Fatih Erdoğan; 'Geleceğimiz olan yavrularımızın yetişmesine katkılarından ötürü Zekiye Aytemiz Öğretmenime, çok ciddi görevlerinin yanında sırf çocuklarının eğitimine katkı sağlamak amacıyla bu yarışmaya renk katan cesur, sorumlu ve bilinçli anne ve babalara;
A Masasında Yarışan: Leyla Tarakçı, Ayşe Işıl Sezal, Züleyha Eker ve Cahit Demirciler'e,
B Masasında Yarışan: Ebru Bayhan, Sinem Oruöoğlu, Ayşegül Göncükoğlu ve Lütfü Tiyekli'ye,
C Masasında Yarışan: Fatma Uğur, Sultan Altunpek, Nesrin Pircanoğlu ve Nazan Balbaba'ya,
D Masasında Yarışan: Ebru Kaya, Burcu Toyganözü, Kezban Bağrıyanık ve Pınar Demirciler'e,
Baştan sona çok çekişmeli geçen yarışmanın sonunda birinciliği elde eden D masasında yarışan velilerimizi bir kez daha tebrik ediyorum. Programda emeği geçen başta 3-B sınıfı Öğretmeni Zekiye Aytemiz'e, Türkçe Öğretmeni Nevzat Tarakçı'ya ve tüm personelimize teşekkür ediyorum. Davetimizi kırmayarak programımıza katılan Dulkadiroğlu İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Yılmaz Bozdere, Onikişubat İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri Ömer Güner ve Hacı Emre Gökşen teşekkürlerimi arz ediyorum' dedi.
Haber: Arzu SEVİNER