guncel46.com

BÜYÜKŞEHİR HAFIZ ALİ EFENDİ’Yİ ANDI

GÜNDEM

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Hafız Ali Efendi’yi ölümünün 50. Yıldönümünde mezarı başında andı.

 BÜYÜKŞEHİR HAFIZ ALİ EFENDİ’Yİ ANDI

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Hafız Ali Efendi’yi ölümünün 50. Yıldönümünde mezarı başında andı.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Cevdet Kabakcı, İl Müftüsü Celal Sürgeç ile birlikte Şeyh Adil Mezarlığı’nda bulunan Kahramanmaraş eski müftüsü merhum Hafız Ali Efendi’yi kabri başında andılar.

Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Cevdet Kabakcı, Hafız Ali Efendi’nin Kahramanmaraş için çok önemli bir şahsiyet olduğuna işaret ederek, hayatını anlattı.

Hafız Ali Efendi’nin daha çok küçük yaşlarda bile okuma isteği olmasına karşılık babasının pek yanaşmamasına rağmen okuduğunu ifade ederek: “Büyük alim hafız ali efendimizin ahrete irtihalinin 50. Yıl dönümü vesilesiyle kabrini ziyarete geldik. Hafız Ali Efendi 1877 yılında Kahramanmaraş’ın Şekerli Mahallesinde bir ilkbahar günü dünyaya geldi.6 yaşına kadar hafızlık üzerine çalıştı ve hafız oldu aynı zamanda Huffaz okuluna giderek Arapça öğrendi.

Babası hancıydı okumasını istemiyordu. Daha çok okuyupta ne olacaksın diyordu. Ama Küçük  Ali babasını dinlemedi hep okumak istedi. Bu sırada da annesini kaybetti. Analık eline kaldı ama sürekli okumak istiyordu. Maraş’ta Tiyeklioğlu hocada okudu daha sonra Adana, Halep, Osmaniye, Konya hatta Kahire’de okuduğuna dair bilgiler var ama Mısır’daki eğitimi ile ilgili delil bulunmamakta” dedi.

Büyük Alim Hafız Ali Efendi’nin karşısında berduşların bile sustuğuna işaret eden Daire Başkanı Kabakcı: “Maraş’ın berduş tipleri bile Hafız Ali karşısında hiç bir kelam etmemişler o zaman Maraş’ın ilere gelen sarhoşlarından köreba ispirto içerken hoca ona para verdiği zaman hocam o ispirto içiyor dediklerinde o benim paramla ispirto içmez demiştir ve baktıklarından gerçektende hoca efendinin parasıyla ekmek aldığı görünmüştür.

Hafız Ali Efendi aynı zamanda Kahramanmaraş’ın kurtuluşunda da büyük rol üstlenmiş ve çok büyük yararları olmuştur. Maraş’ın kurtuluşuna katıldığı gibi çevresindeki dostları ile birlikte Antep’in de kurtuluşuna katılmıştır. Harpten sonra 1929 yılında o zaman Maraş Müftüsü olan Refet Efendi’nin ölümüyle birlikte hoca efendi Maraş Müftülüğüne getirildi. Bu müftülüğü 1929 yılından 1964 yılına kadar devam etti” diye konuştu.

İl Müftüsü Celal Sürgeç ise, böylesine büyük bir alim olan Hafız Ali Efendi’nin görev yaptığı ilde bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, şehirlerin ve ülkelerin kurtuluşunda öncülerin ve alimlerin çok büyük rolleri olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından yapılan dua ile Hafız Ali Efendi mezarı başında anıldı.

 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.