guncel46.com

KMTSO 23. OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI YAPILDI

GÜNDEM

KARAKÜÇÜK, YENİ SANAYİ ŞEHRİ OLUŞACAK

 Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Kemal Karaküçük,  Kahramanmaraş'ı yeni bir kulvara sokacak 6 maddelik bir raporun Başbakan Ahmet Davutoğlu'na sunacaklarını belirtti.  
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası 23. Olağan Meclis Toplantısı önceki gün yapıldı. Meclis toplantısına konuşmacı olarak KSÜ Rektörü Durmuş Deveci, KSÜ Tıp Fakültesi Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Mahmut Tokur, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Ağır, THY İl Müdürü Gürel Tümer, Ekonomi Bakanlığı Güney Amerika Ülke Masaları Uzmanı Esin Şen katıldı. 
KMTSO Meclis Başkanı M. Hanifi Öksüz Meclis Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada,  üniversite-sanayi işbirliğinin önemine değindi.  "Üniversite bizler için eğitilmiş insan üretiyor" diyen Öksüz: "Yüksek puanla üniversiteye girmiş gençler ve bu fakülteleri bitirmiş öğrencilerden biz fabrikalarımızda daha iyi verim alıyoruz. Artık önemli olan büyük işletme olmak değil, kaliteli ürün üretmek.  Gençlik yıllarımızda üniversite kurulsun da nasıl olursa olsun diye düşünüyorduk. Ama şu anda kontenjanlarını doldurmayan birçok üniversite var ülkemizde. Genç bir insanın 4-5 yıl gibi çok önemli bir evresini eğitim için alıyorsak bunu çok iyi değerlendirmemiz gerek" dedi.
ÜRETENİ ÇOĞALTMAMIZ LAZIM
Öksüz şunları dile getirdi: "Esas olarak üreteni desteklememiz lazım. Üniversiteyi başarılı bir şekilde bitirmiş, sanayi alanında başarılı mühendisler var. Üretime eğilmiş insan bizler için çok önemli. Kalitemizi artırıyoruz. Buna çok daha fazla önem vermemiz gerekir. Tabi üniversite bizler için çok değerli bir kurum."
"BAŞBAKANA RAPOR"
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Kemal Karaküçük, KMTSO Mart ayı faaliyetlerini slayt eşliğinde anlattı. Tomsuklu OSB, Üniversite, 2014-2015 Ocak ve Şubat dönemi ihracat rakamları, THY, Kahramanmaraşspor ile Kahramanmaraşbelediyespor hakkında konuşan Başkan Karaküçük: "TOBB VIII. Ticaret ve Sanayi Şurası için rapor çalışması yapıldı. Rapor, 8 Nisan'da Ankara'da Sayın Başbakan'a sunulacak. Şehrimiz ve genel olarak ihtiyaçlar ile ilgili 6 ana başlık ile Sayın Başbakanımıza sunmayı planlıyoruz. Raporun ana başlıkları organize sanayi bölgeleri, ulaştırma ve lojistik, çevre, turizm, istihdam ve pamuk. Her bir konu kendi içende büyük bir önem arz ediyor" dedi.
"YENİ SANAYİ ŞEHRİ OLUŞACAK"
Başkan Karaküçük şunları dile getirdi: "Tomsuklu OSB müteşebbis heyetinin ilk toplantısı yapıldı. Kurumlar organ seçimini yaptı. Haritalar çıkararak önümüzdeki süreci takip edeceğiz. OSB plan ve projelerini görüşüp tartışıyoruz. Kahramanmaraş'ın 10-15 yıllık geleceğinde yeni sanayi bölgesi ve yeni bir sanayi şehrinin oluşmasında önemli bir adım. Burası Kahramanmaraş'ın 5 bin dönüm toplu halde bulunacağı dev sanayi tesisleri olacak.
"ŞEHRİN DIŞINDA BİR ŞEHİR OLACAK"
Önümüzdeki günlerde 25 milyon Avroluk finansman ile Avrupa Birliği fonundan sağlanacak bir Ticaret ve Fuar Merkezi yeri ayırıyoruz. Büyük alışveriş merkezlerinin olacağı, akaryakıt istasyonlarının olacağı bir yer düşünüyoruz. Sadece sanayicilerin ürettiği ürünleri değil şehirde el sanatları, gıda ve birçok sektörden iş yerinin olacağı, kafe, restorant gibi hizmetlerinde sunulacağı Kahramanmaraş'ın dışında yeni bir çekim merkezi düşünüyoruz. Ürünlerin sergileneceği alanlar ve 5 yıldızlı bir otel arsası bırakmayı planlıyoruz.  Bununla alakalı her görüşe açığız. 
"İHRACAT RAKAMLARI DÜŞÜŞTE"
