İlçenin ilk belediye başkanı Hanefi Mahçiçek; daha önceki il belediye başkanlığı döneminden kaynaklanan tecrübesi yanında; planlamacı yönünü de ön plana çıkartarak ilçeyi, şu anda diğer ilçeler arasında bir değil, üç-beş adım öne çıkardı.
Gazetemiz sahibi Kemal Sayın, muhabirimiz Şahin Gönen, belediye basın danışmanı Yusuf Taş ile birlikte Mahçiçek'in makamındayız.
Mahçiçek, belediye başkanı seçildiği günden bu yana çok yoğun bir tempo ile çalışıyor. Yaklaşık 16 aylık bir süre geride kaldı. Bu süre zarfından belediyeye kurumsal kimlik kazandırılması yanında; sosyal, kültürel, sportif alanlarda da varlığını hissettirdi. Belediye hizmetlerinin sunumunda bir adım geride kalmadığı gibi, bayrağı hep önde taşıdı. Sınırları içerisindeki kentsel mahallelerin yanında kırsal mahallere de hizmet götürüyor.
Devasa bir ilçenin belediye başkanı olmak kolay değil.
Bir yandan hizmetleri üst seviyeye çıkaracaksınız, bir yandan kamuoyunda varlığını konuşturacaksınız, bir yandan kapınızı sürekli olarak halka açık tutacaksınız.
İşte biz de böyle yoğun olduğu bir saatte ziyaret ettik, Mahiçek'i…
Zaman ayırdı, sıcak ve samimi bir sohbet gerçekleştirdik.
Hem belediye hizmetleri, hem siyasetin son hali, hem geleceğe yönelik öngörülerini konuştuk.
Tabii, ağırlık belediye hizmetleri oldu.
**
"Üç projemiz çok önemli.." diyen Mahçiçek, sözlerinin başında bu üç projeden yani kadın sığınma evi, bilgi evi ve buz pateni ile skypark'tan bahsetti:
"Kadın sığınma evi yapıyoruz. Çok sayıda kadın, kocasından ayrılıyor, eşi vefat ediyor ve ortalıkta kalıyor. O açıdan bu çok önemli. Ayrılanlara eski eşleri sıkıntı veriyor, bunun önüne de geçmek için kadın sığınma evini ana yol kenarına yapıyoruz. Kadın sığınma evi ara sokakta bir yer olursa, oradaki kadınlar daha kolay rahatsız edilir. Bu yüzden sığınma evini ana yol kenarına yapmaya karar verdik.
Bir başka projemiz Piri Reis Mahallesi'ne yapacak olduğumuz Bilgi Evi projesi. Her salonumuzun 80-100 kişilik kapasitesi olacak. Sanat ve eğitim faaliyetlerinin gerçekleştirildiği salonlar olacak. TEOG ve üniversite sınavlarına hazırlanacak olan öğrencilerimize ücretsiz kurslar verilecek. Bu projeyle ekonomik dengesizlik de ortadan kalkmış olacak. Çünkü parası olan öğrenci özel dersler alarak sınava hazırlanırken, durumu müsait olmayanların böyle bir şansı olmuyordu. Biz böylece şartları eşit hale getirerek durumu sınavlara hazırlanmaya müsaade etmeyen öğrencilerimize destek olmayı amaçlıyoruz.
Bunun yanında, bu yaz çocuklarımız için yaptığımız yüzme havuzlarımız vardı, havuza ek olarak iki tane suni buz pateni projemiz var ve iki tane de skypark getiriyoruz. Önümüzdeki yıl okullardaki havuzları biraz daha yaygınlaştıracağız. Örneğin; bir öğrenci sabah o okulda Kur'an okuyorsa eğer, öğleden sonra da havuza girip yüzecek. Bu hem teşvik amaçlı olacak, hem de Kur'an okunmasını engellememiş olacağız.
Yakın bir zamanda saatte 200 ton kapasiteli asfalt plentimizi bünyemize kazandırdık. Şuan montajı yapılıyor, 10-15 içerisinde hizmete alacağız. Bizim bölgemizdeki mahalleleri üçe böldük ve ihalesini yaptık. İki ay sonra asfalt diye bir derdimiz kalmayacak. Bu sene asfalt meselesini çözeceğiz, seneye başka işlere bakacağız. Belediye binamızın yerini aldık yakın bir zamanda ihaleye çıkaracağız."
**
Malum. 7 Haziran 2015 seçimlerinden sonra ülkede hükümet kurulamadı. Anayasal süreç içerisinde de seçim kararı geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim kararı vermesinin ardından gözler, 1 Kasım'da yapılacak seçimlere çevrildi. Biz de Mahçiçek'e ilk sorumuzu bu yönde yönelttik:
SORULAR
VE CEVAPLAR
Hükümet kurulma konusu olumsuz sonuçlandı ve yeniden bir seçim atmosferine girdik. Siz AK Parti'nin kurulduğu yıllarda da aktif olarak siyasetin içindeydiniz. O günlerden bugüne baktığınızda gelinen noktayı nasıl değerlendirirsiniz?
