guncel46.com

DR. KAYA: “SOĞUK HAVALAR EKONOMİK KAYIPLARA NEDEN OLUYOR”

GÜNDEM

Özel Sular Vatan Hastanesi Göğüs hastalıklartı uzmanı Dr. Nizamettin Kaya: “Havanın yağmurlu oluşu, sis ve hava ısısı düşüşü, bu dönemde toplu yaşam bölgelerinde geçirilen zaman süresi artışı ve viral bakteriyel hastalık etkenlerinin kış mevsiminde çoğalma yeteneğindeki artış nedeni ile bu tür hastalıklarda çoğalmakta, sonuçta iş, güç, ekonomik kayıplar ve ölümler ortaya çıkmaktadır” dedi.

 DR. KAYA: “SOĞUK HAVALAR EKONOMİK KAYIPLARA NEDEN OLUYOR”

 

Özel Sular Vatan Hastanesi Göğüs hastalıklartı uzmanı Dr. Nizamettin Kaya, soğuk havların insanlar üzerinde sağlık etkisinin yanı sıra ekonomik etkilerinin de olduğunu söyledi.

Kış ayların hastalıklarda yüksek oranda artışlar olduğunu kaydeden Kaya: “Havanın yağmurlu oluşu, sis ve hava ısısı düşüşü, bu dönemde toplu yaşam bölgelerinde geçirilen zaman süresi artışı ve viral bakteriyel hastalık etkenlerinin kış mevsiminde çoğalma yeteneğindeki artış nedeni ile bu tür hastalıklarda çoğalmakta, sonuçta iş, güç, ekonomik kayıplar ve ölümler ortaya çıkmaktadır” dedi.

“Soğuk Havlarda Kapalı Ortamlara Dikkat Edilmeli”

Rüzgarlı havlarda sobalara dikkat edilmesi gerektiğine değinen Kaya şunları söyledi: “Soba ve kaloriferlerin yanması sonucu ortama yayılan dumanlarda bulunan karbon monoksit, kükürt dioksit ve azot oksitlerinin bu hastalarda hava yollarından daralma, nefes darlığı, öksürük ve balgam yakınmaları ile birlikte enfeksiyon eğiliminin artışına yol açtığı bilinmektedir. Soğuk havalar nedeni ile ev içi, ofis ve işyerleri gibi kapalı mekânlarda insanlar daha çok zaman geçirmektedirler. Buna bağlı olarak kapalı ortamlarda sigara içilmesi, pişirme ve ısınma araçlarının yakılması sonucu ortaya çıkan gaz ve partiküller, ev tozu akarları ile yapılan temas, hamam böceği antijenleri, mantar ve küf ile temas akciğer hastalıklarının görülme sıklığı ve şiddetini artırmakta bu dönemde solunum sistemi hastalıklarının pik yapmasına neden olmaktadır. Hastalık tabloları, nezle, grip, sinüzit, tonsilit, farenjit, otitis, akur bronşit, pnömoni, astın ve KOAH atakları şeklinde hastalık tabloları ile kış döneminde sık karşılaşmaktayız. Soba ve kaloriferlerin yanması ile ev içi ortamda azalan nem oranından dolayı özellikle uyurken ağızdan nefes alıp veren hastalarda hava yollarında kuruma ve geceleri öksürük, nefes darlığı gibi sorunlarda artış meydana gelir. Ayrıca artan sinüzit ve nezle nedeni ile kronik akciğer hastaları direkt ağız solunumu yaptığından mikrop ve kirli partiküllerin akciğer solunum sahasına ulaşarak hastalık yapma riski daha da artmaktadır. Mevcut hava kirliliği ve gece gündüz ısı değişimleri vücuttaki savunma sistemi olumsuz yönde etkilenmektedir.”

Kış Aylarında Kronik Rahatsızlığa Dikkat!

Kış aylarının etkisinin kronik hastaları üzerinde daha etkili oluğuna dikkat çeken Kaya şunları söyledi: “ Kış aylarında kronik akciğer hastalığı olanlarda şikâyetlerde ilerde artış, öksürük balgam, nefes darlığı, hırıltı, koyu balgam, mevcut kullandığı ilaçların yetersiz kalması gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bu açıdan, risk grubunda olan kronik hastalıklı kişilerin kronik kalp, akciğer hastalarını, kronik böbrek hastalarını 65 yaşın üstündeki kişileri 6 aydan büyük 10 yaştan küçük çocukları, gebelerin kış mevsimine girerken grip aşısı yaptırması gereklidir. Yaşadıkları ortamlarda sigara içilmemesi odaların havalandırılması, soba kullanılıyorsa boru ve bacaların temizlenmesi, geceleri oda havası nemlendirilmesi, kirli havalarda dışarıya çıkılmaması, kışlık hastalık salgın dönemlerinde kalabalık ortamlardan uzak durulması tedbirlerine uyulmalıdır. Kronik akciğer hastalığı olanların bu dönemde ilaçlarını düzenli kullanmaları; durumlarında her zamankine göre ciddi anlamda kötüleşme hissedildiğinde hekimlerine başvurarak gereken muayene ve tetkiklerini yaptırıp tedavilerini yeniden düzenletmeleri uygun olur. Kış hastalıklarından korunmak için; kış mevsiminde enfeksiyonlar ağır geçtiğinden korunmaya özen gösterilmelidir. Yaşlılar, çocuklar, kalp ve kronik akciğer hastaları, diyabet gibi sağlık sorunu olan kişilere havanın soğuk olduğu günlerde ve kirli havalarda mümkün olduğunca fazla dışarı çıkmamaları önerilmelidir. Giyinmeye özen gösterilmeli, düzenli ve yeterli beslenme C vitamini çinko vb. destekler alınmalı, mevsimine göre meyve ve sebzelerle beslenme yüksek kalorili diyet almalıdır. Hastalık ve soğuk dönemlerinde toplu yaşam alanlarından uzak durulmalı, dışarıya çıkarken maske kullanılmalı.  Aşı endikasyonu olan kronik hastaların ve risk grubu kişilerin (yurtlarda çalışanların, bakım yurdu personeli, sağlık personeli, evde bakım personeli, gebeler ve 6 ay ile 10 yaş arası çocuklar vb.) grip aşısı yaptırmaları sağlanmalıdır.”

 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.