Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzman Hekimi Şemi Atilla Astım hastalarının en çok dikkat etmesi gereken konunun ilaçlarını düzenli kullanmaları ve doktorları önermediği sürece kesmemeleri olduğunu belirtti.
Astımın, dünyada yaklaşık 300 milyon kişiyi etkilediğini, ülkemizde ise yaklaşık her 100 erişkinden 5-7’sinde, her 100 çocuktan 13-15’inde görüldüğünü ifade eden Uzm. Dr. Atilla Astım her yaştan bireyi etkileyebilen ve kontrol altına alınamadığında günlük aktiviteleri ciddi olarak sınırlayabilen kronik (müzmin) bir hastalık olduğuna değinerek “Astımda hava yollarında mikrobik olmayan bir iltihap vardır. Bu nedenle hava yolu duvarı şiş ve ödemlidir. Bu durum akciğerlerin uyaranlara aşırı duyarlı olmasına neden olur. Toz, duman koku gibi uyaranlar ile hemen öksürük, nefes darlığı ve göğüste baskı hissi gibi yakınmalar ortaya çıkar. Krizde hava yollarını saran kaslar kasılır, ödem ve şişlik artar, ilerleyen iltihapla birlikte hava yolu duvarı kalınlaşır. Hava yollarındaki salgı bezlerinden kıvamlı bir müküs (ifrazat-balgam) salınır. Tüm bunlar hava yollarını önemli ölçüde daraltır ve havanın akciğerlere girip çıkması engellenir. Bu durum artan öksürük, nefes darlığı, hırıltı, hışıltı ile kendini gösterir” dedi.
Astımın Belirtileri Nelerdir?
Uzm. Dr. Şemi Atilla Astımın belirtileri olarak şunları söyledi “Kuru öksürük, nefes darlığı, göğüste baskı hissi ve hırıltılı-hışıltılı solunum gibi belirtiler olur. Belirtiler tekrarlayıcı olup nöbetler halinde gelir. Genellikle gece veya sabaha karşı ortaya çıkar. Kendiliğinden veya ilaçlar ile düzelir. Bireye göre değişen bazı nedenler belirtilerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Belirtiler mevsimsel değişiklik gösterebilir.”
Astım Nasıl Tedavi Edilir?
Astım tedavisinin amacının hava yollarındaki mikrobik olmayan iltihabın ilerlemesinin engellenmesi ve iyileştirilmesi olduğunu kaydeden Atilla, “ Ülkemizde bu hastalığın tedavisi ile ilgili gerekli her türlü ilaç ve malzeme bulunmaktadır. Uygun ilaç tedavisiyle hastalar işyeri ve okul dâhil günlük yaşamlarına, hastalık nedeni ile herhangi bir kısıtlanma olmadan devam edebilirler. Astım ilaçlarının büyük bir kısmı soluk alma yolu (inhalasyon) ile kullanılan ilaçlardır ve bu yolla daha az yan etki ile direk hava yollarında istenen tedavi edici etkiyi oluştururlar. Özel cihazlarla verilirler. Tedaviye başlanırken bu özel cihazların kullanım şekli mutlaka hastalara gösterilmelidir. ”dedi.
Astım Hastaları Nelere Dikkat Etmeli?
Uzm. Dr. Şemi Atilla, hastanın alabileceği önlemlere değinerek “ Hekim ve hasta/aile arasındaki işbirliği ile belirtilerin tamamen kontrol altına alınması sağlanmaktadır. Bu nedenle hasta hekimle işbirliği yapmalıdır. Tetikleyicileri tanımalı ve onlardan kaçınmalıdır. İlaçlarını doktorun önerdiği şekilde düzenli kullanmalıdır. Sigara kullanmayın sigara içilen ortamda dahi bulunmayın. Fazla kilonuz varsa doktor kontrolünde kilo verin, kilo vermek astım kontrolünü kolaylaştıracaktır. Temiz bir çevrede yaşayın, kapalı alanda çalışıyorsanız öğlen aralarında mutlaka güneşe çıkmalı ve hava almalısınız. Doktorunuza danışarak ve çevresel tetikleyicilere dikkat ederek yürüyebilirler, hafif koşu yapabilirler, yüzebilirler. Kimyasal ve ağır kokulu temizlik malzemelerinden uzak durun. Çünkü bunlar astımı tetikliyor” diyerek herkese sağlıklı günler diledi.