Onikişubat Belediyesi’nin katkılarıyla çekimleri tamamlanan “İstiklalden İstikbale Kahramanmaraş 12 Şubat Destanı” kısa filmi, Kahramanmaraş’ta düzenlenen özel gösterimle izleyiciyle buluştu. Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde düzenlenen galaya vatandaşların ilgisi büyük olurken, duygusal anlar yaşandı.
Türk Sinemasının usta oyuncusu Serdar Gökhan’ın “Üstat” karakteriyle yer aldığı kısa filmde, Türk Kurtuluş Savaşı’nın ilk zaferlerinden biri olan Kahramanmaraş’ın kurtuluşu, farklı bir temayla işlenendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seslendirdiği “Ez Oğlum” şiirinin de yer aldığı film, izleyenlerde heyecan uyandırıp, ayakta alkışlandı.
Kahramanmaraş Valisi Vadettin Özkan, Mehmet Akif Kültür Merkezinde düzenlenen galada, bu kente hizmet etmenin onur olduğunu söyledi.
Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, altyapı hizmetlerinin yanı sıra böylesine anlamlı bir kültürel belediyecilik hizmetiyle ön plana çıkan Onikişubat Belediyesi’ni tebrik ettiğini söyledi. “12 Şubat ruhu bizim toplumsal harcımızdır” ifadelerini kullanan Vali Özkan, şunları dile getirdi:
“Maraş Milli mücadelesi, kurtuluş savaşımızın lokomotifidir. Bir seferberliğin adıdır 12 Şubat. Bu ruhun gelecek nesillerimize aktarma yönündeki gösterilen bu refleksten memnuniyet duyuyoruz. Bu bizim en büyük beşeri sermayemiz, manevi sermayemiz. Bunu ilelebet muhafaza etmemiz gerekiyor. Dolayısıyla bu çalışmayı büyük bir takdirle karşılıyorum. 12 Şubat gibi milli mücadelenin ruhunu temsil eden günümüze yönelik bu çalışma önemli bir adım oldu. Emeği geçen bütün arkadaşları tebrik ediyorum. Zaten sizler bu ruhu bizatihi yaşayan insanlarsınız. Bu filmde bu ruhun bir tezahürü olacaktır.”
Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek ise tarihten beri gelen kahramanlar ve şehitlerin bu millete unutturulmaması gerektiğini ifade etti.
Tarihi kahramanlar ve bu millet için şehit olanlardan yola çıkarak kısa metrajlı bir film yaptıklarını vurgulayan Mahçiçek, şöyle konuştu:
“12 Şubat ruhunu canlı tutmak için her türlü çalışmayı yapmaya hazırız” dedi. “Kahramanlarımızı unutturmayacağız” diyen Başkan Mahçiçek, şöyle konuştu:
“Güzel bir şey yapmaya gayret ettik. Kahramanlarımızı, şehitlerimizi unutturmamamız gerek diye düşündük. Oradan yola çıkarak kısa metrajlıda olsa bir film yaptık. 25 dakikalık bir çalışma oldu. Ama başardığımızı, hedefimize ulaştığımızı düşünüyorum. Tabi bizim çalışmalarımız bunlarla kalmayacak. Kahramanlarımızı çizgi romanlar ve daha farklı çalışmalarla da bütün ülkemizdeki çocuklarımıza anlatacağız. Bu ülke için canlarını veren kahramanları unutturmayacağız. Biliyorsunuz 12 Şubat ruhu, 15 Temmuz’da tekrar bu ülkenin çocuklarıyla buluştu. Bu ülkeyi devirmeye çalışanlara fırsat vermedi. Ülkenin her köşesinde, genlerinde o ruh var Allah’a şükür. Bu ülkeyi kimse yıkamayacak. Sayın cumhurbaşkanımızın dediği gibi diz çöktüremediler. Ne kadar kumpas kurarlarsa kursunlar, entrikalar çevirirlerse çevirsinler, bu ülkenin evlatları dimdik ayakta kalmaya devam edecektir.”
“BU FİLM İLK ADIM OLDU, DEVAMININ GELMESİNİ ÜMİT EDİYORUZ”
Filmin başrol oyuncusu duayen sinema sanatçısı Serdar Gökhan ise böylesine anlamlı bir projede yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Uzun metrajlı sinema filmi ve bir televizyon dizisiyle de bu destanın daha geniş kitlelere ulaştırılması gerektiğini vurgulayan Gökan, “Gördüğünüz 24 dakikalık film yapmak istediğimiz şeyin bir ön çalışmasıydı. Aslında daha uzun metrajlı, geniş kapsamlı, Kahramanmaraş’ın kahramanlığını anlatan bir yapım ortaya çıkartmaya çalışıyoruz. Çünkü ihmal edilen bir konu bu. Nasıl istiklal savaşımızın üzerine filmler yapıldıysa, hiçbir yardım almadan düşmanı kovan Maraş’ın da herkese anlatılması lazım. Bu ön çalışmanın ardından nasip olursa uzun bir film haline getirmek, daha sonra da yüzüncü yılda da tek tek irdeleyerek bir tv dizisi hazırlamak istiyoruz. Allah bu emelimizi boşa çıkartmasın. Çünkü Maraş benim için ayrı yeri olan bir yer. Hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum” diye konuştu.
“MARAŞ’I KAHRAMAN YAPAN DESTANI HERKESE ANLATACAĞIZ”
Filmin senaristi Hüseyin Kurtça da projenin ilköğretim ve lise çağındaki gençlere Maraş ruhunu anlatmak için ortaya çıktığını söyledi. Kurtça, şunları kaydetti:
“Bu ortaokul ve lise çocuklarına bir parmak bal vermek için yapılmış bir proje. İnşallah benim oğlum benim kızım TİKA eliyle dünyanın her yerindeki evlatlarımız burada gördükleriyle ‘kimmiş bu Abdal Halil Ağa, kimmiş bu Senem Ayşe, kimmiş bu Şehit Evliya, Arslan Bey demeye başlıyorlar. Bu nedenle başkanımız benim gözümde bir kahraman. Neden biliyor musunuz? 3 yılımız var. Maraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun yüzüncü yılı kutlayacağız. Şimdi başlarsak ‘ah maraş keşke seni kahraman yapan hikayeyi herkese anlatabilsek’ diyor ya. Anlatacağız inşallah. Anlatacağız. Benim güzel başkanım inanın kendi belediyesinin üzerinde bir çalışma yapıyor. Kendisine ne kadar teşekkür etsek azdır.”
Yapımcılığını Hüseyin Kurtça'nın üstlendiği filmde, Kemal Denizci, Reyhan İlhan ve İzzet Lüleci gibi birçok oyuncu yer alıyor.
Konuşmaların ardından Başkan Mahçiçek, Vali Vahdettin Özkan, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, KMTSO Başkanı Serdar Zabun, KMTSO Meclis Başkanı Hanefi Öksüz, Sanatçı Serdar Gökhan, Senarist Hüseyin Kurtça, ve Yönetmen Turan Haste’ye hediye takdim etti.
Büyük beğeni toplayan film gösteriminin ardından, hayranları Sanatçı Serdar Gökhan’a sevgi gösterilerinde bulundu. Salondan çıkmakta güçlük çeken Gökhan, sevenleriyle bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.
Türkiye'de 10 Şubat'tan sonra tüm okullarda izlettirilmesi hedeflenen 25 dakikalık filmin 10 milyon öğrenciye ulaşması planlanıyor.