guncel46.com

3-9 OCAK 69. VEREM EĞİTİMİ VE PROPAGANDA HAFTASI

GÜNDEM

VEREM HASTALIĞI DÜZENLİ TEDAVİ İLE ŞİFA BULUR














3-9 OCAK 69. VEREM EĞİTİMİ VE PROPAGANDA HAFTASI


VEREM HASTALIĞI DÜZENLİ TEDAVİ İLE ŞİFA BULUR

Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü 3-9 Ocak tarihleri arasında kutlanmakta olan Verem Haftası dolayısı ile  halkı bu konuda bilgilendirmek amacıyla bir dizi etkinlikler düzenledi.

Konu ile ilgili olarak yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi.

 

 

03-09 Ocak 2016 tarihleri arasında düzenlenecek olan "69. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası”nda, halkımızın verem hastalığı ve hastalıkla mücadele konusunda bilinçlendirilmesini amacıyla çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecektir.

Geleneksel olarak her yıl Ocak ayının ilk Pazar gününden başlamak üzere düzenlenen, halkımızın verem hastalığı ve hastalıkla mücadele konusunda bilinçlendirilmesini amaçlayan "69. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası” bu yıl 03-09 Ocak 2016 tarihleri arasında düzenlenecek çeşitli etkinlikler ile kutlanacaktır.

Türkiye’de yeni tespit edilen verem hastası sayısı her yıl ortalama % 6-7 oranında azalmaktadır. Ülkemizde yürütülmekte olan veremle mücadele kapsamında 2005 yılında 20.535 olan vaka sayısı 2013 yılında 13.378’ e düşmüştür. Aynı doğrultuda ilimizde de 2005 yılında 248 olan vaka sayısı 2014 yılında 137’e düşmüştür. Ülkemiz genelindeki hastaların % 58’ini erkek, % 42’sini kadınlar oluşturmakta olup, hastaların yaklaşık % 65’i de akciğer tüberkülozudur. Hastaların % 6’sı ( 809 ) yabancı uyrukludur.

VEREM KALITSAL DEĞİL BULAŞICI BİR HASTALIKTIR

Verem, tedavi görmemiş aktif tüberkülozlu kişilerin öksürme ve hapşırmasıyla ortama yayılan mikrobun solunum ile alınması sonucu bulaşır. Tedavi görmemiş bir verem hastası yılda 10-15 kişiye bu hastalığı bulaştırır.

BULUNDUĞUNUZ ORTAMI HAVALANDIRIN MİKROBU BARINDIRMAYIN

Bulaştırıcılıkta; karşılaşma süresi, ortamın genişliği ve havalanması önemlidir. En çok hastanın aile bireylerine ve yakın çalışma arkadaşlarına bulaşmaktadır. Verem mikrobunun bulaştığı kişilerde vücutta sessiz durduğu ve hastalık oluşturmadığı duruma verem enfeksiyonu denilmektedir. Vücut direnci düştüğü zamanlarda verem mikrobu verem hastalığına sebep olmaktadır. Verem hastalığı klinik belirtilerin ortaya çıktığı durumdur. Verem hastalığı en çok akciğeri tutar, ancak vücudumuzdaki bütün organları tutabilmektedir.

Verem hastalığının genel belirtileri;

· Halsizlik

· İştahsızlık

· Kilo kaybı

· Gece terlemesi

· Öksürük ( 2-3 haftadan fazla süren öksürük )

· Balgam

· Öksürükle kan tükürme

· Göğüs-sırt-yan ağrısı

· Nefes darlığıdır.

İki-üç haftadan uzun süren öksürükte verem hastalığından şüphelenmek gerekir. Üç haftadan uzun süren öksürüğü olan vatandaşlarımız erken tanı için en yakın sağlık kurumuna başvurmalıdır. İlimizde, tüm Aile Sağlığı Merkezlerinde verem hastalığı belirtileri olan şüpheli vatandaşlarımızın ücretsiz muayenesi yapılmakta ve balgam örnekleri alınarak gerekli tetkikler yapılmaktadır. Ortahisar Toplum Sağlığı Merkezimize bağlıVerem Birimimizde ( Verem Savaş Dispanseri ) ücretsiz olarak şüpheli bireylerin Akciğer grafileri, mikrofilmleri ve balgam tetkikleri yapılmaktadır.

VEREMSİZ BİR TÜRKİYE İÇİN İLAÇLAR GÖZETİM ALTINDA İÇİLMELİDİR

Tüberküloz teşhisi konulan hastalarımızın tedavileri ücretsiz olarak sağlık personellerimiz kontrolünde DGT (Doğrudan Gözetimli Tedavi ) ile gerçekleşmektedir. Tüberküloz hastasının aile bireyleri ve diğer temaslılarıVerem Savaş Biriminde ücretsiz olarak muayene edilmekte ve tetkikleri yapılmaktadır. Yeni verem hastalarının standart tedavisinde genellikle ilk iki ay dört ilaçla ve daha sonra 4 ay 2 ilaçla olmak üzere toplamda altı aylık tedavi uygulanmaktadır. Tüberküloz tedavisi doktor gözetiminde aksatılmadan planlı bir şekilde yapılmalıdır. Düzenli yapılan her tedavi hem başarılı sonuç vermekte, hem de tedavi maliyetini düşürmektedir. Tedavinin aksatılması hem hastalığın tedavi süresini çok uzatmakta, hem de ciddi maliyetler ortaya çıkarmaktadır.( Düzenli yapılmış bir tüberküloz tedavi maliyeti 100-150 TL iken zamanında yapılmayan aksatılan bir tüberküloz tedavi maliyeti 40-45 bin TL’yi bulmaktadır.)

BCG AŞISI AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE ÜCRETSİZ OLARAK YAPILMAKTADIR

Verem hastalığının tedavisi olduğu gibi, BCG ( verem ) aşısı özellikle çocuklarda yaygın ve öldürücü verem hastalığını önlemede çok etkilidir. Tüberkülozla mücadelenin temelini oluşturan BCG aşısı Aile Sağlığı Merkezlerinde, bebeklere 2. ayın sonunda ücretsiz olarak yapılmaktadır.

Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak önemli bir halk sağlığı problemi olan verem hastalığını düşündüren belirtileri mevcut olan vatandaşlarımızın en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalarını ve bebek sahibi anne babaların zamanında aşı yaptırmalarını bir kez daha hatırlatır, sağlıklı günler dileriz.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.