guncel46.com

KAHRAMANMARAŞ'TA CİHANNÜMA BÖLGE TOPLANTISI YAPILDI

GÜNDEM

CİHANŞÜMÛL BİR GÖREVİ İFÂ ETMEK ÜZERE YOLA ÇIKMIŞTIR

Cihannüma Dayanışma ve İşbirliği Platformu Derneği Bölge Toplantısı Kahramanmaraş'tan ve şehir dışından gelen çok sayıda sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinden oluşan misafir topluluğuyla Kahramanmaraş Saffron Otel toplantı salonunda gerçekleştirildi. 
Toplantının açılış konuşmasını Cihannuma Derneği Kahramanmaraş il temsilcisi Yrd. Doç. Dr. İsmail Altınöz yaptı. Altınöz, yaptığı açılış konuşmasında; "Cihannüma Derneğinin 2013 yılında Ankara kurulmuş bir Sivil Toplum Kuruluşu olduğunu, adını Kâtib Çelebi'nin Meşhur eseri "Cihannüma"dan aldığını" belirterek Cihannüma'nın nasıl teşekkül ettiğini şu sözlerle ifade etti: 
Cihannüma Derneğinin Teşekkülü
"Cihannüma Derneği de gücünü tarihin derinliklerinden alarak 17. Yüzyıl Osmanlı Müellifi Kâtib Çelebi'nin Cihannüma adlı eserinden esinlenerek, Cihanşümûl bir görevi ifâ etmek üzere yola çıkmıştır. Cihannüma Derneği de Kâtib Çelebi'nin meşhur eseri Cihannümâ'da belirttiği gibi; "anâsır-ı erbaa" (hava, ateş, su ve toprak) tertibi esas alınarak teşekkül etmiştir. Kâtib Çelebi'nin hayalini bizler Osmanlının vârisleri olarak Avrupa, Asya, Afrika, Amerika, KâtibÇelebi'in deyimiyle Macellanika/Avustralya kıtalarında Cihannüma Derneği vasıtasıyla gerçekleştirmeye çalışmaktayız. Şu anda Cihannüma Derneğinin birimleri arasında Yurtdışı İlişkiler Koordinatörlüğü debulunmaktadır ki; bu kardeşiniz de bu kurul üyesi olarak aktif bir şekilde yurtdışı yapılanmasında görev ifâ etmektedir. Şu anda birçok Avrupa, Afrika ülkesi ve Amerika'da Cihannüma temsil edilmektedir. 
Netice itibariyle Türkiye'de birçok STK var iken; Cihannüma'ya ne gerek vardı?diye bir sual akla gelebilir. Aslında bu sorunun cevabı yukarıda Kâtib Çelebi'nin Cihannüma adlı meşhur eserinden bilgileri derç etmeye çalıştığımız gibi, Cihannüma Türkiye'deki bir boşluğu doldurmak amacıyla teşekkül etmiştir."
Cihannüma Derneğinin Amaçları
Altınöz, konuşmasının devamında Cihannuma Derneğinin amacını da şu şekilde belirtmiştir: "25 yıl önceki MGV, İlim Yayma, Ensar, Vefâder, Fedav, Saçaklıza Vakfı vs. gibi üniversite teşkilat modeline paralel olarak bu derneklerde yer alan arkadaşları bir araya getirmek Cihannüma'nın amaçları arasındadır. Şu anda Fetih Yurdu mensupları (FEDAV) ve yöneticileri aramızda bulunmaktadır. Yani Cihannüma yapılmayan bir şeyi yapmaya çalışarak bu kuruluşlardaki arkadaşları bir araya getirmektedir. Bunun en güzel örneğini de FEDAV'ın şu anda aramızda bulunması güzel bir örnek teşkil etmektedir."
Altınöz, Cihannüma Derneğinin Vizyonunu da şu şekilde özetleyerek sözlerine şu şekilde son vermiştir:
"Cihannüma, Dünyada ve Türkiye'de herkesin insanca ve haysiyetli bir yaşam sürmesini temin etmek için mücadele etmek üzere bir işbirliği ve dayanışma platformudur".
Toplantının ikinci bölümünde Cihannüma Şanlıurfa İl Temsilcisi Hüseyin Doğan, Cihannüma Derneği Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ünal ile Fetih Eğitim ve Dayanışma Vakfı (FEDAV) Başkanı Salih Ünal misafirlerden gelen soruları değerlendirerek, Cihannüma Derneğinin amaçlarını, hedeflerini ve yaptıkları faaliyetleri anlatarak birlik ve beraberliğin önemine vurgu yapmışlardır.
Haber: Ali EVRAN
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.