HASTALARIN KALP KAPAKLARI DEĞİŞTİRİLDİ
Kahramanmaraş'ta, iki hastanın çürüyen kalp kapakları sığır kalbinin zarından alınan kapaklarla değiştirildi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde kapalı yöntemle gerçekleştirilen ameliyat 50 bin liraya mal edildi.
Bir süre önce kalp ağrısı şikayetiyle KSÜ Tıp Fakültesi Hastanesine başvuruda bulunan 90 yaşındaki Ahmet Dökülmez ve 76 yaşındaki Şerife Üzüm'ün muayene sonucu ana kalp kapağının çürüdüğü belirlendi. Kalbinde ritim bozukluğu bulunan Ahmet Dökülmez ile parkinson, KOAH, astım ve diyabet hastalıkları bulunan Şerife Üzüm'e, KSÜ Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kirişçi ve ekibi tarafından kapalı yöntem ile kalp ameliyatı yapılması kararlaştırıldı. Yaklaşık 4 saat süren ve her iki hastanın da kasıklarından damar yoluyla yapılan ameliyatta çürüyen kalp kapakları, sığır kalbinin zarından alınan kapaklarla değiştirildi.
Ameliyatla ilgili bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kirişçi, hastaların sağlığına kavuştuğunu belirterek, "Her iki hastamızın da ciddi hastalıkları var ve beraberinde kalp kapakları çürümüştü. Bu hastalar ameliyat şansının olmadığı, ameliyat olduğunda masada kalma riskinin bulunduğu hastalardı. Geçmiş dönemlerde bu hastalarımıza müdahale edemiyorduk. Çünkü ameliyat çok riskli ve ne kadar yaşıyorlarsa o kadar yaşasınlar diye bıraktığımız hasta gruplarıydı. Artık gelişen teknolojiyle bu hastalarımıza ameliyatsız tedavi yaklaşımları sunuyoruz. Ciddi kalp kapak darlığı nedeniyle hastanemize başvuran ve kliniğime yatırılan biri 90 yaşında, diğeri 76 yaşında iki hastaya açık kalp ameliyatı olmadan yani kasıktan 4-5 santimlik kesilerle damardan girerek hastalarımızın kalp kapaklarını değiştirdik. Bunun sayesinde hiç bir ilaç ihtiyacı olmadan hayatlarına devam edebiliyorlar. Bu kalp kapakları sığır kalbinin zarından yapılmakta ve özel teknolojilerle insana uygulanabilir hale getiriliyor. Bir kalp kapağı yaklaşık 50 bin liraya mal ediliyor. Devletimiz, Sosyal Güvenlik Kurumu bunu karşılıyor. Hastalarımız hiç cebinden para çıkmadan bu tedaviyi olmuş oluyorlar. Bu tedavi anjiyo ünitesinde oluyor. Yani ameliyathaneye girmeden kalp kapağı değişiyor. Hastalarımız açık kalp ameliyatı olsaydı en az 15 gün burada kalacaklardı ama şimdi 3-4 gün içerisinde evlerine gidebilecekler. Hastalarımız bir sonraki gün kalkıp yürüyebiliyorlar. Bu da bu yöntemin daha kolay ve güvenilebilir olduğunu gösteriyor." diye konuştu.
Kalp kapakları değiştirilen Ahmet Dökülmez ile Şerife Üzüm ise yaşları nedeniyle riskli grupta bulunduklarını ifade ederek ameliyatın ardından sağlıklarına kavuştuklarını ifade ettiler.