guncel46.com

KASAPLAR HİJYEN KONUSUNDA UYARILDI

GÜNDEM

KURBAN BAYRAMI ÖNCESİ KASAPLARA YÖNELİK DENETİMLER ARTIRILDI

 Kurban Bayramına sayılı günler kala, Kahramanmaraş’ta kasaplar ve kurbanlık satış noktaları denetlendi. Denetimler sırasında kasaplar ve satıcılar özellikle hijyen konusunda uyarıldı.
Kurban Bayramı öncesi hayvan satışında yaşanan artışı göz önünde bulunduran Kahramanmaraş Merkez Onikişubat İlçesi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Korlaelçi, görevli veteriner hekimlerin ve tarım müdürlüğü personelinin öncelikli kasaplar olmak üzere, kurbanlık hayvan satış yerlerinde denetimlerini artırdıklarını söyledi. Korlaelçi, başta hijyen kuralları olmak üzere, insan sağlığına uygun kurban kesilme şartlarında kesim yapılması konusunda bu iş yerlerinin yetkililerini uyardı.
Özellikle vatandaşları kurban kesimi sonrasında kasaptaki et çekim işlemlerinde dikkatli olmaya davet eden Korlaelçi, yaşabilecek olumsuzluklara karşın yetkili mercilerin bilgilendirilmesini istedi. Korlaelçi, “Müdürlüğümüz bünyesinde bin 968 adet toplu tüketim ve gıda satış yerimiz bulunmaktadır. Gıda denetçilerimiz tarafından yoğun bir şekilde denetime tabi tutulmaktadırlar. Kurban bayramına sayılı günler kala bu denetimlerimizi daha da artırdık. Buradan vatandaşlarımızdan özellikle bir ricam var. Malumunuz kurban etlerimizin bir kısmını kıyma makinelerinde çekiyoruz. Bu kapsamda vatandaşlarımızı bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Denetçilerimiz sürekli sahadalar. Özellikle et çekme makinelerinin düzenli olmalarını yani, paslanmaz çelik krom malzemeden yapılmış olmasına ve et çekim yerlerinin soğutuculu olmasına dikkat etmesini özellikle istirham ediyoruz. Uygun olmayan yerler olan sokak aralarında yer alan salça çekme makinelerinde et çekimi yapmamalarını hassaten uyarıyoruz” diye konuştu.
Hayvan satış noktalarında denetimlerde bulunan Veteriner Hekim Özkan Kirişci ise, kurbanlık alımında vatandaşları dikkat etmesi gereken hususlar konusunda uyardı. Kirişci, “İki veya bir gözü kör olan, görme gücünün ekserisi gitmiş, kemiklerinde ilik olmayacak kadar zayıf olan, aksak ayağını yere basıp, kesilecek yere gidemeyecek kadar topal olan veya ayaklarından biri kesik olan, dişlerinin hepsi veya çoğu düşmüş olan, kulağının veya kuyruğunun yarısından fazlası kopmuş veya kesilmiş olan, hasta olduğu açıkça belli olan, boynuzlarının bir veya ikisi kökünden kesilmiş olan, koyun olup da bir, sığır olup da iki meme ucu kopmuş veya memesi kurumuş olan, kuyruğu veya kulakları doğuştan olmayan, burnu kesilmiş olan, yalnız pislik yiyen, dilinin çoğu kesik olan, otlayamayacak ve yem yiyemeyecek kadar deli veya dengesi bozuk olan, iyice zayıflayıp eti azalan ve yağı hiç kalmayan, uyuzlu olup zayıf olan, sütü kesilmiş olup yavrularını emziremeyen, cinsiyeti belli olmayan, hünsa olan hayvanların kurban edilmeleri uygun değildir” dedi.
Vatandaşları bakanlığının takibinde olan sağlıklı hayvanları tercih etmesini isteyen Kirişci, “Hayvanın kurban edilmesine engel olmayan kusurlar ise, şaşı olması, uyuzlu ama semiz olması, otlamasına mani olmayacak kadar deli olması, kulaklarının delinmiş veya yarılmış ya da ucundan kesilip sarkık bir halde bulunması, kulağı ön kısmından kesik olup sallanması, doğuştan kulakları küçük olması, cinsel organının bulunmaması veya burulmuş bir halde bulunması, doğuştan boynuzsuz olması, dişlerinin birazı dökülüp çoğunluğunun durması, uzvunun kesikliğinden dolayı cimadan aciz olması, öksürmesi, fazla yaşlı olduğu için doğum yapamaması, yüzünde veya kulağında damga olması bir hayvanın kurban edilmesine mani değildir” ifadelerini kullandı. İHA
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.