guncel46.com

KAHRAMANMARAŞ'TA "BAYRAK" OLAYININ 96'NCI YILI

GÜNDEM

VALİ GÜVENÇER, BU KAHRAMANLIK TÜM MİLLETİN ORTAK ÖZELLİĞİDİR

KAHRAMANMARAŞ'TA "BAYRAK" OLAYININ 96'NCI YILI
- Kahramanmaraş Valisi Güvençer:  "Bu kahramanlık bizim Maraşlıların değil tüm milletin ortak özelliğidir"

- Kahramanmaraş Kalesi'nde 96 yıl önce asılan Fransız bayrağının indirilerek yerine Türk bayrağının göndere çekilmesi etkinliklerle kutlandı.

Atatürk Meydanı'nda düzenlenen törende, Büyükşehir Belediyesi Kütüphaneler Şube Müdürü Serdar Yakar, Maraş Milli Mücadelesi'nde 28 Kasım 1919 Cuma günü yaşanan bayrak olayını anlattı.

Büyükşehir Belediyesi Mehteran ekibinin gösterisinin ardından törene katılanlar, ellerinde Türk bayraklarıyla kaleye yürüdü.

Vali Mustafa Hakan Güvençer, burada yaptığı konuşmada, milli mücadele için 96 yıl önce yaşanan bayrak olayının önemine dikkat çekti.

Yıllar önce yaşanan bayrak olayı için bugün, masal kahramanlarını değil ecdattan gelen asil ruhu kutladıklarını ifade eden Güvençer, "Bundan 96 yıl önce bayrak olayı da hakeza bir anlık kahramanlık olayının ortaya çıktığı hadise değildir. Yaratılışı ve imanı gereği mukadder olarak kahraman olan bu yüce milletin kahramanlığı, bundan 96 yıl önce böyle bir hadiseyle, çok büyük bir onur ve şeref duymalıyız ki, Kahramanmaraş'ta Maraşlılarda temayüz etmiştir. Bu kahramanlık bizim Maraşlıların değil tüm milletin ortak özelliğidir" diye konuştu.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç da 28 Kasım 1919'da Kahramanmaraş'ta tarihi bir destan yazıldığını söyledi.

Yüzlerce yıldan bu yana ay yıldızlı al bayrağını sancaklardan indirmeyen kahraman ecdadın, bir gün kalktığında kalenin burçlarında Türk bayrağını görmeyince çılgına döndüğünü anlatan Erkoç, şöyle devam etti:

"O gün, bu milletin adete ölüm günüydü. Mehmet Ali Kısakürek Bey'in beyannamesi, Rıdvan Hoca'nın hutbesi üzerine 'Artık ay yıldızlı al bayrağımız sancaklarımızda dalgalanmıyorsa özgürlüğümüz yoktur. Özgürlük olmayan yerde cuma namazı kılmaz caiz değildir' diyerek kaleye ay yıldızlı al bayrağımızı diktiler. O gün, aziz milletimiz için çok tarihi ve önemli bir gündür. Biz de o günü yeniden yaşamak, onları rahmet ve minnetle anmak için bugün buradayız."

Konuşmaların ardından şiir okundu daha sonra Türk bayraklı balonlar gökyüzüne bırakıldı.

- Bayrak olayı

İşgal yıllarında, 28 Kasım 1919 Cuma günü Maraş Kalesi'ndeki Türk bayrağı indirilerek yerine Fransız bayrağı asıldı. Avukat Mehmet Ali Bey, bu duruma tepki amacıyla "Alemi İslama Hitap" beyannamesini yazdı ve şehrin muhtelif yerlerine dağıttı. Ulu Cami'de cuma namazı büyük bir kalabalık toplandı. Ezan okunduktan sonra, halk dışarıda, "Bayraksız namaz kılınmaz" diye bağırdı.

O esnada imam, "Hürriyet olmayan bir yerde namaz kılınmaz" diyerek beyannamenin doğru olduğunu ifade etti. Bunun üzerine topluca kaleye hücum eden halk, indirilen bayrağı kale burçlarına dikti ve cuma namazını orada kıldı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.