guncel46.com

AİLE HEKİMLERİNDEN PROTESTO

GÜNDEM

TÜRK SAĞLIK SEN'DEN AÇIKLAMA

 Kahramanmaraş'ta bir araya gelen aile hekimleri, Sağlık Bakanlığı'nın Aile Sağlığı Merkezi (ASM) çalışanlarına yönelik nöbet uygulaması ve yeni ceza yönetmeliği düzenlemesini protesto etti. 
Kahramanmaraş'ta da aile hekimleri seslerini duyurmak için eylem yaptı. Halk Sağlığı Müdürlüğü önünde toplanan aile hekimleri adına basın açıklaması yapan Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Genel Sekreteri ve Kahramanmaraş Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Lütfi Tiyekli, Sağlık Bakanlığı'nın uyguladığı politikayla Türkiye'de aile hekimliği sistemini bitirmek istediğini öne sürdü.
Bakanlığın yeni yönetim anlayışının tehdit ve ceza puanından oluştuğunu savunan Tiyekli, konuşmasında şunları kaydetti: "Sağlık Bakanlığı'nın yanlış politikaları bugün aile hekimlerinin, aile sağlığı çalışanlarının meydanlara akmasına sebep olmaktadır. Sağlık Bakanlığı politika değiştirerek Türkiye'de uygulanan aile hekimliği sistemini bitirmek istemektedir. Bir önceki Bakan'ın kurduğu sistemi yeni Bakan yıkmak istemektedir. Biz devletimizin verdiği sözleri tutmasını istiyoruz." 
Nöbet uygulamalarıyla ilgili çıkartılan mevzuatların aile hekimleri nezdinde 'yok hükmünde' olduğunu öne süren Tiyekli, şu ifadeleri kullandı: "Sağlık Bakanlığı'nın yeni yönetim anlayışı sadece tehditle, ceza puanıyla, 'iş yaptır, angarya yaptır' şeklindedir. Bizler sizin angarya memurunuz değiliz. Bizler seçim malzemelerinde kullanacağınız malzeme değiliz. Sağlık Bakanlığı'nın temel hak ve hukuk kurallarına aykırı, dayatma mesai uzatma uygulamalarını kabul etmiyoruz. Nöbet konusunda çıkardığınız her mevzuat bizim için yok hükmündedir. Tehditle, baskı ile bir şey elde edilmez gücünüz yetiyorsa 22 bin aile hekiminin işine son verin. Bu ülkenin sırça köşke oturup tehditle iş yaptırmaya çalışanlara değil, iş üreten halka hizmet eden biz aile sağlığı çalışanlarına ihtiyacı vardır. Buradan yetkililere sesleniyoruz; şunu bilmelisiniz biz direncimizde kararlıyız. Bu nöbetlere gitmeyeceğiz, yeni çıkarılan ceza yönetmeliği geri çekilmez ise aile sağlığı çalışanlarına yapılan baskılar devam ederse topyekun daha sert eylemler yapacağız."
TÜRK SAĞLIK SEN'DEN AÇIKLAMA
Öte yandan Türk Sağlık Sen Kahramanmaraş Şube Başkanı Adem Demir de, yaptığı yazılı açıklamada "3 Ocak 2015'den itibaren, aile sağlığı merkezlerinde uygulamaya konulan Cumartesi nöbetleri konusunda bu güne kadar Türk Sağlık-Sen Genel Merkezi olarak kararlı bir tutum sergiledik. Her hafta Cumartesi nöbetlerine katılmama konusunda da Aile Hekimliği Çalışanı arkadaşlarımızın yanında olduk ve yanında olmaya da devam edeceğiz. Cumartesi günleri için almış olduğumuz nöbete katılmama kararlarını da devam ettireceğiz" dedi. Demir, şunları söyledi:
"Bir tarafı yapayım derken öbür tarafı yıkıyor. Sonra da tahribatı ve olumsuzlukları düzeltme adına da tüm olumsuz şartlara rağmen büyük bir özveri ile hizmet veren sağlık çalışanlarının zaten fazla olan iş yüküne yeni iş yükü ekleyerek çözmeye çalışıyor. Hekim ihtiyacından bahseden Bakanlık bu gün itibari ile 4 bin hekimi, hekimlik görevleri dışında çalıştırıyor.4 bin hekim hekimlik yapmıyor. Almış olduğu eğitimle hiç alakası olmayan konularda idarecilik görevi yapıyor. Bunun hiçbir şekilde akıl ve mantıkla izahı yoktur.
Hastanelerde iş yükü artıyor. Acil servisler doluyor, sorumlusu Aile Hekimleriymiş gibi çözüm onlarda aranıyor. Şu bilinmelidir ki: Hastaneler ve Acil Servislerdeki yığılmaların sorumlusu ve çözüm adresi Aile Hekimliği çalışanları değildir. Bu yığılmanın sorumlusu; 15 senedir bu ülkeyi yöneten siyasi iktidar ve onun Sağlık Bakanıdır. Popilist yaklaşımlarla oluşturulan bir sağlık politikası sonucu hastaneye müracaat eden hasta sayısı ile övünen bir anlayış gün geçtikçe önemini yitiren birinci basamak sağlık hizmetinin geldiği nokta sorunun ta kendisidir.
Aile Hekimliği Sisteminde sağlık hizmeti sunan Hekiminden, Hemşiresine, ATT'sine, Ebesine ve Sağlık Memuruna kadar tüm sağlık çalışanları Aile Hekimliği Çalışanlarıdır. Bu arkadaşlarımızın görev ve sorumlulukları yönetmeliklerle önceden belirlenmiştir. Şimdi sağlık bakanlığı tabir caizse oyun başladıktan sonra kural değiştirmektedir. Başta birinci basamak sağlık hizmeti sunmakla görevlendirilen aile hekimliği çalışanları oldubittiye getirilmek istenen uygulamalarla iş yükleri artırılmakta ve çalışma şartları ağırlaştırmak istenmektedir. Sistem içinde sağlık hizmeti sunan arkadaşlarımızın işlerini engelleyecek ve moral motivasyonlarını bozacak uygulamalara ilk önce sağlık bakanlığı itiraz etmelidir." (HABER MERKEZİ) 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.