"Türkiye'deki konjonktür farklı, bu konjonktürün bize olumsuz etkileri var. Bunun yanında bizim eksiklerimiz de var. Bunu iki bağlamda düşünmek lazım. Ak Parti 13 yıldan beri iktidar. Hem ülke içinde hem ülke dışında iktidar olamayanlar Ak Parti'ye karşı ciddi bir birliktelik oluşturdular. Bu birlikteliğin amacı Ak Parti'nin tek başına iktidara gelmesini engellemekti.
İşin doğrusu bunu iyi kurguladılar. CHP ve MHP oylarını 5'er puan artırsalar dahi Ak Parti'nin tek başına iktidar olmasına engel olamayacaklardı. Bunun önüne geçmelerinin tek yolu HDP'nin barajı geçmesiydi. Ve sonuç olarak bir takım dışarıdan oylarında desteğiyle HDP barajı geçti. Böyle çeşitli kurgularla Ak Parti'nin tek başına iktidar olmasını engel oldular.
Şuan 7 Haziran seçimlerine bakarak tablo daha iyi durumda. Vatandaştaki iştah ve algı da daha iyi durumda. Bunu bizzat yaşadığım için söylüyorum. Geçenlerde bir inşaata gidip ve oradaki 50 kişiye yakın işçiyle oturup muhabbet ettik. Ve hepsi de başkanım seçim olsun bu kez daha iyi sarılacağız şeklinde sözler sarf ettiler."
Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim için 1 Kasım tarihini gösterdi. Ve yeniden seçim olacak. Erken seçim konusundaki öngörünüz nedir?
"Ben erken seçimle beraber AK Parti'nin yeniden tek başına iktidar olacağına inanıyorum. İçimde de böyle bir his var. Ülkenin de buna ihtiyacı var. Biz koalisyonlar dönemini biliyoruz, hepimiz yaşadık. O dönemlerde bu ülkede büyüme olmadı, geriye gitti.
13 yıldan beri ülkemiz büyüyor gelişiyor. Köylerde bile her evin önünde bir araba var. Bunun yanında her evde televizyon, herkesin cebinde telefonu var. Artık sabit telefon diye bir şey kalmadı. Ama bunca varlığın yanında eksik olan yönümüz tasarruf. Millet olarak tasarrufu önemsemiyoruz. Bir ekonomide yatırım yapabilmek için tasarrufa önem verilmesi gerekiyor.
Basit olarak ele alırsak, maaşımızın tamamını o ay içinde harcarsak geleceğe dair bir güvencemiz olmaz. Ama maaşımızdan bir köşeye bir miktar ayırırsak gelecekte, hem kendimize hem de çocuklarımıza bir gelecek ayırmış oluruz. Bu aile içi tasarruf örneğidir. Genel bütçede de bu böyledir, bütçedeki tasarruf miktarı fazlaysa, dolayısıyla yatırımlara ayıracağınız payda fazladır demektir."
BELEDİYENİN BAŞLANGIÇ SÜRECİ
Onikişubat yeni ilçe, sizde kurucu bir belediye başkanı olarak halk tarafından seçildiniz. Özellikle yapısal değişikliklere zaman içerisinde alışması zor olan bir kent yapımız var. Dolayısıyla zor bir görevdi. Siz daha öncede başkanlık yaptınız, bu yeni dönemdeki başkanlık süreci nasıl geçti?
"Geçiş sürecini yaptığımız kurumsal çalışmalarla kısa sürede iyi atlattığımızı düşünüyorum. Biz 4 Nisan'da göreve geldiğimizde elimizde sadece bir mazbata vardı. Yani bir kağıttan başka belediye yok, bina yok, makine yok, teknik donanım yok, çalışacak adam yok. Aradan geçen 16 ay sonucunda şuan bu belediyenin Allah'a şükür kurumsal bir kimliği var. Çok iyi bir teknolojik alt yapımız var. Çok yakın bir zamanda göreceksiniz, vatandaşımız buraya bir iş için geldiğinde veya bir dilekçe verdiğinde, işleminizin cevabını nasıl istiyorsunuz diye sorulacak. Vatandaşlarımız sms, a-mail gibi seçeneklerden birini seçecek ve işleminin cevabı istediği şekilde kendisine iletilecek. Bununda Türkiye çapında bir ilk olacağını düşünüyoruz. Bu vatandaşımızın işlerini takip etmek için belediyeye gelip zahmet çekmesini ortadan kaldırır. Bunun yanında vatandaşlarımızın posta masrafından kurtulmasını sağlar. Vatandaşımızın belediyeye olan güveni bu gelişmişlikler doğrultusunda artar. Bunun yanında şuan bütün yetkili arkadaşlarımız e-imzayı kullanıyor. Kağıtları yazışmalarını ortadan kaldırmış durumdayız. Kısa sürede böyle önemli işlere imza attık."
