Dedeoğlu, bu sene öğrencilere milli heyecanın yaşatılmadığını da vurgulayarak, “Kahramanmaraş’ta milli şuur yok edilmek isteniyor” dedi.
MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, 12 Şubat’ın Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluş yıl dönümü olduğunu belirterek, Kahramanmaraş geçmişte üzerinde pek çok uygarlıkların kurulduğu ve medeniyetlerin yaşandığı bir şehir olduğunu ifade etti.
Kahramanmaraş’ın nice beylik ve imparatorluklara da ev sahipliği yaptığına işaret eden MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Osmanlı İmparatorluğu döneminde şehir, önce İngiliz ve daha sonra da Fransız askerleri tarafından işgal edilmiştir. Bu işgaller ve işgalciler tarafından kaleden indirilen Albayrak, bağımsızlığına çok düşkün olan Kahramanmaraş halkını çok rahatsız etmiştir.
Bu olay üzerine hürriyetine bağlı, şeref ve namusuna son derece düşkün olan Kahramanmaraş halkı bu uğurda ölümü hiçe saymıştır. Küçük bir dükkânda süt satan Sütçü İmam tarafından düşmana sıkılan ilk kurşunla, mücadele başlamıştır. Sütçü İmam ve Kahramanmaraş halkı işgalcilerin zulüm ve eziyetlerine daha dayanamamıştır.
Kahramanmaraş halkı, "Maraş bize mezar olmadan, işgalcilere gülzar olmaz" diyerek yola çıkmıştır. Kahramanmaraş, kadın-erkek, çoluk-çocuk hemen hemen her yaştan insanla, işgal güçlerine karşı kahramanca bir mücadele başlatmıştır.
22 gün ve 22 gece süren mücadele sonunda işgalciler şehirden atılmış ve Kahramanmaraş 12 Şubat 1920 tarihinde düşman işgalinden kurtulmuştur. Bu mücadele sonucunda, Türk Milleti’nin vatanı, bayrağı, dini ve namusu uğruna ölümü nasıl hiçe saydığı açık bir şekilde ortaya konulmuş ve yenilmezliği tüm dünyaya gösterilmiştir.
Kurtuluş Savaşı'nın ilk zaferi olarak tarihe geçen bu mücadele daha sonra ülkemizin diğer şehirlerinde ve yörelerinde örnek olarak alınmış ve işgalciler yurt genelinde yenilgiye uğratılmıştır. Kahramanmaraş'ta Milli Mücadele'ye katılmayan tek bir fert bile kalmamıştır.
İşte bu nedenle Kahramanmaraş, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 5 Nisan 1925 tarihinde Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası ile 7 Şubat 1973 tarihinde de "Kahramanlık" payesi ile ödüllendirilmiştir.
Her yıl 12 Şubat Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun yıl dönümü olarak kutlanmaktadır. 12 Şubat Kahramanmaraş’ta “düğün-bayram” havası içinde geçer.
Kutlamalar her yaşta insanın katılı ile coşkulu bir şekilde yapılmaktadır. 95. Yıl kutlamalarına okullar tatil edilmediği için öğrencilerimiz katılamamıştır. Bu durum, Kahramanmaraş’ta büyük bir üzüntüye yol açmıştır.
Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun anlamı ve önemi hem bizler açısından hem de ülkemiz açısından çok büyük önem taşımaktadır. Her yıl bu önemine uygun bir şekilde kutlanması gerekmektedir.
Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluş günü olan 12 Şubat’ın Kahramanmaraş genelinde tüm okulların tatil edilmesi ve öğrencilerin de kutlamalara katılabilmesi amacıyla bir kanun teklifi hazırlayarak, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunmuş bulunuyorum. Amacımız mili şuuru geleceğimizin teminatı öğrencilerimizle birlikte yaşamaktır.”