guncel46.com

KSÜ’DE, ‘RAHİM AĞZI (SERVİKS) KANSERİ VE TEDAVİSİ’ KONFERANSI

GÜNDEM

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi (KSÜ Tıp) Başhekimliği tarafından “Ocak Ayı Serviks Kanseri Farkındalık Ayı” ve “4 Şubat Dünya Kanser Günü” kapsamında, “‘Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri ve Tedavisi” konulu konferans düzenlendi.

 KSÜ’DE, ‘RAHİM AĞZI (SERVİKS) KANSERİ VE TEDAVİSİ’

KSÜ’de, ‘Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri ve Tedavisi’ Konulu Konferans Düzenlendi

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi (KSÜ Tıp) Başhekimliği tarafından “Ocak Ayı Serviks Kanseri Farkındalık Ayı” ve “4 Şubat Dünya Kanser Günü” kapsamında, “‘Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri ve Tedavisi” konulu konferans düzenlendi.

KSÜ Tıp Konferans Salonunda gerçekleştirilen ve KSÜ Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Jinekolojik Onkoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Güzin’in konuşmacı olarak katıldığı konferansa, KSÜ Tıp Başhekimi Doç. Dr. İsrafil Orhan, Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Şube Müdürlüğü çalışanları, KSÜ Tıp personelinin yanı sıra öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Kanserin dünyada ve ülkemizde ölüm sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada gelen önemli bir toplum sağlığı problemi olduğunun altını çizen Prof. Dr. Kadir Güzin, kanser türleri içerisinde görülme sıklığı bakımından 8. sırada yer alan rahim ağızı kanserini tetikleyen nedenler, erken tanı ve tedavi yöntemlerine ilişkin bilgilendirme sunumu yaptı.

Erken safhada rahim ağzı kanserinden kurtulma oranlarının yüzde 95’lere varan bir başarı oranına sahip olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Güzin, HPV (Human Papiloma Virus) aşısının rahim ağızı kanseri riskini azaltmada önemli bir etkiye sahip olduğunu vurguladı. 11-12 yaşından itibaren 25 yaşına kadar HPV aşısının yapılmasının büyük önem arz ettiğini ifade eden Prof. Dr. Güzin, rahim ağızı kanseri vakalarının yüzde 96,6’sında HPV enfeksiyonunun etkisinin tespit edildiğini söyledi.

Sigara kullanımı, çok eşlilik, erken yaşta cinsel ilişki, imün sistemin baskılanması, beslenme faktörleri ve genetik faktörleri HPV enfeksiyonunun nedenleri olarak sıralayan Prof. Dr. Kadir Güzin, 21-29 yaşları arasında 3 yılda bir HPV testi, 30-65 yaşları arasında 5 yılda bir HPV testine ek olarak smear testinin yapılmasının erken tanı ve önleyici tedavi için son derece önemli olduğunu belirtti.

KSÜ Tıp’ta son dönemde jinekolojik onkoloji alanında önemli yatırımlar yapıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Kadir Güzin, “Hastanemizde İstanbul ve Ankara’daki sağlık merkezlerinde kullanılan gelişmiş cihazlara sahibiz. Hastanemiz, Kahramanmaraş’ın ve bölgenin bu alandaki ihtiyaçlarına cevap verebilecek yeterliliktedir.” diye konuştu.

Toplum tabanlı taramaları yaygınlaştırma ve farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen konferansın yanı sıra “Serviks Kanseri Farkındalık Ayı” ve “4 Şubat Dünya Kanser Günü” kapsamında KSÜ Tıp Başhekimliği ve Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü tarafından Çocuk ve Yetişkin Onkoloji/Hematoloji Kliniğinde yatan hastalar ziyaret edilerek,  karanfil dağıtıldı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.