guncel46.com

KSÜ ORMAN FAKÜLTESİ, YÜRÜTTÜĞÜ PROJEYLE MARAŞ KURTKULAĞI’NA DİKKAT ÇEKTİ

GÜNDEM

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Orman Fakültesi Dekanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 15. Bölge Müdürlüğü Kahramanmaraş Şube Müdürlüğü işbirliğiyle sürdürülen, Güney ve Doğu Akdeniz Ülkelerinde Önemli Bitki Alanlarını Koruma Projesi (IPA-Med) kapsamında, Ahır Dağı Önemli Bitki Alanı’nda (ÖBA) “Maraş Kurtkulağı (Iris kirkwoodiae)” doğal popülasyonları üzerinde izleme, eğitim ve farkındalık oluşturma çalışmaları yürütülüyor.

 KSÜ ORMAN FAKÜLTESİ, YÜRÜTTÜĞÜ PROJEYLE MARAŞ KURTKULAĞI’NA DİKKAT ÇEKTİ

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Orman Fakültesi Dekanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 15. Bölge Müdürlüğü Kahramanmaraş Şube Müdürlüğü işbirliğiyle sürdürülen, Güney ve Doğu Akdeniz Ülkelerinde Önemli Bitki Alanlarını Koruma Projesi (IPA-Med) kapsamında,  Ahır Dağı Önemli Bitki Alanı’nda (ÖBA)Maraş Kurtkulağı (Iris kirkwoodiae)” doğal popülasyonları üzerinde izleme, eğitim ve farkındalık oluşturma çalışmaları yürütülüyor.

Türkiye’de süsen, navruz ve kurtkulağı gibi isimlerle bilinen Iris cinsi, doğal süs bitkilerimiz arasında çok özel bir yere sahip. Ülkemizde, aralarında 24’ü endemik olmak üzere, toplam 51 Iris taksonu bulunuyor. 

Maraş kurtkulağı (Iris kirkwoodiae) Kahramanmaraş’ta bulunan 6 ÖBA’dan sadece Ahır Dağı ÖBA’da doğal olarak yetişiyor. Olağanüstü gösterişli morumsu-siyah renkli iri çiçekleri ile Nisan-Mayıs aylarında açan Maraş Kurtkulağı, Türkiye’de Kahramanmaraş dışında, Hatay‘da ve Türkiye dışında da yalnızca Suriye’de yetişiyor.

Dar bir yayılış gösteren bu nadir bitki, Ahır Dağı’ndaki doğal yaşam alanlarını hızla kaybediyor. Dağın yamaçlarının konutlarla yapılaşması, bağ ve bahçeye dönüştürülmesi ve yol yapımı gibi nedenlerle bitkinin geleceği tehlike altında. Orman Fakültesi, bu tehlikeye dikkat çekmek için IPA-Med kapsamında Maraş Kurtkulağı doğal popülasyonları üzerinde izleme, eğitim ve farkındalık oluşturma çalışmaları yürütüyor.

Bitkinin korunmaya muhtaç olduğu, çeşitli iletişim araçları ve etkinliklerle başta türün doğal yayılış gösterdiği alanlarda yaşayan yöre halkının dikkatine ve ilgisine sunuluyor. Bitkinin çiçekli döneminde Ahır Dağı ÖBA’da yer alan bağ evleri gezilerek burada yaşayan insanlara türün önemi, korunması gerekliliği ve biyokaçakçılık konularında bilgiler aktarıldı.

Farkındalık faaliyetlerine projenin paydaş kurumlarından KSÜ Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Mengeloğlu, Proje Koordinatörü Öğr. Gör. Tolga Ok, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 15. Bölge Müdürlüğü Kahramanmaraş Şube Müdürlüğünden Mühendis Dilek Güler ve proje gönüllüleri katıldı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.