Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA),Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerini kapsayan TR63 Düzey 2 Bölgesi Kalkınma Kurulu Toplantısı, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda gerçekleştirildi.
DOĞAKA’nın, Valiliği süresince çalıştığı 4. kalkınma ajansı olduğunu aktaran Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, DOĞAKA’yı diğer ajanslarla karşılaştırdığında bölgeye yaptığı katkıları, performansı, profesyonel çalışmasıyla takdire değer bulduğunu ifade etti.
“BU MİLLETİN ORTAK HAYALLERİNİN SESİ OLMAK SON DERECE ÖNEMLİDİR”
Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer toplantını açış konuşmasında şunları dile getirdi: “Burada inşallah önümüzdeki birkaç saat içerisinde memleket meselelerini konuşacağız, karınca kararınca, kaderince ama mutlaka bu konuştuklarımızın bir yankısı olacak. Dışardan bakmak, sadece hayal kurmak ya da sadece şikâyet etmektense, konuları hele hele böyle sistematik bir ortamda dile getirmek, tecrübeleri paylaşmak, bu milletin ortak hayallerinin sesi olmak son derece önemlidir, saygıdeğer bir faaliyettir. Valiliğim sebebiyle birlikte çalışmak mutluluğuna erdiğim 4. kalkınma ajansıdır Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı, bu anlamda hem objektif hem de nitelikli bir tecrübe aktarımına hak sahibi olduğumu düşünerek ifade ediyorum, yaklaşık 45 gündür çalışmalarını müşahede ettiğim bir yönetim kurulu toplantısına da katıldığım DOĞAKA, birlikte çalıştığım ajanslarımızla karşılaştırıldığında bu güne kadar bölgeye yaptığı katkıları, performansı, heyecanı, profesyonel çalışmasında son derece takdire ve şükrana değerdir.”
“AJANSLARININ EN ÖNEMLİ FONKSİYONLARINDAN BİRİ KATILIMCILIĞI ESAS ALAN BİR YAPIYA SAHİP OLMALARIDIR”
DOĞAKA Kalkınma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Orhan Büyükalaca, Ajansın, bölgedeki kamu kurum ve kuruluşlarını, özel sektörü ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getiren önemli bir kurum olduğunu kaydetti.
Kalkınma ajanslarının, kamu kurum ve kuruluşlarını, özel sektörü ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirdiğini belirten DOĞAKA Kalkınma Kurulu Başkanı ve Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Büyükalaca, konuşmasında şunları ifade etti: “Kalkınma ajanslarının en önemli fonksiyonlarından biri de katılımcılığı esas alan bir yapıya sahip olmalarıdır. Bunun en güzel örneği ise bölgemizdeki kamu kurum ve kuruluşları ile Sivil Toplum kuruluşlarının en üst düzeyde temsil edildiği ve bu gün dokuzuncusunu gerçekleştirdiğimiz kalkınma kurulu toplantılarıdır. Kalkınma ajansları, İl Valileri, Belediye Başkanları, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları ve İl Genel Meclisi Başkanlarından oluşan Yönetim kurulu, merkezi idare, yerel yönetimler ve özel sektör temsilcilerinden oluşan kalkınma kurulu, alınan kararları icra etmekten sorumlu genel sekreterlik yapısı ile etkin bir karar alma mekanizmasına ve geniş bir temsil yeteneğine sahiptir.”
AJANS MERKEZİNDE 5 ÇALIŞMA BİRİMİ MEVCUT
DOĞAKA Genel Sekreteri Onur Yıldız ise yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “2010’dan bu güne ajansımız yaklaşık 5. yılına girmiş olup bizlere mevzuatla verilen görev ve yetkiler çerçevesinde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bizlere verilen görev ve yetkiler çerçevesinde ajans merkezimizde 5 adet çalışma birimi, 3 adet yatırım destek ofisi olmak üzere 8 adet birimden oluşmakta ve her birimimiz ayrı ayrı faaliyetleri gerçekleştirmektedir. Bu bağlamda ajansımızda 31 adet uzman, 6 adet destek personeli, 6 adet de SODES personeli olmak üzere 43 adet personelden oluşmaktayız. Bölgemizde ihtiyaç duyulan alanlar öncelikli olmak üzere bilgi donanımlarının arttırılmasına ve sunulan hizmetlerin iyileştirilmesine yönelik çalışmalara devam ediyoruz. Bu kapsamda bölgemizde yer alan üniversiteler ile KOSGEB ile diğer partner kuruluşlar ile ortak organizasyon yaparak bölgemizin kalkınma ayağını hızlandırmış bulunmaktayız.”
Konuşmaların ardından divan başkanlığını Prof. Dr. Orhan Büyükalaca’nın yaptığı toplantıda bir önceki Kalkınma Kurulu toplantısında alınan kararlar okundu. Daha sonra, Dünden bugüne DOĞAKA, DOĞAKA’dan beklentiler ve TR63 bölgesinin Yaşam Kalitesi Analiz sunumları yapıldı.
Sunumların ardından, Kalkınma Kurulu üyelerinin görüş ve önerileri alındı ve kalkınma kurulunda alınacak kararlar belirlendikten sonra toplantı sona erdi. Toplantıya, Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Büyükalaca, Kahramanmaraş Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Nesih Tanrıverdi, Kahramanmaraş Kültür ve Turizm İl Müdürü Seydihan Küçükdağlı, KASİAD Başkanı Ali Arpasatan KMTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serdar Zabun, KMTSO Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Gülkesen, Göksun Belediye Başkanı Hüseyin Coşkun Aydın ve kalkınma kurulu üyeleri katıldı.
Haber: Arzu SEVİNER