guncel46.com

FACEBOOKTAKİ RESMİLEŞTİ DİKKAT ZIMBIRTISI

GÜNDEM

HUKUKİ AÇIDAN BİR GEÇERLİLİĞİ YOK












 FACEBOOKTAKİ RESMİLEŞTİ DİKKAT ZIMBIRTISI

Sosyal medya kullanıcıları tarafından "Resmileşti Dikkat" başlığıyla paylaşılan metnin hukuki açıdan geçerliliği olmadığı belirtildi.

Bilişim hukuku uzmanları, sosyal medya kullanıcılarının hesaplarının çalınması halinde bazı terör örgütleriyle hiçbir bağlantılarının olmadığını, hesaplarından yapılacak paylaşımlardan da kendilerinin sorumlu tutulamayacağına ilişkin "Resmileşti Dikkat" başlığıyla hızla yayılan uyarıların hukuki açıdan herhangi bir geçerliliğinin olmadığını bildirdi.

 Konu hakkında Pazarcık Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi'nde Sosyal Medya Temsilcisi olarak görev yapan Tolga Kalınkara  Açıklamasında Bu tür yazıların tamamı ile asılsız olduğunu belirten Kalınkara şunları kaydetti: ''Son günlerde facebook bildirgesi diye bir şeyler paylaşılıyor,ve bu "bildirge" Başbakanlık'ın 2016/4 sayılı genelgesine dayandırılmış durumda.

  Evvela belirtmek gerekir ki, ilgili genelge kamu çalışanlarının devlet aleyhine örgüt vs nin propagandasını yapamayacağını yapar ise de amirlerince disiplin takibatının yapılıp hakkında adli makamlara da gerekli duyurunun yapılacağını ifade eden bir genelge. İkinci olarak belirteyim ki ceza hukukunda suçların şahsiliği ilkesi gereği herkes kendi fiilinden dolayı şayet cezalandırılabilir bir fiil ise ceza alır.

 Şahısların sosyal medya paylaşımlarından dolayı ciddi yargılamalara muhatap olduğunu ifade eden Kalınkara, "Vatandaşlar 'benim başıma da bu tür şeyler gelmesin' kaygısıyla en basit yol olarak bu tür metinleri tercih ediyor. Tabii ki bu tamamen şişirme haber, hiçbir geçerliliği olmayan ve ileride de öne sürüldüğü vakit hiçbir anlam ifade etmeyen paylaşımlardır" değerlendirmesini yaptı Kalınkara, sosyal medyayı az kullanan kişilerin de belirli periyotlarla hesaplarını kontrol etmeleri tavsiyesinde bulundu.

 "ETİKETLEME ÖZELLİĞİNİ KAPATIN"

 Sosyal medyayı kullananların üçüncü kişilerin kendi hesabına müdahale edebilmelerine kısıtlama getirmesi gerektiğini dile getiren  Kalınkara, "Bu da teknik olarak mümkün. Zaten hesaplar buna müsait. Buradaki etiketleme özelliğini kapatsınlar. Kendi iradeleri dışında herhangi bir kimsenin, hesaplarından paylaşım yapma faaliyetlerine izin vermesinler" diye konuştu.

 

Profil çalınmasının savcılıklara intikal ettirilmesinin çok önemli olduğunun altını çizerek, sosyal medyada hakaret veya küfür sonucu işleyen hukuki süreci de anlattı.

 Bu tür şikâyetlerde kişinin oturduğu adres ve kimlik bilgilerin emniyetin bilişim suçları bürosu tarafından tespit edildiğini kaydeden Kalınkara , daha sonra kişilerin ifadesine başvurulduğunu belirtti.

 Kalınkara, ifade veren kişilerin suç unsuru taşıyan bir içeriği paylaştığı takdirde "Ben paylaştım ama hakaret kastım yoktu" gibi gerekçeler öne sürdüğünü bildirdi.

 Kullanıcıların kendi bilgisi dışında üçüncü kişiler tarafından etiketlenebildiğini de belirten Tolga Kalınkara, bu paylaşımlarda müstehcen, hakaret içerikli ve suç sayılabilecek unsurların yer alabildiğini anımsattı.

 son olarak da birileri sizin fotoğrafınızı vs kullanarak size ithafen sosyal medya hesabı açarsa sizinle ilgili soruşturma yapıldığında siz facebook'a ihtar çekmişsiniz sizi cezalandıramayız gibi bir durum yok. Sizin yapacağınız savcılık aracılığıyla btk'nın ip tespiti ile ilgili hesabın sizin ip adresinizden açılıp kullanmadığını savunmaktır.

 Bu yapılan gereksiz yere adeta devlete ihtar çekmek oluyor. Zira siz bir facebook sayfasi açtığınızda facebook'un tüm şartlarını kabul etmiş oluyorsunuz. Ayrıyeten şunu sana ihtar ederim deme gibi bir lüks yok. Özellikle şimdileri "moda" olan bu yanlışı düzeltmemiz gerekiyor'' dedi.

 

HABER/İsmail BOZDOĞAN 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.