İlkbaharın gelmesi ile birlikte özellikle çiftçilerin ürün yetiştirme telaşı başladı. Birçok çiftçi, ürün ekmek için tarlasını hazırlarken Elbistan’a bağlı Yapraklı Mahallesi’nde yaşayanlar da farklı bir telaşın içerisine girdi. Bu mahallede yaşayanlar, evlerinin etrafındaki bahçelerinin neredeyse tamamına yakınını sebze fidesi serası haline getirdi. Özellikle bayanlar tarafından hazırlanan ve naylon branda ile ağaç çubuklarından hazırlanan seralarda, domates ve biber başta olmak üzere birçok sebzenin tohumu toprakla buluşuyor.
İlçede yaşayanların bahçelerinde yetiştirmek üzere satın aldığı sebze fidelerinin yetiştirildiği ana merkez olan Yapraklı Mahallesi’nde yüzlerce dönüm alanda örtü altına atılan tohumlar, önümüzdeki aydan itibaren seralardan çıkarılacak ve şehir merkezinde satışa sunulacak. Fide seralarını, ev ekonomisine katkı sağlamak ve ek gelir elde etmek için hazırladıklarını belirten vatandaşlar ise, fide yetiştiriciliğinin zor ve zahmetli bir iş olduğuna dikkat çektiler. Mahalle sakinleri, şunları söylediler:
“Fide yetiştiriciliği zor ve zahmetli bir iş. Serayı hazırlamak için büyük çaba gösteriyoruz. Uzun yollardır bu işi yaptığımız için artık profesyonelleştik sayılır. Tohumları ektikten sonra üzerini kapatmamız gerekiyor. Bunun için de naylon çadır kullanıyoruz. Naylon çadırı toprağa sabitlemek için de ağaç dalları ya da boru kullanıyoruz. Boruların ya da ağaç dallarının iki ucunu toprağa yerleştirdikten sonra üzerlerine de naylon çekiyoruz. Seraların rüzgârdan uçmaması için de etrafına taş ya da kum torbası bırakıyoruz. Uzun yıllardır mahallemizde hemen hemen her evde fide yetiştiriciliği yapılıyor. O yüzden bu işin en çok ve geniş alanda yapıldığı yer Yapraklı Mahallesi oldu. Hemen hemen her evin bahçesi şuanda fide serası haline geldi. Tüm ilçenin fidesini neredeyse buradan karşılanıyor.”
Bölgenin iklimine ve şartlarına uygun fide tohumu kullandıklarını anlatan mahalle sakinleri, “2015 sezonu için fide tohumlarını örtü altına ekmeye başladık. Seralarda çiftçilerin ihtiyacı yazlık ve kışlık sebzelerden domates, karpuz, salatalık ve biber çeşitlerinin fidelerini yetiştiriyoruz. Önümüzdeki aydan itibaren de fideler dikim yapılacak hale gelecek inşallah. Tabi bu süre zarfında seralara gözümüz gibi bakıyoruz. Her gün kontrol ediyoruz. Suyunu, gübresini zamanında vermemiz gerekiyor. Yoksa fide dikimi zamanına yetişmez. Böyle olursa tüm emeklerimiz boşa gider. Yetiştirdikten sonra fidelerimizi şehir merkezine götürüp satacağız. Tanesinin fiyatı çeşidine göre 50 kuruşla 1 lira arasında değişiyor. Vatandaşlarımız da fide alırken bizim mahallemizde yetişenleri tercih ediyorlar ve bu ürünleri gönül rahatlığı ile alıyorlar. Biz de böylece ev ekonomimize katkıda bulunuyoruz” ifadelerini kullandılar.