ÖKSÜZ, HEPİMİZİN İHTİYAÇLARI VAR
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Meclisi 8. Olağan Toplantısını gerçekleştirdi.
Meclis Toplantı Salonunda finans sektörünün temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda, son ekonomik gelişmeler ışığında yeni dönemde uygulanan finansal kaynaklar hakkında Meclis üyelerine bilgiler verildi.
Toplantıya, KMTSO Meclis Başkanı M. Hanefi Öksüz ve KMTSO Yönetim Kurulu üyeleri ile Meclis üyeleri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı M. Hanefi Öksüz, sanayi tesislerinde kabuk değişiminin önemine değindi. Öksüz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çünkü dünya çapında şirketimizi yok. Şirketler kuruluyor, başarılı bir-iki kişi götürüyor, onlar kendilerini hiç ölmeyecekmiş gibi görüyorlar, ikinci nesil de cam fanusta yetişiyor. Hak yerine gelince, işle hiç alakası olmayan yeni nesil işin başına geçiyor. Bunu kabuk değişimi olarak görmemek lazım. Bu, şirketler için bir deprem. Patron değil lider olacaksınız. Bu çok önemli. Eğer kurucu liderse, bir başarısı var zaten şirketi oraya getirmiş. Ama ondan sonra babadan kalan bir şeyin piyango çıkmış gibi başına konduğunda patronluk yapmaya geldiğinde o şirket çöküyor. Böylelikle liderlik çok önemli burada.”
Ülke olarak büyük bir kriz içerisinde bulunulduğunu ifade eden Öksüz, “Sebebi ne olursa olsun önemli değil. Bundan tüm şirketlerimiz etkilendi. Türkiye’ye durmadan dışarıdan para yağıyordu biz de bunları alıyorduk ondan sonra birden bire bu paranın kaynağı kesilince suyu çekilmiş gölet gibi hepimiz sıçramaya başladık. Bir geçiş dönemi yaşadık. İnşallah biz burada en kötüleri aştık. Şahsen ben böyle inanıyorum, ama burada bazı devletin destekleri olacak, zor durumdaki şirketlere mevcut borçların ertelenmesi, yapılandırılması gibi. Bu çok önemli bir konu. Hepimizin bunu bilmesi lazım. Hepimizin ihtiyaçları vardır.” şeklinde konuştu.
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın 2019 Ocak dönemi çalışmaları hakkında bilgi veren KMTSO Yönetim Kurulu Üyesi Nazlı Ceylan Balduk Kurtul ise “Kahramanmaraş iş dünyası olarak 2019’u güzel haberlerle karşıladıklarını söyledi. Kurtul, 2018 rakamlarına göre ihracatta 1 milyar dolar eşiğini aşarak yeni bir başarı hikayesine imza atıldığını ifade etti.
Kahramanmaraş iş dünyası olarak, ihracatta ülke sayısını da artırarak 114’ten 122’ye, ihracatçı şirket sayısını ise 290’dan 303’e ulaştırdıklarının altını çizen Kurtul, “Kahramanmaraş’ın ihracattaki başarısı, özkaynak olarak diğer sanayi şehirlerine göre daha sağlam olması, batık riskinin düşük olması, mevcut daralmadan daha az etkilenmesini sağladı.” dedi.
Kurtul, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu kadar güçlü bileşenlere sahip olmamıza rağmen; güven ortamı oluşmaz ve kurlar bu şekilde dalgalı olursa, Türkiye’nin risk puanı da düşmez ise Kahramanmaraş sanayisinin de mevcut durumdan ciddi etkilenmesi çok yakındır. Hali hazırda, bankalar dolara %10 faiz uyguluyor. Kahramanmaraş’ın ana sektörleri tekstil ve metal eşya dolara endeksli. İş dünyası fiyat ve maliyet hesaplarken neyi baz alacağını bilemez hale geldi. Bir an önce sanayinin bu olumsuz etkenlerden kurtulması en öncelikli temennimizdir.”
