guncel46.com

KALORİSİ ARTIRILAN LİNYİTLE DAHA FAZLA ELEKTRİK ÜRETİLECEK

GÜNDEM

KALORİSİ DÜŞÜK LİNYİT KÖMÜRÜNÜN ENERJİ DEĞERİ ARTIRILDI

 Kalorisi artırılan linyitle daha fazla elektrik üretilecek
- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile TÜBİTAK iş birliğinde hazırlanan "Kömür Kurutma ve Zenginleştirme Projesi"yle kalorisi düşük linyit kömürünün enerji değeri artırıldı
- Proje koordinatörü Bilirgen: "Bu çalışmayla enerjide yatırım ve üretim maliyetini düşürmeyi amaçlıyoruz"
- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Benli:
- "Santrallerimize bu sistemi kurduğumuz taktirde yaklaşık yüzde 20 verim artışı olacağını tahmin ediyoruz"
 Afşin-Elbistan A Termik Santrali'nde yürütülen bilimsel çalışmada, linyit kömürünün kalorisinin yaklaşık yüzde 30 artırılabileceği ortaya konuldu.
Test çalışmalarından olumlu sonuç alınan projenin uygulamaya geçirilmesiyle termik santrallerindeki elektrik üretim kapasitesi yükselmiş olacak. 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile TÜBİTAK iş birliğinde hazırlanan "Kömür Kurutma ve Zenginleştirme Projesi" Afşin-Elbistan A Termik Santrali'nde yürütülüyor. Projeyle, kalorisi düşük linyit kömürünün enerji değerinin artırılması amaçlanıyor. 
Çalışma kapsamında, özel tasarlanan kazana aktarılan linyit ilk olarak vakumlama işleminden geçiriliyor. Bir süre burada bekletilen kömür bu yöntem sayesinde yüksek olan nem değeri düşürülüyor ve yanma değeri artırılıyor. Yaklaşık bir yıldır üzerinde sıkı şekilde çalışılan projenin test sonuçlarına göre linyitteki kalori değerinde yaklaşık 30 artış sağlandı.
Termik santrallerindeki verimini arttırmak için tasarlanan bu sistem sayesinde elektrik üretiminde ciddi bir artış sağlanmış olacak. 
Proje koordinatörü Harun Bilirgen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Afşin Elbistan A Termik Santrali'nde uyguladıkları kömür kurutma ve zenginleştirme sisteminde büyük ölçüde başarı sağladıklarını söyledi.
Türkiye'deki linyit rezervlerinin ekonomiye daha çok katkı sağlamasını hedeflediklerini vurgulayan Bilirgen, şunları kaydetti:
"Ülkemizdeki linyit rezervlerinin yüzde 50'si Kahramanmaraş, Konya, Adana ve Sivas bölgelerinde bulunuyor. Maalesef kömürümüz yüzde 50'nin üzerinde neme sahip. Buna yüksek kül oranı eklenince yanma değeri düşük oluyor. Bu ise termik santrallerdeki elekrik üretiminde sıkıntı meydana getiriyor. Bu çalışmayla enerjide yatırım ve üretim maliyetini düşürmeyi amaçlıyoruz. Hazırladığımız sistem sayesinde linyitteki kalori değerini yükseltmeyi başardık."
Bilirgen, sistemin üretime ve çevreye pozitif katkısının olacağını dile getirdi.
Kalorisi artan kömürün üretim maliyetini düşüreceğine dikkati çeken Bilirgen, "Uyguladığımız bu yöntem kömürün içerisindeki atıkları ve yanmayan kısımları çıkartıyor. Dolayısıyla çevre kirliliğine neden olan emülsiyonlar da aşağı çekilmiş olacak" diye konuştu.
Kömürün zenginleştirmesine yönelik dünyada Ar-Ge çalışmalarının bulunduğunu anlatan Bilirgen, termik santrallere entegre olan bu modelin şimdiden uluslararası alanda dikkat çekmeye başladığının altını çizdi. 
Bilirgen, Afşin-Elbistan A Termik Santrali'nde başarıyla test ettikleri bu teknolojinin Türkiye'deki linyit kömürün verimini artıracağını kaydetti. 
Projeyi ticari boyuta taşımayı amaçladıklarını ifade eden Bilirgen, "Sistem mevcut santrallere entegre edilebilir. Ayrıca yeni kurulacak santrallerde de buna göre bir dizayn yapılabilir" şeklinde konuştu. 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zafer Benli ise Türkiye'deki kömür rezervlerinin yanma değerlerinin düşük olduğunu belirtti. 
Linyit nem düzeyinde elde edilecek pozitif bir iyileşmenin kömürün yanma değerinde büyük artış sağladığını aktaran Benli, "İyi bir yanma optimizasyonun santralin verimini büyük oranda artırdığını gördük" ifadelerini kullandı. 
Benli, sistemin büyük santrallerde kullanılabilir hale getirilmesinin çok önemli olduğunu ve hazırlanan sistemin bir an önce uygulamaya geçirilmesi için gayret gösterdiklerini belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Santrallerimize bu sistemi kurduğumuz taktirde yaklaşık yüzde 20 verim artışı olacağını tahmin ediyoruz. Dolayısıyla çalışmanın bir an önce ürüne dönüştürülmesi, büyük santrallerimizde ve yeni kurulacak santrallere uygulanması ülkemizin enerji ihtiyacımızın karşılanması, dışa bağımlılıktan kurtarılması noktasında son derece önemli hale gelecek." AA
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.