Genel anlamda ihracat rakamlarına baktığımız zaman enteresan bir durum söz konusu. Türkiye'de 2014 yılı Ocak ve 2015 yılı Ocak ayında %9,8 gerileme söz konusu. Kahramanmaraş'ta bu gerileme biraz daha fazla %12,9. 2014 Şubat ile 2015 yılı Şubat ayı Türkiye %13 azalırken, Kahramanmaraş'ta gerileme %21,5. İhracatın arttığı dönemlerde Kahramanmaraş olarak Türkiye ortalamasının bir iki puan üstünde gidiyoruz. Ama gerilemeye başladığı zaman da bir iki puan fazla gerilemeye başlıyoruz. Biz Türkiye ve global ekonomideki çalkantılardan sıcak etkileniyoruz. Döviz politikalarından hemen etkileniyoruz. Açılan şirket sayılarında geçen yıllara göre biraz gerileme var. Ama çok kayda değer rakamlar değil. İstihdamda Türkiye ortalamasına göre Kahramanmaraş'ta bir miktar düşme var. Türkiye'de Kasım-Aralık ayı rakamlarına bakıldığı zaman binde 2 oranında bir artış var, Kahramanmaraş'ta ise bu rakam eksi pozisyonda.  
"2014'TE % 2,9 BÜYÜDÜK"
Sanayi Üretim Endeksi Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 1,4 azaldı. 2015 Ocak ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 7,4 ve imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,4 azalırken elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1,1 artış gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) açıkladığı rakamlara göre 2014 yılında yüzde 2,9 büyüdük. Gayri safi yurtiçi hasıla 2014 yılında bir önceki yıla göre sabit fiyatlarla yüzde 2,9'luk büyüme sağladı." 
THY SEFERLEİ İKİ KATINA ÇIKARDI
Türk Hava Yollarının (THY) İstanbul seferlerini ikiye çıkardığını belirten Başkan Karaküçük: "THY İstanbul'a uçuşları günde iki sefere çıkardı. Bu seferlerin devamı için doluluk oranlarının önemli bir payı var. Biz burada önemli bir doluluk oranı sağlayamazsak bu hat kalkar. Şehrimize sunulmuş imkanı doğru kullanırsak sürekliliği sağlarız. Yoksa süreklilik olmaz" dedi.
"KMS BİZİM YEREL 
MİLLİ TAKIMIMIZDIR"
Kahramanmaraşspor ve Kahramanmaraşbelediyesporun şehrin yerel milli takımı olduğunun altını çizen Başkan Karaküçük, iki takımın kazandığı her maçın şehre mutlaka bir dönüşünün olduğunu ve şehrin tanıtımına büyük katkı sağladığını vurguladı. 
HOCALAR KAPALI KAPILAR ARKASINDA OLMAYACAK
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Durmuş Deveci, hocaların kapalı kapıların arkasında olmayacağını sahaya inip proje yapacağını belirtti. Rektör Deveci, "Parayla para kazanan değil birşeyler üreterek kazanan insanlara gerçekten saygı duyuyorum. Sizler bunu başaran insanlarsınız. Teknokent üreticilerimizi desteklemek üzere kurulmuş bir yapı. Burada şirket kurmanızı tavsiye ederim. Artık hocalarımız kapalı kapılar arkasında oturmayacak. YÖK yeni bir sistem geliştirdi, kim ne kadar proje üretirse, kim ne kadar patent yaparsa o kadar performans alacak. Artık hocalarımız da dışarıya çıkma eğilimindedir. Yeter ki, siz sanayiciler hocalarımıza bir şeyler sormaya gayret edin. Hocalarımızdan da öğrencilerini alıp sanayiye açılmalarını istiyorum. İlgili, ilgisiz alan diye düşünmeyin. Öğrenciler sanayi alanlarını görsün. Fabrikaları görsün, ne şartlar altında üretim yapıldığını bilsin" dedi. 
KSÜ Tıp Fakültesi Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Mahmut Tokur, medikal alanında yaşanan yeni gelişmeler ve kalp cerrahisi ile ilgili projeleri hakkında sunum yaptı. 
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Ağır ise dünya-Türkiye ekonomisi ve döviz politikaları, THY İl Müdürü Gürel Tümer, Kahramanmaraş-İstanbul seferleri ve şirketin yeni projeleri, Ekonomi Bakanlığı Güney Amerika Ülke Masaları Uzmanı Esin Şen ise Latin Amerika pazarında fırsatlar ve zorluklar hakkında sunum yaptı.
HABER MERKEZİ
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.