Sayın başkan, teşkilat yapılanmasında isteyip de yapamadığınız, şunu yapabilseydik daha güzel olurdu dediğiniz bir konu var mı?
"Şuana kadar öyle bir duygu yaşamadık. Gerçekten kısa sürede çok ciddi hizmetler yaptık. Başladığımıza sıfırdan aldığımız bir belediye vardı. Ve bu belediyenin 81 tane köyü, 47 tane de şehir içinde mahallesi olmak üzere toplamda 128 mahallesi vardı. Ve çok geniş devasa bir alana yayılmış bir nüfusa hizmet vermekteyiz.
Bir ucu Ekinözü Hacınınoğlu, bir ucu Göksun Kurucaova olan bir belediyeden bahsediyoruz. Kurucaova Göksun'a 10 kilometre yok, bize 75 kilometre uzaklıkta. Bir ucu Andırın, bir ucu Osmaniye. Ve bu yerleşim yerlerinde öyle köyler, öyle yollar var ki. Bu yollardan minibüsle gidemezsiniz. Biz o köylerin tamamına hizmet veriyoruz.
Geçen haftasonu itibariyle 3 milyon 580 bin metrekare parke yol yapmışız. 1 milyon 200 bin metrekare eksiğimiz kaldı ve bunlarında ihalesini yaptık ve kasım ayına kadar bunlarda bitecek inşallah. Parke yol dışında asfalt çalışmalarını da 3 ay içinde yapıp bitireceğiz. Kurumsal yapısı olmayan bir belediye bu işleri yapamaz.
Bizim çok iyi bir kurumsal yapımız, çok iyi çalışan genç bir kadromuz var. Allah için bizim ekibimiz cumartesi pazar gözetmeden çalışıyorlar. Buraya cumartesi günü geldiğinizde bir bakarsınız ki imardaki arkadaşlarımız çalışıyorlar. Ya da bir cumartesi günü bakarsınız ki bizim fen işleri müdürümüz bilmem hangi köyde çalışma yapıyor.
İyi bir teknik donanımımız var, 4 tane iş makinesi almışız, kamyon almışız, yani teknik alt yapımızı neredeyse tamamladık. 7-8 Milyon Türk Lirası değerindeki asfalt plentimizi almışız. Şuan itibariyle kurumsal yapımızı oluşturduk ve iyi çalışan bir sistemimiz var. Ve bu çalışmaların, hizmetlerin sonucunda görüyoruz ki kamuoyunda Onikişubat Belediyesi'nin imajı iyi durumda.
Bunu da seçimlerde aldığımız oylarla gösterdik. Belediye seçimlerinde yüzde 65, milletvekili seçimlerinde yüzde 70 oy aldık. Bizim nüfusumuz birçok yere fazla olduğu için 5 puanlık fark, başka yerlerin 10-15 puanına tekabül ediyor. Ben iyi bir performans yakaladığımızı düşünüyorum ama esas olan şu var; çevresiyle, ulaşımıyla, imarıyla, her şeyiyle daha yaşanabilir bir memleket oluşturmak."
Karşıyaka diye adlandırılan, Fatmalı, Önsen, Kale, Hartlap gibi yerler ve bir de baraj üzerinde köprü var. Sizin Onikişubat Belediyesi olarak bu yerlerle ilgili düşünceleriniz neler?
"Az öncede dediğim gibi bütün iş imar planında. Yaşanabilir bir kent oluşturmanın odak noktası da imar planı. Ve yasa imar planını ikiye bölmüş durumda. Ne tek başına büyükşehir yapabiliyor, ne tek başına ilçe belediyesi yapabilir. 1/5000'lik dediğimiz nazım imar planını büyükşehir yapıyor, sonra 1/1000'lik dediğimiz uygulama planını biz yapıyoruz. Dolayısıyla büyükşehir belediyemiz o bölgelerdeki nazım imar planını yaptığı zaman, bizde üzerimize düşen uygulama planını yapacağız. Beraber çalışarak inşallah yaşanabilir bir kent yapacağız."
**
Başkan Mahçiçek ile konuşmadığımız ama yakından takip ettiğimiz bir çok hizmet sunuldu, geçen 16 aylık süreç içerisinde.
Belediye'nin öncülüğünde kurulan toplu konut kooperatifi, hoş geldin bebek projesi, eğitim yılı öncesinde öğrencilere dağıtılan kırtasiye malzemeleri, ramazan ayında 'her gün bir mahallede iftar' programları, ihtiyaç sahibi ailelere sosyal yardımlar, üniversiteye kayıt olan öğrencilere ikramlar, '7 mahalleye 7 imam hatip lisesi', başarılı karne alan öğrencilere piknik gezileri, meslek edindirme kursları, mahalle gezileri gibi bir çok hizmetlere imza attı.