guncel46.com

ELLERİNİZİ MUTLAKA YIKAYIN

GÜNDEM

ELLERİMİZİ YIKAYARAK BİR ÇOK HASTALIĞIN ÖNÜNE GEÇEBİLİRİZ

 Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü Dr. M. İlker Çitil, "15 Ekim Dünya El Yıkama Günü" dolayısı ile yayınladığı mesajında   Ellerin sabunla yıkanması, ishal ve zatürre gibi hastalıkları önlemenin en etkili ve masrafsız yollarından biri olduğunu söyledi. 
Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü Dr. M. İlker Çitil, El yıkamak her ne kadar basit görünse de, uyulması gereken kurallar vardır.  Yapılan bilimsel çalışmalara göre; belirli bir süre ve uygun teknikle yıkanmadığı takdirde mikroorganizmalar ellerden temizlenmediğini ifade etti. 
Çitil, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu ( UNİCEF ), 15 Ekim tarihini "Dünya El Yıkama Günü" olarak ilan etmiştir. Sadece el yıkamakla her yıl bir milyon çocuğun hayatının kurtulabileceğini bilinmektedir. Çocukların ellerini sık sık ve doğru yıkamadıklarında başta grip olmak üzere Hepatit A, ishal ve tüberküloz gibi birçok hastalığa yakalanmaktadır.”dedi. 
“Günlük yaşamda en fazla kirlenen organların başında eller gelmektedir.” diyen Çitil açıklamalarına şöyle devam etti: “Eller temiz gibi görünseler de, üzerlerinde gözle görülmeyen bakteri, virüs ve parazit yumurtaları gibi pek çok hastalık yapıcı etken taşımaktadır. Bazı bakteriler, özellikle Staphylococcus ve Micrococcus türleri, gözenek, çizik, çatlak, kir ve kıllara sıkıca yapışmış vaziyette bulunurlar ve yağ ve ter salgıları özellikle toz ve kirle karışarak bakterilerin gelişmesi için uygun bir ortam oluştururlar. Ellerin sabunla yıkanması, ishal ve zatürre gibi hastalıkları önlemenin en etkili ve masrafsız yollarından biridir. Bu iki hastalık, her yıl yaklaşık 3,5 milyon çocuğun ölümüne yol açmaktadır.
El yıkamak her ne kadar basit görünse de, uyulması gereken kurallar vardır.  Yapılan bilimsel çalışmalara göre; belirli bir süre ve uygun teknikle yıkanmadığı takdirde mikroorganizmalar ellerden temizlenmemektedir.
Toplumda bilinen bir konu olmasına rağmen bu gün itibariyle tekrar hatırlatmakta fayda görülen el yıkama özellikle; sabah kalkınca, yemeklerden önce ve sonrasında, sokaktan eve girince, gözle görülür kirlenme fark edilince, öksürme ve hapşırma sırasında ellerini kullanılınca, hayvanlarla temas ettikten sonra ve ellerimizi kirletebilecek her türlü işlemden sonra yapılmalıdır.
Kişisel ve toplum sağlığı açısından doğru el yıkama alışkanlığını kazanır ve çevremize de bu alışkanlığı aşılayabilirsek pek çok bulaşıcı hastalıklar ile besin kaynaklı hastalıkların önüne geçebilmek adına büyük bir adım atmış oluruz. Bu doğrultuda, Bakanlığımız tarafından toplumun doğru ve etkin el yıkama yönteminin önemi konusunda bilgilendirilmesi amacıyla, çeşitli çalışmalar sürdürülmektedir.”
Haber: Ali EVRAN
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.