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak şehrin ekonomisi için çok önemli bir çalışmanın daha sonuçlandığını belirten Kurtul, “Ticaret Bakanlığı ve ilgili kurumlar nezdinde devam eden girişimlerimizle birlikte tekstil ürünleri ithalatına ek vergi uygulanacak. Cumhurbaşkanımızın imzasıyla yayınlanan İthalat Rejimine Ek Karar kapsamında, pamuk ipliği ve pamuklu mensucat ithalatına yüzde 5 ila yüzde 8 arasında değişen oranlarda ilave gümrük vergisi tahsil edilecek. Böylelikle Kahramanmaraş’ın üretim yapısı içerisinde ağırlıklı olarak yer alan pamuk ipliği ve pamuklu kumaş üreticileri global pazarlar açısından önemli bir rekabet avantajı elde etmiş oldu.” şeklinde konuştu.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğince organize edilen Türkiye Ekonomi Şurası’nda iş dünyasının ve şehrin önem arz eden meselelerini dile getirdiklerini söyleyen Kurtul, “Reel sektörün yatırım ve üretim kabiliyetinin güçlendirmesi adına, yeni bir yasa çıkarılarak, 5084 sayılı Kanun’daki gibi enerji ve sigorta primi desteği, tekstilde ihtisaslaşan şehirlerde iplik ve dokuma yatırımlarının bölgesel teşviklerden yararlandırılması, metal mutfak eşyaları sektörünün rekabet gücünü ciddi ölçüde olumsuz etkileyen paslanmaz çelik ithalatındaki ek vergilerin kaldırılması, dünya pamuk ipliği ve pamuklu mensucat ihracatında %15 paya sahip olan Pakistan ile yapılması gündemde olan serbest ticaret anlaşmasında, tekstil sektörünün kapsam dışında tutulması, Kahramanmaraş’ta yeni sanayi yatırımları için Tomsuklu mevkiindeki 18 bin dekar arazinin organize sanayi bölgesi kurulması için gerekli hukuki düzenlemelerin yapılması, OSB’lerin kamulaştırma sorunlarından arındırılması, Kahramanmaraş Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin kamulaştırma işleri için kredi tahsis edilmesi, ayrıca özel sektörün finans alanında yaşadığı sorunların çözülerek, Hazine destekli KGF garantili kredilerin yeniden açılması ve en azından borcunu ödeyen firmalara açılan limitleri kadar yeniden kredi verilebilmesi, Türk Eximbank kaynaklarının artırılması ve firmaların limitlerinin ve kredi vadelerinin artırılması ve teminat oranlarının düşürülmesi konularını dile getirdik.” dedi.
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak mühendislerin reel sektöre uyumunu güçlendirmek için Sütçü İmam Üniversitesi ve İşkur İl Müdürlüğü koordinasyonu ile intörn mühendislik programı başlattıklarının söyleyen Kurtul, “Bu uygulama sayesinde, mühendis adayları üretim süreçlerine daha fazla adapte olacak, okulda öğrendiklerini pratikle pekiştirecek. İntörn mühendisler, tekstil işletmelerinde, tam sigortaları ve aylık ödemeleri, İşkur tarafından işbaşı eğitim programı kapsamında ödenmek suretiyle istihdam edilecek. Ayrıca intörn mühendislerin programın bitiminden sonra en geç 3 ay içerisinde programı tamamladıkları meslek alanında istihdam edilmesi halinde, 2020 yılına kadar SGK işveren payı sigorta primi, işsizlik sigortası fonundan karşılanacak.”
Kahramanmaraş’ın turizm açısından çok büyük değerlere sahip olduğunun altını çizen Kurtul, “Yönetim Kurulu olarak, bu değerleri ön plana çıkararak turizme kazandırmayı hedefliyoruz. Bu yönde yeni bir çalışma başlattık. Bir komisyon kurduk ve bu komisyonda bizimle birlikte emek verecek, bu işe gönül verecek kişilere ihtiyacımız var. Bu konuda bize destek olursanız çok seviniriz. Birlikte şehrimize çok büyük hizmet etmiş oluruz. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu olarak güzel şehrimize en iyi hizmeti sunmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.
Toplantıda, KGF Kahramanmaraş Müdürü Hüseyin Karakozak, KGF kefalet sistemi ve Hazine Garantili Kredi Programları hakkında bilgi verirken, Ziraat Bankası Gaziantep Bölge Müdürü Gazi Özgür Yılmaz Ziraat Bankası kredileri ve özellikle son dönemde uygulanan Birleştiren Kredi Programı, Türk Eximbank Gaziantep Şube Müdürü Metin Çelik ise Türk Eximbank kredi ve sigorta programları konusunda KMTSO Meclis üyelerini bilgilendirdi.