EMNİYET KEMERİ
KULLANMAK ZORUNLU
Emniyet kemeri takmayı zor bir iş olarak gören bazı sürücüler, "emniyet kemeri ikaz sesini" kesmek için "susturucu aparat" kullanmayı veya kemerini koltuğun arkasından bağlayarak yanlış bir tercih yaptıkları belirtilen açıklamada, ""Karayollarında seyahat eden sürücüler, kısa yolculuklarda emniyet kemerinin araçlarda gerekli olmadığını düşünmektedirler. Ancak emniyet kemeri, şehir içi veya şehir dışı karayollarında bakılmaksızın araçların hareket etmeleri halinde kullanımının zorunlu olduğu bilinmektedir. Ölümlü trafik kazalarının yüzde 80? i sürücülerin evlerine 30-35 kilometre uzakta ve saatte 55-60 kilometre hızın altında gerçekleştiği bilimsel gerçeklerdir.Ayrıca, yapılan bilimsel araştırmalar, emniyet kemeri kullanımının, kaza sonrası araçlar içinde meydana gelen ölümleri % 30, ağır yaralanmaları % 40 oranında azalttığını ortaya koymaktadır. Ölümle sonuçlanan kazalarda oluşan yaralanmalar incelendiğinde, % 37 ile baş-boyun yaralanmaları üzerinde yoğunlaşmaktadır. Ayrıca, arka koltukta emniyet kemeri kullanmayan yolcuların yaralanma riskleri ön koltukta oturanlardan 2 (iki kat daha fazladır. Emniyet kemeri kullanımı bu olumsuz etkileri asgariye indirmekte son derece etkin bir role sahiptir.
EMNİYET KEMERİ KULANIMI ŞEHİR İÇİNDE %70
Yapılan düzenlemeler, alınan tedbirler ve denetimler sonucunda, emniyet kemeri kullanımının şehir içinde ve şehir dışında yüzde (%) 70 düzeyinde olduğu, sürücülerin emniyet kemer kullanmada bilinçlendiği ve etkili denetimlerin sürücüleri kurallara uymaya yönelttiği görülmektedir. Emniyet kemeri kullanımının şehiriçi-şehir dışı ayrımı yapılmaksızın % 100'e ulaşmasını sağlamak temel amacımızdır.
EMNİYET KEMERİ
KULLANIMI KEYFE İSTEĞE BAĞLI OLMAMALI
Emniyet kemeri araçlarda bir aksesuar olmayıp, araç sürücülerini hayata bağlayan önemli bir güvenlik elamanıdır. Kullanımı isteğe ve keyfe bağlı olmamalıdır. Araç sürücülerinin araç kullanırken emniyet kemerini, şehir içi ve şehir dışı karayolunda mutlaka kullanmalarını tavsiye ediyoruz.
"SUSTURUCU APARAT"
KULLANMAK YANLIŞ TERCİH
Emniyet kemeri takmayı zor bir iş olarak gören bazı sürücüler, "emniyet kemeri ikaz sesini" kesmek için "susturucu aparat" kullanmayı veya kemerini koltuğun arkasından bağlayarak yanlış bir tercih yapmaktadırlar.
Ancak, Araçtan gelen uyarı sesini kesmek, ya da kemeri arkadan dolandırmak suretiyle, sürücünün kendini kandırması uygun bir sürücülük davranışı değildir.
İKİ SANİYELERİNİ
AYIRMALARI YETERLİ
Emniyet kemeri ikaz sesi, kazalarda emniyet kemerinin hayat kurtarmada çok etkili olduğu bilimsel olarak kanıtlandıktan sonra araçlarda yer almıştır. Yani sürücülerin emniyet kemerini takmayı unutmak gibi bir hata yapmaması için tasarlanmıştır. Fakat kemer takma alışkanlığı bulunmayan sürücüler iki saniyede kemerlerini takarak hayatlarını kurtarmak yerine, internet veya aksesuarcılardan bu tür aparatları araştırmakta ve bulup satın almaktadırlar.
SÜRÜCÜLER KENDİLERİNİ KANDIRIYOR
Susturucu aparat, kemer ve hava yastığı senkronunu bozmaktadır. Bu tür aparatların emniyet kemeri ile hava yastığı arasında önemli bir bağlantıyı ortadan kaldırmaktadır. Ancak sürücüler bilerek ya da bilmeyerek bu tür aparatlarla sadece uyarı sesini kesmekte ve aynı zamanda kendilerini kandırmaktadırlar. Vatandaşlarımız, karşılaşmış oldukları trafik kural ihlalleri ile ilgili ihbar ve şikayetlerinin gereğinin hemen yapılabilmesi için günün 24 saati hizmet veren 155 Polis İmdat Hattına ihbarda bulunulması, yapılacak olan yasal işlemlere hız kazandıracağı gibi kural ihlalinde bulunan sürücüler üzerinde "Her zaman ve her yerde kural ihlalinin tespit edilerek cezai işlem uygulanacağı ve her zaman yakalanabilirim risk ve algısının oluşturulması sağlanacaktır" denildi.
HABER MERKEZİ