KAHRAMANMARAŞ'LI KADINLAR GİRİŞİMCİLİĞİ SEVDİ
Hükümetin desteklemelerle sunduğu pozitif ayrımcılığı fırsata dönüştüren Kahramanmaraşlı girişimci kadınlar, son 5 yılda 356 iş yeri açarak bu alanda hem kenti Türkiye dördüncüsü yaptı hem de başarı hikayeleri yazdı.
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığından (KOSGEB) destek alan Kahramanmaraşlı kadın girişimciler, hükümetin sunduğu fırsatlarla kendi iş yerlerini açıyor. KOSGEB desteklemesinde Türkiye 4'üncüsü olan kentte son 5 yılda aldıkları girişimcilik sertifikalarıyla 356 iş yeri açan kadınlar, bu başarılarıyla da kente önemli katkılar sunuyor.
KOSGEB İl Müdürü Gökhan Doğan, yaptığı açıklamada,Kahramanmaraş'ta kadın girişimci sayısının yüksek olduğunu söyledi. Doğan,Kahramanmaraş'ın bu klasmanda Türkiye ortalamasının bir adım önünde olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Ülke genelinde dördüncü olan şehrimiz, verilen destek miktarında ise 8. oldu. Bunda da özellikle ilçelerin çok büyük etkisi oldu. KOSGEB'e yoğun bir talep var. Yeni hükümetin kurulmasıyla hibe miktarımız 50 bin liraya çıktı. Geri ödemeli sıfır faiz ödemeli bölümde 100 bin lira destek vermekteyiz. Kahramanmaraş, Türkiye kadın girişim sayısında nispeten biraz daha önde. Bayanların işletme açma oranı Türkiye genelinde yüzde 52 ikenKahramanmaraş'ta yüzde 60'ı geçmiş durumda. Açılan işletmelerin yüzde 60'ı bayanlar tarafından açılmakta. Türkiye'de sertifikayla iş yeri açma oranı yüzde 5.Kahramanmaraş'ta ise yüzde 10 seviyelerini geçiyor. Türkiye bazında baktığımızda 2 katı iş yeri açılıyor."
Kadınlar da memnun Desteklerden faydalanarak kendi iş yerini açan kuaför Merve Köleoğlu, bir müşterisi sayesinde KOSGEB desteklemesinden haberinin olduğunu söyledi.
Başvurusundan 1 yıl sonra kendi iş yerini açtığını dile getiren Köleoğlu, "Kendi iş yerimi açtım. İş yerimi açtıktan sonra desteğimi aldım. İş yeri açtıktan sonra çevremdenKOSGEB'e giden bayan arkadaşlarım oldu ve onlar da iş yeri açtılar. KOSGEB'in kadınlara yönelik destekleme oranının yüksek olması cazip geldi" diye konuştu.
Finans sektörü üzerine iş yeri açan Emine Leblebici de firmayı kurmadan önce 15 yıl bankada çalıştığını ve daha sonra kendi işini kurmaya karar verdiğini belirtti. Hayatı boyunca iş yeri sahibi olan arkadaşlarına imrendiğini anlatan Leblebici, bankacılığı bırakarak önceki yıl kendi iş yerini açtığını dile getirerek, "Bayan girişimcilerin yeteneklerini keşfetmeleri gerekiyor. KOSGEB"e başvurarak girişimcilik desteğinden faydalanıp kendi iş imkanlarına kavuşabilirler" dedi.
Bir bankada 2 yıl şube müdürü olarak görev yaptığını dile getiren Leblebici, "Bu görevi üstlendiğimde anladım ki artık bankacılık mesleğini yapmak istemiyorum. Bu görevin bana göre olmadığını yani iyi bir yönetici olabilirim ama bankada şube müdürlüğünün kendime uygun olmadığını karar verdim. Sonrasında ne iş yapabilirim diye düşünmeye başladığımda çok iyi bilanço analizi yapabildiğimi, firmaların finansal alanda eksik taraflarını veya güçlü olduğu yanlarını görebildiğimi anladım. Bu alanda iş kurmaya karar verdim" ifadelerini kullandı.