Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesine bağlı Koçovası Mahallesinde 4 bin dekar arazide üretilen Koçovası Sarımsağı'nın hasadına başlandı.
100 hanelik mahallede bin 600 rakımda ekimi yapılan sarımsak, Türkiye'nin sarımsak ihtiyacının yüzde 25'ini karşılıyor.
Koçoavası sarımsağı, kalitesi, dayanıklılığı ve aromatik özelliğiyle Kastamonu'nunTaşköprü sarımsağına rakip olarak görülüyor.
Afşin Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muttalip Kurt, yaptığı açıklamada, Koçovası Mahallesi'nin yüzde 90'ının geçimini, sarımsak üretiminden sağladığını söyledi.
Bölgede, Koçovası sarımsağı olarak tanınan sarımsağın kokusu ve tadının keskinliğiyle ön plana çıktığını aktaran Kurt, "Koçovası sarımsağı, Kahramanmaraş'ın stratejik ürünlerinden biri olacak. Koçovası sarımsağımız için pazar sıkıntımız bulunmuyor. Burada üretilen sarımsak tarlada satılıyor. Bölge il ve ilçelerde sarımsak ticaretiyle uğraşan kişiler tarafından tercih ediliyor." dedi.
Koçovası sarımsağının, Taşköprü sarımsağına rakip olabileceğini ifade eden Kurt, şöyle devam etti:
"Buradaki vatandaşlarımızın birçoğu geçimlerini sarımsak üretiminden sağlıyor. Sarımsağın gıda, ilaç sanayisinde önemli bir yeri var. Koçovası'nın sarımsağı, kokusu ve tadının çok keskin olması, aromasının yoğun olması, kışa dayanıklı olması ve iriliği nedeniyle tercih ediliyor. Bu sarımsağa gerekli hassasiyet gösterilir ve çiftçilerimiz tarafından daha fazla tercih edilirse, Taşköprü sarımsağı nasıl ünlüyse, Koçovası sarımsağının da aynı oranda ünlü olacağı kanaatindeyiz."
"40 bin ton hasat bekleniyor"
Kurt, Koçovası'nda çiftçilere tarımsal danışmanlık hizmeti verdiklerini, ziraat mühendisinin sürekli çiftçilerin yanında olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Yeni uygulamaya başlanılan tarımsal işletme danışmanlığı modeliyle mahallemizin bir ziraat mühendisi ve bir veteriner hekimi var. Çiftçimize daha fazla ve kaliteli ürünü nasıl elde edebilecekleri konusunda bilgi veriyorlar. Bu güzel ürünü ekonomimize kazandıran çiftçilerimize teşekkür etmek istiyorum. Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bahçesinde oluşturulan demonstrasyon alanında sarımsak türlerinin bölgeye uyumluluğunu test ettik. Koçovası sarımsağı, Taşköprü sarımsağı ve halk arasında Çinsarımsağı olarak bilinen türün ekimini yaptık. Türlerin uyumluluğu testinin sonucunda yerli sarımsak çeşidimiz olan Koçovası sarımsağı ön plana çıktı. Çiftçilerimize Koçovası sarımsağını ısrarla ekmeyi sürdürmelerini tavsiye ediyoruz. 4 bin dekar alana ekilen sarımsağın bu yıl yaklaşık 40 bin ton hasadının yapılmasını bekliyoruz."
Koçovası Mahalle muhtarı Mehmet Kıraç da mahalle sakinlerinin yüzde 90'ının sarımsak ektiğini ve başka geçim kaynaklarının olmadığını söyledi. Kıraç, "Yerli sarımsağımızın aroması, yağı, dayanıklılığı ve iriliği muhteşem. Türkiye'nin her iline satış yapabiliyoruz. Zaten sarımsaktan ilaç da elde ediliyor. Bütün sarımsak çeşitleriyle yarışabiliriz." dedi.
Çiftçilerden Ali Sönmez de Türkiye'nin sarımsak ihtiyacının yüzde 25'ini Koçovası sarımsağıyla karşıladıklarını, sarımsak tüccarlarının ürünlerini almak için birbirleriyle yarıştıklarını belirtti.
Sarımsak üretimini daha kaliteli ve sistemli yapmak için destek isteyen Sönmez, "Geçtiğimiz günlerde Taşköprü'den bir vatandaş aradı ve bana 'Koçovası hangi ilin ilçesi' diye sordu. Koçovası'nın bir mahalle olduğunu söylediğim zaman çok şaşırdı. Türkiye'nin dörtte birine sarımsak üreten bir mahalle olduğumuzu söyledim. Bizler bu işi daha kaliteli yapmak ve köyümüze, ilçemize ve ilimize daha çok faydasının olmasını istiyoruz." dedi.