Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), "Doğum Yeri İstatistikleri, 2014" sonuçlarını açıkladı. TÜİK Hatay Bölge Müdürü Adem Gökçe'nin verdiği bilgiye göre; Ülkemizde ikamet eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yüzde 65,5'i doğduğu ilde, yüzde 31,3'ü ise başka bir ilde ikamet ederken; yüzde 3,2'lik bölümün ise ya doğum yeri bilinmiyor ya da yurt dışı doğumlu olarak nüfusa kayıt edildi.
2014 yılı sonu itibariyle 1 milyon 86 bin 37 kişinin ikamet ettiği Kahramanmaraş'ta, Kahramanmaraş doğumlu olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sayısı 982 bin 215 olarak tespit edilirken, 94 bin 347 kişinin ise başka bir ilde doğanlardan oluştuğu belirlendi. Kahramanmaraş'ta ikamet eden yurt dışı doğumluların sayısı 5 bin 154 ve doğum yeri bilinmeyenlerin sayısı 4 bin 321 olarak tespit edildi.
KAHRAMANMARAŞ,
KAHRAMANMARAŞLILARDA
Bilgiler, Kahramanmaraş'ta ikamet eden 1 milyon 86 bin 37 kişiden yüzde 90,4'ünün Kahramanmaraş doğumlu olduğunu gösteriyor.
Kahramanmaraş'ta ikamet edenlerin yüzde 8,7'si ise başka il doğumlu olarak karşımıza çıkarken, yüzde 0,9'luk kesimini ise ya doğum yeri bilinmiyor ya da yurt dışı doğumlu olarak görünüyor. Yurt dışı doğumluların oranı yüzde 0,5 ve doğum yeri bilinmeyenlerin oranı ise yüzde 0,4 olarak tespit edildi.
Kahramanmaraş ile birlikte TR63 İstatistiki Bölgesi'nde yer alan Hatay'da ikamet eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yüzde 84,4'ü doğduğu ilde, yüzde 13,2'si ise başka bir ilde ikamet ediyor. Hatay'da ikamet eden yüzde 2,4'lük kesimin ise ya doğum yeri bilinmiyor ya da yurt dışı doğumlu olarak görünüyor.
Bölgenin diğer ili olan Osmaniye'de ise ikamet eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, yüzde 72,6'sı doğduğu ilde, yüzde 25,7'si ise başka bir ilde ikamet ediyor. Osmaniye'de ikamet edenlerin yüzde 1,7'si ise doğum yeri bilinmeyen veya yurt dışı doğumlulardan oluşuyor.
İSTATİSKİ VERİLER DE KAHRAMANMARAŞ ÖNDE
TÜİK'in "Doğum Yeri İstatistikleri, 2014" sonuçlarına göre; doğduğu ilde ikamet edenlerin en yüksek olduğu il Kahramanmaraş olarak tespit edildi.
Doğduğu ilde ikamet eden nüfus oranı en yüksek olan ilimiz yüzde 90,4 ile Kahramanmaraş oldu. Kahramanmaraş'ı yüzde 89,7 ile Şanlıurfa ve yüzde 89,6 ile Adıyaman izledi. İkamet ettikleri ilde doğan kişilerin oranının en düşük olduğu il yüzde 30,4 ile Yalova oldu. Bu ilimizi sırasıyla Kocaeli (yüzde 42,9) ve Tekirdağ (yüzde 43,7) takip etti.
En yüksek nüfusa sahip ilimiz olan İstanbul'da yaşayan ancak doğum yeri farklı bir il olanlar arasında Sivas doğumlular birinci sırada yer alırken, Ordu ikinci ve Tokat doğumlular da üçüncü sırada yer aldı.
İkinci büyük nüfusa sahip ilimiz Ankara'da ise, farklı bir ilde doğup Ankara'da yaşayanlar arasında ilk sırada doğum yeri Çorum olanlar gelirken, ikinci sırada Yozgat ve üçüncü sırada Çankırı doğumlular yer aldı.
Üçüncü büyük nüfusa sahip ilimiz İzmir'de ise en çok Manisa doğumlular ikamet ederken, Manisa'yı sırasıyla yurt dışı ve Erzurum doğumlular takip etti. Doğum yeri yurt dışı olup İzmir'de yaşayanlar arasında Bulgaristan doğumlular (%48,7) ilk sırada yer aldı.
ÜLKEMİZDE HER 10 KİŞİDEN 1'İ İSTANBUL DOĞUMLUDUR
Türkiye'de ikamet eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının doğum yerleri incelendiğinde yüzde 9,5'inin doğum yerinin İstanbul olduğu görülmektedir. Ankara yüzde 4,3 ile ikinci sırada yer alırken, onu sırasıyla yüzde 3,3 ile İzmir, yüzde 2,8 ile Konya ve Şanlıurfa illeri izledi.
Türkiye'de ikamet eden ancak yurt dışında doğan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, doğdukları ülkelere göre dağılımı incelendiğinde, ilk sırada %37,6 ile Bulgaristan doğumluların yer aldığı görülmektedir. Bulgaristan doğumluları sırasıyla, Almanya (yüzde 22,2), Makedonya (yüzde 4,3), Hollanda (yüzde 2,9) ve Belçika (yüzde 2,6) doğumlular takip etti.