Proje pazarına geçen yıl 38 proje katılırken, etkinlik bu yıl 42 projenin yarışına sahne oldu. Organizasyonda jüri tarafından seçilen 5 projeye ödül verilecek. Birinciye 3 bin TL ödülün olduğu yarışmada ikinciye 2 bin TL üçüncüye bin TL, dördüncü ve beşinciye 500 TL para ödülü verilecek.
MİLLİ GELİRE ULAŞMAK İÇİN AR-GE ŞART
Programın açılış konuşmasını yapan KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük; Türkiye, 2023 yılında milli gelirini 2 trilyon dolara, yıllık ihracatını ise 500 milyar dolara, 8 yıl sonra fert başına milli gelirini 25.000 dolara çıkarmayı hedeflemekte olduğunu söyledi. "Bu hedefleri sağlayabilmek adına bundan sonraki süreçte, ekonomik başarıyı bilim ve teknolojiyle, inovasyonla aramamız gerekmektedir" diyen Karaküçük şöyle konuştu:
"Türkiye'de bundan sonraki süreçte ne işgücü ucuzlayacak ne enerji ne de hammadde. Dünyada bizden çok daha ucuz işgücüne ve enerjiye sahip ülkeler var. Onlarla bu kulvarda yarışma imkanımız, orada bir rekabet şansımız bulunmamaktadır. İşletmeler için bilgi ya da tekniğin hızlı şekilde üretime yansıması ve ticarileşmesi çok önemlidir. Bu itibarla batılı ülkelerde, özellikle sanayileşme konusunda mesafe almış ülkelerde, bilginin ticarileşmesi daha hızlı ve etkin şekilde gerçekleşmektedir. Bunun da altında yine ar-ge ve bununla birlikte kuvvetli üniversite-sanayi işbirliği yatmaktadır"
SANAYİ ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİ ÖNEMLİ
Dünya'da sanayi üniversite işbirliğinin çok önemli olduğuna değinen Karaküçük konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Türkiye'nin çok daha yüksek katma değerli bir üretim yapısına geçmesi gerekmektedir. Dünyada sanayi-üniversite işbirliğini sağlamış, inovasyon alanında, teknoloji geliştirme konusunda kendini ispatlamış ülkelerden birisi Almanya'dır. Almanya'nın kilo başına ihracatı 6-7 dolar, Türkiye'nin ihracatı 1,5-2 dolar seviyesindedir. Bu itibarla, yüksek katma değer; tasarımda, markalaşmada, ar-ge ve inovasyondadır. Kahramanmaraş ekonomisi için en önemli sektörlerde; tekstilde, metalde, gıdada, marka oluşturmamız, inovatif ürünler geliştirmemiz, tasarım ve moda açısından trend oluşturan bir seviyeye çıkmamız gerekmektedir.
Bugün burada bir yanda iş dünyası bir yanda da akademi dünyası bir araya gelerek üniversite-sanayi işbirliği adına çok önemli bir proje olan Ar-Ge Proje Pazarının 4üncüsünü hayata geçirmiş bulunmaktayız. Kahramanmaraş'ın hedeflerine ulaşabilmesinin en önemli şartlarından birisi bugün burada ortaya konulan projelerin hayata geçirilmesi ve ekonomiye kazandırılmasıdır. Bu itibarla, sektörlerimizin kalite ve yeni ürün kabiliyetlerini geliştirmek ve ihracatta rekabet avantajı elde etmek bakımından Ar-ge Proje Pazarının ve bugün burada sergilenen 41 projenin çok önemli katkıları bulunacağına, yeni ve inovatif sektörlerde yapılacak yatırımlara önemli bir vesile olacağına inanıyorum"
CESUR İNSANLARA İHTİYAÇ VAR
KSÜ Rektörü Durmuş Deveci, Üniversiteler, evrensel bilgiyle milli değerlerin sentezlendiği ve yeniden yoruma tabii tutulduğu çağdaş kuruluşlar olduğuna değindi. Bugün her zamankinden daha çok, kendisine güvenen, cesur, çağdaş duyarlıklara açık, ilkeli ve kendisini yenileyen insanlara ihtiyaç olduğuna değinen Deveci şunları dile getirdi:
"Dünyanın gelişme süreci ve rekabet hızı, bu tür insanların ön plana çıkmasına sebep olmaktadır. Tesadüflerin, çağımızdan kovulduğunu sizler de biliyorsunuz. Artık başarıların arkasında tesadüflerin payı neredeyse yoktur. Bu sebeple gelişen dünyaya ayak uydurmak mecburiyetindeyiz. Bunun da tek yolu, rekabet ortamına ayak uyduracak cesur ve kararlı insanları yetiştirmekten geçmektedir. Üniversitemiz böylesine bir gelişmenin dışında kalamazdı. Bu amaçla ilki bugün Üniversitemiz Mühendislik-Mimarlık Fakültesi ve Kahramanmaraş Sanayi ve Ticaret Odası işbirliğiyle düzenlenen Kariyer Günleri ile Üniversite gençliğimizi ilimizin önemli iş adamları ve insan kaynakları uzmanlarıyla tanıştırmayı kararlaştırdık. Amacımız, ülkemiz sanayisinin ve insanının gelişmesine katkıda bulunan müteşebbislerin tecrübelerini siz gençlerimizin istifadesine sunmaktır. İki gün boyunca sürecek olan Kariyer Günlerinin, Üniversitemiz ve öğrencilerimiz açısından çok faydalı olacağına inanıyorum"
Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Kemal Kıymık ise üniversite sanayi işbirliğinden doğan sinerjinin çok önemli olduğuna değindi. Konuşmaların ardından tek tek stantlar gezilerek öğrencilerin yaptığı projeler hakkında detaylı bilgiler alındı. (HABER MERKEZİ)