guncel46.com

OSMANLI'NIN YARDIMDAKİ İNCELİĞİNİ YAŞATIYORLAR

GÜNDEM

SADAKA TAŞI FARKLI BİR KONSEPTE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ













OSMANLI'NIN YARDIMDAKİ İNCELİĞİNİ YAŞATIYORLAR
Osmanlı döneminde şehirlerin belirli noktalarına konulan "sadaka taşı" geleneği Kahramanmaraş'ın Onikişubat Belediyesi tarafından farklı bir konsepte dönüştürüldü
- Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek:
- "Osmanlı'da sadaka birikim ya da paylaşım noktaları vardı. Biz de o paylaşım noktalarını bir nevi modernize etmiş olduk"


 Osmanlı döneminde yardımlaşmanın en güzel örneklerinden biri olarak gösterilen "sadaka taşı" geleneği, Kahramanmaraş'ta "paylaşım noktası" adı altına günün şartlarına uyarlandı.

Merkez Onikişubat Belediyesi tarafından sosyal sorumluluk kapsamında "Paylaşım Noktası Projesi" hayata geçirildi. Belediye, proje kapsamında kentin farklı noktalarına özel olarak tasarlanmış ve 3 bölümü bulunan yardım kutuları yerleştirdi. 

Vatandaşlar ise evlerindeki ihtiyaç sahibi giysi, kitap ve oyuncakları "Paylaşım Noktası" adı verilen yardım kutularına bırakıyor. Bir süre sonra belediye ekiplerince kutulardan alınan malzemeler temizlenip ve elden geçirildikten sonra aynı yere konuluyor. İhtiyaç sahipleri ise kimse görmeden istedikleri malzemeleri buradan temin ediyor. 

Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek,  yaptığı açıklamada, imparatorluk döneminden kalma birtakım yardımlaşma müesseselerini yaşatmaya çalıştıklarını söyledi.

Sadaka taşı geleneğinin de Osmanlı döneminin sosyal hayatında önemli yer tuttuğunu hatırlatan Mahçiçek, şöyle konuştu:

"Aslında bizim Paylaşım Noktası Projesi'ne başlamamızdaki çıkış noktamız da bu geleneğimiz oldu. Osmanlı'da sadaka birikim ya da paylaşım noktaları vardı. Biz de o paylaşım noktalarını bir nevi modernize etmiş olduk. Tasarladığımız kutuları da semtlerimizin belirli noktalarına yerleştirdik. Gerçekten kısa sürede olumlu netice olmaya başladık. İhtiyaç sahibi ailelerimiz hiçbir şekilde rencide olmadan kutulardaki malzemeleri alıyor."

Mahçiçek, hayırseverlerle ihtiyaç sahipleri arasında köprü olmaya çalıştıklarını vurguladı. 

İslam dininde "sağ elin verdiğini sol elin görmemesi"nin esas olduğunu anımsatan Mahçiçek, "İnsanların onurunu incitmeden bir yardım yapıyorsak o şekilde aktarmanız lazım. Aslında yardım noktalarımız bunu sağlıyor. Çünkü insanların kapısını çalarak verdiğimiz yardımlar onları incitiyor olabilir. Dolayısıyla hazırladığımız bu çalışmayı bu açıdan çok önemsiyoruz" ifadelerini kullandı. AA

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.