GELENEKSEL EL ZANAATLARI SANATA DÖNÜŞÜYOR
Geleneksel meslek dallarından olan keçeciliği zanaattan sanata dönüştüren Oya Karakız'ın keçe sergisi, bir alış veriş merkezinde Onikişubat Belediye Başkan Yardımcıları Fatih Yoğurt ve Havva Ece Saygaz tarafından gerçekleştirildi.
Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından organize edilen çalışma ile açılan sergide, Karakız’ın birbirinden farklı eserleri Kahramanmaraşlıların beğenisine sunuldu. Keçeden yapılan çantalar, kıyafetler ve tablolar sergiyi dolaşan vatandaşların ilgisini çekti.
Açılıştan konuşan Başkan Yardımcısı Saygaz, Onikişubat Belediyesi olarak kültürel hayata katkı sunmaktan büyük mutluluk yaşadıklarını söyledi.
Yine bu mesleği sanata dönüştüren Karakız’ın Keçecilikle ilgili çalışmalarını "Zanaattan Sanata Keçe" adıyla kitaplaştırdıklarını ifade eden Saygaz, "Kültürel hizmetlerimiz kapsamında Oya hanımın bu güzel zanaatı sanatla harmanladığı eserlerini, gelecek nesillere aktarmak ve kalıcılığını sağlamak amacıyla kitap haline getirdik.
Güzel bir hizmet yaptığımızı düşünüyoruz. İnşallah Kahramanmaraşlı hemşehrilerimiz de beğenir. Çünkü çok güzel çalışmalar. Biz Onikişubat Belediyesi olarak bu tür bir hizmete aracılık ettiğimiz için çok mutluyuz. Bu yöndeki çalışmalarımız artarak devam edecek" diye konuştu.
Sergiyi hazırlayan Karakız ise geleneksel el sanatlarını güncele taşımayı amaçlayarak bu çalışmaları gerçekleştirdiklerini söyledi.
Kendisine destek veren Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek ve ekibine teşekkür eden Karakız, "Benim derdim geleneksel olan el sanatımızı güncele taşımak. Daha işlevsel daha görsel olarak, insanların beğenisine sunmak ve sanatla ortak paydada buluşturmak.
Aynı zamanda da bu iş için verdiğim 20 yıl gibi bir emeğin bir kitabını meydana getirdim. Onikişubat Belediyesi ve özellikle başkan bey ile başkan yardımcılarımız bana çok destek oldular. İlk defa bir kamu desteği alarak bir sergi yaptım ve kitabımı çıkardım. Çok mutluyum. Yani dediğim gibi amacım Keçeciliği güncele taşımaktı ve bunu da başardığıma inanıyorum. Yani eski bir zanaat olan bu el becerisini daha işlevsel ve güncel olarak bugüne getirdik."